Pełnomocnictwo bez mojej zgody.

Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.
Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?
Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach i wiem, że może to wykorzystać przeciwko mnie. Tym bardziej, że teraz prawdopodobnie zbliża się rozprawa w którą będzie zamieszany ojciec i możliwe, że chcą zrobić coś bez mojej wiedzy.
Po trzecie, jak mogę się dowiedzieć co właściwie ten cały adwokacik z ojcem będą teraz składać za moimi plecami?
anonim cytuj
18-10-2023
Jesteś pełnoletni?
Oczywiście.

A czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezwłasnowolniony? Na jakiej podstawie twój ojciec podpisywał pełnomocnictwo w twoim imieniu?
Bardzo ciekawe, że wspomniałeś o 'ubezwłasnowolnieniu', bo właśnie już podejrzewałem wcześniej, że rodzina z którą jestem w skomplikowanych relacjach będzie chciała mi to załatwić. W każdym razie na obecną chwile nie jestem w żadnym stopniu ubezwłasnowolniony, ale dlaczego podjąłeś akurat tą kwestie, bo to może być bardzo trafne spostrzeżenie i trop tej akcji.
A jeżeli pytasz na jakiej podstawie to jest mało istotne, bo mam bardzo ograniczone zaufanie do niego po wcześniejszych oszustwach i tym bardziej podejrzewam, że w najbliższym czasie w coś będzie chciał mnie wrobić, ale nie zamierzam się teraz teraz na temat rozpisywać.

anonim cytuj
18-10-2023
Sytuacja nieprzyjemna.
Podpisanie się za kogoś jest przestępstwem. Nie można podpisać się za kogoś nawet mając jego zgodę. Do występowania w czyimś imieniu konieczne jest pełnomocnictwo podpisane przez tę osobę. Ale wtedy i tak pełnomocnik podpisuje się oczywiście swoim podpisem.
A teoretycznie takie fałszywe pełnomocnictwo może upoważniać do bardzo różnych rzeczy, zależy od jego treści.
Na pewno powinieneś zażądać wycofania tego pełnomocnictwa, a możesz też rozważyć zgłoszenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, niestety przez ojca.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Opłata za studia zaoczne.
W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową. Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można o...
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Przesłuchanie dziecka w sprawie rozwodowej.
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
Odbiór wolnego dnia.
10.11.2023 - jest dniem wolnym i w tym roku wypada w sobotę, mój okres wypowiedzenia pracy wypada na 17. Jeśli firma zarządzi np. odbiór tego dnia końcem miesiąca, czy mogę to zrobić wcześniej, na własną rękę?...

Wyszukiwarka