Pełnomocnictwo bez mojej zgody.

Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.
Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?
Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach i wiem, że może to wykorzystać przeciwko mnie. Tym bardziej, że teraz prawdopodobnie zbliża się rozprawa w którą będzie zamieszany ojciec i możliwe, że chcą zrobić coś bez mojej wiedzy.
Po trzecie, jak mogę się dowiedzieć co właściwie ten cały adwokacik z ojcem będą teraz składać za moimi plecami?
anonim cytuj
18-10-2023
Jesteś pełnoletni?
Oczywiście.

A czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezwłasnowolniony? Na jakiej podstawie twój ojciec podpisywał pełnomocnictwo w twoim imieniu?
Bardzo ciekawe, że wspomniałeś o 'ubezwłasnowolnieniu', bo właśnie już podejrzewałem wcześniej, że rodzina z którą jestem w skomplikowanych relacjach będzie chciała mi to załatwić. W każdym razie na obecną chwile nie jestem w żadnym stopniu ubezwłasnowolniony, ale dlaczego podjąłeś akurat tą kwestie, bo to może być bardzo trafne spostrzeżenie i trop tej akcji.
A jeżeli pytasz na jakiej podstawie to jest mało istotne, bo mam bardzo ograniczone zaufanie do niego po wcześniejszych oszustwach i tym bardziej podejrzewam, że w najbliższym czasie w coś będzie chciał mnie wrobić, ale nie zamierzam się teraz teraz na temat rozpisywać.

anonim cytuj
18-10-2023
Sytuacja nieprzyjemna.
Podpisanie się za kogoś jest przestępstwem. Nie można podpisać się za kogoś nawet mając jego zgodę. Do występowania w czyimś imieniu konieczne jest pełnomocnictwo podpisane przez tę osobę. Ale wtedy i tak pełnomocnik podpisuje się oczywiście swoim podpisem.
A teoretycznie takie fałszywe pełnomocnictwo może upoważniać do bardzo różnych rzeczy, zależy od jego treści.
Na pewno powinieneś zażądać wycofania tego pełnomocnictwa, a możesz też rozważyć zgłoszenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, niestety przez ojca.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Mobbing w pracy.
Czy pracownik może złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy na podstawie mobbingu w chwili gdy pracodawca chce go zwolnić dyscyplinarnie (bezpodstawnie)? Czy już te wypowiedzenie od pracodawcy zamyka tę drogę i nie można dochodzić naruszeń ze strony pracodawcy? Składać czy poczekać na sprawę o przywrócenie do pracy i wtedy dopiero poruszyć temat mobbingu? ...
zwrot pieniędzy w szkole
Witam, jak mogę rozwiązać spór o zwrot pieniędzy w szkole. W marcu b.r. zapłaciłam za dwójkę dzieci 180 zł za wyżywienie w szkole. Po tygodniu wybuchła pandemia więc szkoły zamknięto. Od września moje dzieci zmieniły szkołę, więc zaczęłam się domagać zwrotu pieniędzy za wyżywienie z marca lub przeniesienie tej opłaty do bieżącej szkoły. Dyrektor szkoły odmówiła mi zwrotu, gdyż twierdzi, że przenosząc dzieci do innej szkoły tracę ten zwrot. Natomi...
Odrzucenia spadku przez nieletnich.
Jak wygląda sprawa odrzucenia spadku przez nieletnich? Śmierć dziadka ze strony ojca. Ojciec pozbawiony władzy. Czy trzeba zakładać sprawę w sądzie rodzinnym?...
Rozliczenie PIT.
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci. Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też. Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...

Wyszukiwarka