Pełnomocnictwo bez mojej zgody.

Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.
Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?
Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach i wiem, że może to wykorzystać przeciwko mnie. Tym bardziej, że teraz prawdopodobnie zbliża się rozprawa w którą będzie zamieszany ojciec i możliwe, że chcą zrobić coś bez mojej wiedzy.
Po trzecie, jak mogę się dowiedzieć co właściwie ten cały adwokacik z ojcem będą teraz składać za moimi plecami?
anonim cytuj
18-10-2023
Jesteś pełnoletni?
Oczywiście.

A czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezwłasnowolniony? Na jakiej podstawie twój ojciec podpisywał pełnomocnictwo w twoim imieniu?
Bardzo ciekawe, że wspomniałeś o 'ubezwłasnowolnieniu', bo właśnie już podejrzewałem wcześniej, że rodzina z którą jestem w skomplikowanych relacjach będzie chciała mi to załatwić. W każdym razie na obecną chwile nie jestem w żadnym stopniu ubezwłasnowolniony, ale dlaczego podjąłeś akurat tą kwestie, bo to może być bardzo trafne spostrzeżenie i trop tej akcji.
A jeżeli pytasz na jakiej podstawie to jest mało istotne, bo mam bardzo ograniczone zaufanie do niego po wcześniejszych oszustwach i tym bardziej podejrzewam, że w najbliższym czasie w coś będzie chciał mnie wrobić, ale nie zamierzam się teraz teraz na temat rozpisywać.

anonim cytuj
18-10-2023
Sytuacja nieprzyjemna.
Podpisanie się za kogoś jest przestępstwem. Nie można podpisać się za kogoś nawet mając jego zgodę. Do występowania w czyimś imieniu konieczne jest pełnomocnictwo podpisane przez tę osobę. Ale wtedy i tak pełnomocnik podpisuje się oczywiście swoim podpisem.
A teoretycznie takie fałszywe pełnomocnictwo może upoważniać do bardzo różnych rzeczy, zależy od jego treści.
Na pewno powinieneś zażądać wycofania tego pełnomocnictwa, a możesz też rozważyć zgłoszenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, niestety przez ojca.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Krajowy Rejestr Karny.
Proszę o odpowiedź,mąż kobiety, która podała mnie do sądu, był karany. Ma to istotne znaczenie dla sprawy. Czy mogę dostać informacje z Rejestru o jego karalności ja lub mój adwokat? Dziękuję....
Koniec umowy a podjęcie nowej pracy.
Dzień dobry, moja umowa o pracę jest ważna do końca grudnia tego roku. Czy gdybym teraz poszedł na urlop wypoczynkowy do końca miesiąca, to mógłbym w tym czasie rozpocząć nowa pracę w polskiej firmie za granicą?...
PIT-11 od byłego pracodawcy.
Proszę o informację co w sytuacji gdy moja mama otrzymała PIT-11 od pracodawcy u którego nie pracuje od 2 lat. Jest to pracodawca prowadzący działalność gastronomiczną. Mama na wiosnę 2020 przeszła na emeryturę, po czym podpisała z tym pracodawcą kolejną umowę, tym razem na 1/4 etatu z terminem obowiązywania do czerwca 2021. W momencie gdy wybuchła pandemia na wiosnę 2020 mama dostała informację, żeby już nie przychodziła do pracy bo obiekt gastr...
Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...

Wyszukiwarka