Pełnomocnictwo bez mojej zgody.

Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata.
Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody?
Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach i wiem, że może to wykorzystać przeciwko mnie. Tym bardziej, że teraz prawdopodobnie zbliża się rozprawa w którą będzie zamieszany ojciec i możliwe, że chcą zrobić coś bez mojej wiedzy.
Po trzecie, jak mogę się dowiedzieć co właściwie ten cały adwokacik z ojcem będą teraz składać za moimi plecami?
anonim cytuj
18-10-2023
Jesteś pełnoletni?
Oczywiście.

A czy jesteś w jakikolwiek sposób ubezwłasnowolniony? Na jakiej podstawie twój ojciec podpisywał pełnomocnictwo w twoim imieniu?
Bardzo ciekawe, że wspomniałeś o 'ubezwłasnowolnieniu', bo właśnie już podejrzewałem wcześniej, że rodzina z którą jestem w skomplikowanych relacjach będzie chciała mi to załatwić. W każdym razie na obecną chwile nie jestem w żadnym stopniu ubezwłasnowolniony, ale dlaczego podjąłeś akurat tą kwestie, bo to może być bardzo trafne spostrzeżenie i trop tej akcji.
A jeżeli pytasz na jakiej podstawie to jest mało istotne, bo mam bardzo ograniczone zaufanie do niego po wcześniejszych oszustwach i tym bardziej podejrzewam, że w najbliższym czasie w coś będzie chciał mnie wrobić, ale nie zamierzam się teraz teraz na temat rozpisywać.

anonim cytuj
18-10-2023
Sytuacja nieprzyjemna.
Podpisanie się za kogoś jest przestępstwem. Nie można podpisać się za kogoś nawet mając jego zgodę. Do występowania w czyimś imieniu konieczne jest pełnomocnictwo podpisane przez tę osobę. Ale wtedy i tak pełnomocnik podpisuje się oczywiście swoim podpisem.
A teoretycznie takie fałszywe pełnomocnictwo może upoważniać do bardzo różnych rzeczy, zależy od jego treści.
Na pewno powinieneś zażądać wycofania tego pełnomocnictwa, a możesz też rozważyć zgłoszenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa, niestety przez ojca.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...
Jak bronić się przed obniżeniem alimentów?
Potrzebuję pomocy, jestem osobą dorosłą, studentką, ojciec pozwał mnie o zmniejszenie alimentów, które na mnie płaci. Właśnie piszę odpowiedź dla sądu, uwzględniającą moje koszta miesięczne, potrzeby etc. Wynajmuję mieszkanie z partnerką, jesteśmy oby dwie uwzględnione na umowie najmu. Sąd może zapytać z kim wynajmuje mieszkanie, jesteśmy w związku homoseksualnym, boję się, że może to wpłynąć jakkolwiek na stronniczość i ogólnie na moją niekorzy...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...

Wyszukiwarka