Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację, czy pracodawca może odmówić pracownikowi, będącemu na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy, wstępu na teren zakładu pracy w celu odebrania swoich prywatnych rzeczy z szafki? Czy jeżeli tak to jest zobowiązany do przekazania zawartości pracownikowi? Co jeżeli odmówi?
Musi Ci je wydać. Inaczej byłoby to przywłaszczenie. Czy Cię wpuści, czy sam da te rzeczy, to już od szefa zależy?
anonim cytuj
18-04-2023
Jak koleżanka wyżej napisała, musi oddać, inaczej jest to zatrzymanie mienia. Szafkę powinien otworzyć komisyjnie, skoro nie możesz sam zabrać rzeczy.
anonim cytuj
18-04-2023
Sprawa jest dość skomplikowana, ponieważ odkąd się pojawiła ta kierowniczka w firmie, stosowała na mnie mobbing czego i tak nie udowodnię, bo wszyscy tam siedzą cicho jak myszy pod miotła. Muszę też zdać identyfikator i kartę obiegową. Czy ona jako kierowniczka może mi utrudniać takie czynności? Czy ma takie prawo?
anonim cytuj
18-04-2023
Jeżeli umowa i regulamin wewnętrzny firmy wymagają obiegówki i zdania identyfikatora, to nie może Ci tego utrudniać.
Na Twoim miejscu udałabym się do prezesa firmy, lub jego zastępcy i powiedziała o braku możliwości zdania identyfikatora, obiegówki, odebrania swoich rzeczy.
Witam, mój problem polega na tym iz w piątki o godzinie 20.30 muszę odprowadzać syna do ojca,czyli jego miejsca zamieszkania. Lecz co drugi tydzień ojciec dziecka pracuje do 22:00 i zawsze odbierali go dziadkowie. Niestety ex robi pod górkę,i mówi że dziadki już nie będą go odbierać i że to ja muszę go do nich odprowadzić bo tak wymaga prawo. Ale jeśli sądownie mamy ustalone że w miejsce zamieszkania dziecka to czy muszę pod inny adres? Dodam że ...
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
Dzień dobry,
Po rozwodzie rodziców, sąd zasądził alimenty na mnie i braci. Od kilku lat utrzymuje się sam, podobnie bracia. Alimenty są dalej przelewane na konto matki, jeżeli się nie mylę, poprzez zajęcie emerytury ojca.
Jesteśmy w dobrym stosunkach z rodzicami i braćmi. Jak polubownie zakończyć alimenty?
Z tego co czytałem, ojciec (płacący alimenty) mógłby wystąpić z takim wnioskiem, ale wiąże się to z opłatą w wysokości 5% wartości sporu ro...
Witam serdecznie
Może ktoś miał podobny przypadek i może mi podpowiedzieć co mogę zrobić.Jezeli osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, nigdzie więcej nie figuruje, nic na siebie nie ma, to w jaki sposób mogę go odnaleźć podać adres do sądu skoro nie odbiera żadnych przesyłek sądowych awizowanych.Dostalam dokumenty z sądu gdzie muszę wziąść komornika który go odnajdzie , lub podać adres pod którym przebywa, Moze ktoś miał podobną sytua...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: