Wydanie rzeczy osobistych przed pracodawcę.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o informację, czy pracodawca może odmówić pracownikowi, będącemu na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy, wstępu na teren zakładu pracy w celu odebrania swoich prywatnych rzeczy z szafki? Czy jeżeli tak to jest zobowiązany do przekazania zawartości pracownikowi? Co jeżeli odmówi?
anonim cytuj
18-04-2023
Musi Ci je wydać. Inaczej byłoby to przywłaszczenie. Czy Cię wpuści, czy sam da te rzeczy, to już od szefa zależy?

anonim cytuj
18-04-2023
Jak koleżanka wyżej napisała, musi oddać, inaczej jest to zatrzymanie mienia. Szafkę powinien otworzyć komisyjnie, skoro nie możesz sam zabrać rzeczy.

anonim cytuj
18-04-2023
Sprawa jest dość skomplikowana, ponieważ odkąd się pojawiła ta kierowniczka w firmie, stosowała na mnie mobbing czego i tak nie udowodnię, bo wszyscy tam siedzą cicho jak myszy pod miotła. Muszę też zdać identyfikator i kartę obiegową. Czy ona jako kierowniczka może mi utrudniać takie czynności? Czy ma takie prawo?

anonim cytuj
18-04-2023
Jeżeli umowa i regulamin wewnętrzny firmy wymagają obiegówki i zdania identyfikatora, to nie może Ci tego utrudniać.
Na Twoim miejscu udałabym się do prezesa firmy, lub jego zastępcy i powiedziała o braku możliwości zdania identyfikatora, obiegówki, odebrania swoich rzeczy.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Odzyskanie spłaconej kwoty kredytu od byłej partnerki.
Witam, sprawa wygląda następująco. Wraz z byłą partnerką w 2019 roku postawiliśmy mały domek na działce należącej do niej. Formalnie dom i działka należały i należą do niej. Zaszła oczywiście potrzeba zaciągnięcia kredytu, który partnerka również wzięła na siebie. Oficjalnie kredyt jest jej, natomiast w praktyce przez 3 lata spłacałem go ja, ze swojego rachunku bankowego. Łącznie spłaciłem ok. 30 tysięcy złotych. Kilkanaście tygodni temu zakończ...
Co z mieszkaniem po rozwodzie?
Taka sytuacja. Kobieta po rozwodzie mieszka z synem w mieszkaniu byłego męża. Kobieta ma nowego męża . Były mąż chce aby kobieta wyprowadziła się z mieszkania. Nie ma żadnej umowy między nimi. Dziecko jest nie pełnoletnie. Kobieta nie ma się gdzie wyprowadzić. Czy były mąż musi zapewnić jakieś lokum socjalne ? Czy ma prawo ' wyrzucić' była żonę z dzieckiem z jego mieszkania? Wspomnę że obiecał przepisanie mieszkania na dziecko w zamian za rozwód...
Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...
Koszty komornicze.
Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ? Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ......

Wyszukiwarka