Stawka godzinowa na umowę zlecenie.

Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?
anonim cytuj
05-12-2023
I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę ?

Nie ma takiej. Jest kwota brutto, 19.70 zł.
Jak to jest możliwe?

Jest wiele możliwości. Wysokość potrącanych składek, inna kwota brutto za godzinę, potrącenia wynikające z umowy, PPK itd. itd.
Wystawiasz rachunek, bądź takowy podpisujesz, ewentualnie inna forma rachunku wynikająca z umowy. Sprawdź czy kwota brutto pokrywa się z ilością faktycznie wykonywanego zlecenia, odliczając potrącenia wynikające z umowy, następnie możesz zweryfikować w jakiej kwocie i na co płacisz "daniny".

anonim cytuj
05-12-2023
Dobrze, ale jeśli wykonujemy ta sama prace, nie korzystamy z ppk to dlaczego są takie różnice w Naszych stawkach godzinowych? Kadry tak jak pisałem nie potrafią tego racjonalnie wytłumaczyć. A proszę mi powiedzieć ile może wynosić najmniej stawka godzinowa na zlecenie netto w takim razie?

anonim cytuj
05-12-2023
Minimalne wynagrodzenie (umowa o pracę)
3010 zł brutto - netto to 2363,56 zł
Minimalna stawka godzinowa (umowa zlecenie)
19,70 zł brutto - netto to 13,91 zł
Stawkę godzinową to Ty powinieneś ustalać.

anonim cytuj
05-12-2023
Czyli dobrze rozumiem, że pracodawca na umowie zlecenie nie może zapłacić mi mniej niż 13.91 zł netto za godzinę pracy już na czysto po odliczeniach? Pracuje w ochronie i mam dwie umowy jedna o pracę a druga zlecenie. Nie wiem jak oni to liczą że jednej za to samo i te same godziny ma stawkę 16 z hakiem a drugi 13 z hakiem. No właśnie ja nic nie mam do ustalania stawki bo to firma odgórnie mi płaci

anonim cytuj
05-12-2023
Przecież nikt nie może Cię zmusić do zawarcia umowy na stawkę która Ci nie odpowiada.
Nie przedłużaj, nie zawieraj kolejnej jak nie otrzymasz tyle ile chcesz.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

praca w KFC książeczka sanepidowska
Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez skierowania (przez 3 miesiące mam umowę zlecenie, dopiero po 3 miesiącach i zmianie umowy na umowę o pracę mam dostać skierowanie na jakieś badania). Za badania kału zapłaciłem, odebrałem i udałem się do lekarza medycyny pracy w okolicy, aby wypisał mi książeczkę wraz z orzeczeniem. Niestety spotkała mnie niemiła niespod...
Wyjazd z dzieckiem z kraju bez zgody rodzica, z którym nie ma kontaktu
Córka 8lat, od 7lat nie jestem z ojcem dziecka, ojciec nie płaci alimentów, ma nowa rodzinę, nie pisze i nie dzwoni, wcale nie interesuje się dzieckiem. Złożyłam papiery o podwyższenie alimentów ponieważ teraz to 350zl. Mam przygotowany pozew o pozbawienie władzy rodzicielskiej, na dniach będzie złożony w sądzie. Chciałabym z córką wyjechać z kraju, mam możliwość zapewnienia nam pięknej przyszłości i dobrej pracy, ale oferta spadła nagle i w...
odebranie wladzy rodzicielskiej ojcu
Jestem w trakcie sprawy o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu mojego 2,5 letniego dziecka. Ojciec od 1,5 roku nie widuje, nie kontaktuje się z nim i nie płaci alimentów. Ponadto jest osobą agresywną, jeszcze gdy mieliśmy kontakt wyładowywał się na mnie, a z tego co mi wiadomo rodzina założyła mu niebieską kartę. Miał lekkomyślne podejście do życia, zastraszał mnie i wielokrotnie miał przez swoje zachowanie problemy z policją. W sprawie o aliment...
Darowizna działki od rodziców.
Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł....

Wyszukiwarka