Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?

Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?
anonim cytuj
26-01-2023
Czy wystawiłaś rachunek do umowy zlecenia?

anonim cytuj
26-01-2023
Nie nie wystawiłam żadnego rachunku. Z godnie z zawarta umowa miałam stawkę na godzinę. I po zakończeniu pracy wysłałam listę obecności z godzinami pracy bo taki był wymóg. I cisza.

anonim cytuj
26-01-2023
Zgodnie z przepisami obowiązkiem zleceniobiorcy jest wystawić rachunek dla zleceniodawcy. Wystaw rachunek i prześlij mailem lub pocztą.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaka to była praca? ile trwała? za jaki okres zleceniodawca nie wypłacił wynagrodzenia? żadnego czy jakiejś części? jak zleceniodawca argumentuje niewypłacenie wynagrodzenia?

anonim cytuj
26-01-2023
W ogóle nie argumentuje po prostu nie ma z nim kontaktu. Wykładałam towar w markecie pod jego firma. Kilka dniówek ale ciężko pracowałam i należy mi się wynagrodzenie.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaki termin wypłaty określono w umowie? kiedy minął?

anonim cytuj
26-01-2023
21.01.23

anonim cytuj
26-01-2023
Możesz zatem powiadomić PIP o braku wypłacenia stawki minimalnej dla umowy-zlecenia.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję tak zrobię.

anonim cytuj
26-01-2023
Będzie szybciej niż w sądzie, bezpłatnie i jest nadzieja, ze skutecznie.

anonim cytuj
26-01-2023
Pierwszym krokiem powinno być wstawienie rachunku, potem sąd cywilny. Sąd pracy nie ma tu zastosowania, bo nie miała Pani pracodawcy.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

usunięcie współwłaściciela z konta bankowego
Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny).. Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już ni...
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...
Pożyczka bez umowy.
Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?...
Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...

Wyszukiwarka