Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?

Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?
anonim cytuj
26-01-2023
Czy wystawiłaś rachunek do umowy zlecenia?

anonim cytuj
26-01-2023
Nie nie wystawiłam żadnego rachunku. Z godnie z zawarta umowa miałam stawkę na godzinę. I po zakończeniu pracy wysłałam listę obecności z godzinami pracy bo taki był wymóg. I cisza.

anonim cytuj
26-01-2023
Zgodnie z przepisami obowiązkiem zleceniobiorcy jest wystawić rachunek dla zleceniodawcy. Wystaw rachunek i prześlij mailem lub pocztą.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaka to była praca? ile trwała? za jaki okres zleceniodawca nie wypłacił wynagrodzenia? żadnego czy jakiejś części? jak zleceniodawca argumentuje niewypłacenie wynagrodzenia?

anonim cytuj
26-01-2023
W ogóle nie argumentuje po prostu nie ma z nim kontaktu. Wykładałam towar w markecie pod jego firma. Kilka dniówek ale ciężko pracowałam i należy mi się wynagrodzenie.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaki termin wypłaty określono w umowie? kiedy minął?

anonim cytuj
26-01-2023
21.01.23

anonim cytuj
26-01-2023
Możesz zatem powiadomić PIP o braku wypłacenia stawki minimalnej dla umowy-zlecenia.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję tak zrobię.

anonim cytuj
26-01-2023
Będzie szybciej niż w sądzie, bezpłatnie i jest nadzieja, ze skutecznie.

anonim cytuj
26-01-2023
Pierwszym krokiem powinno być wstawienie rachunku, potem sąd cywilny. Sąd pracy nie ma tu zastosowania, bo nie miała Pani pracodawcy.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

niepełnoletnie dziecko na wakacjach
Chodzi o dwuletnie dziecko które ma jechać na wakacje z dziadkami ( do nich do domu , dom w Polsce) Chodzi o upoważnienie w razie potrzeby pójścia do lekarza , szpitala ) czy wystarczy napisane odręcznie ? ( Jakie informacje powinno zawierać ) Czy powinnam coś jeszcze napisać w razie nagłej sytuacji , co może się przydać ? Lub co powinni dziadkowie mający wnuczkę pod opieką mieć przy sobie ? Czy w ogóle muszę pisać jakiekolwiek upoważnienia...
Spadkobierca testamentowy.
Spadkobierca zobowiązuje spadkobiercę testamentowego (brata), do wykonania polecenia poprzez przeniesienia na córkę spadkodawcy własności lokalu mieszkalnego. Pytanie: czy przy obliczaniu zachowku wartość spadku będzie pomniejszona o wartość tego przedmiotu polecenia, tj. lokalu (mniejszy zachowek), czy też wartość tego lokalu nie pomniejsza wartości spadku i podwyższa wysokość zachowku?...
Zachowek po zmarłej babci
Dzień dobry Mam pytanie w sprawie prawa spadkowego. Moja Babcia w wieku 75 lat ponownie wyszła za mąż ( była wdowa ). W miedzy czasie zmarł jej drugi mąż. Mieszkanie, które Babcia miała umowa darowizny z dożywotnią służebnością przepisała na "wnuczka" z drugiego małżeństwa. 12 miesięcy temu zmarła, a mieszkanie przejął ten "wnuczek". Czy należy mi się zachowek w tej sytuacji (po mamie, która była jej córka)? z góry dziękuj...
Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą?
Witam. Czy pracodawca ma prawo wliczyć 500+ do wyliczenia wczasów pod gruszą tłumacząc że muszę podać swoją sytuację finansową wszystkich domowników? Jest jakaś podstawa prawna mimo że 500+ nie jest opodatkowane?...

Wyszukiwarka