Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?

Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?
anonim cytuj
26-01-2023
Czy wystawiłaś rachunek do umowy zlecenia?

anonim cytuj
26-01-2023
Nie nie wystawiłam żadnego rachunku. Z godnie z zawarta umowa miałam stawkę na godzinę. I po zakończeniu pracy wysłałam listę obecności z godzinami pracy bo taki był wymóg. I cisza.

anonim cytuj
26-01-2023
Zgodnie z przepisami obowiązkiem zleceniobiorcy jest wystawić rachunek dla zleceniodawcy. Wystaw rachunek i prześlij mailem lub pocztą.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaka to była praca? ile trwała? za jaki okres zleceniodawca nie wypłacił wynagrodzenia? żadnego czy jakiejś części? jak zleceniodawca argumentuje niewypłacenie wynagrodzenia?

anonim cytuj
26-01-2023
W ogóle nie argumentuje po prostu nie ma z nim kontaktu. Wykładałam towar w markecie pod jego firma. Kilka dniówek ale ciężko pracowałam i należy mi się wynagrodzenie.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaki termin wypłaty określono w umowie? kiedy minął?

anonim cytuj
26-01-2023
21.01.23

anonim cytuj
26-01-2023
Możesz zatem powiadomić PIP o braku wypłacenia stawki minimalnej dla umowy-zlecenia.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję tak zrobię.

anonim cytuj
26-01-2023
Będzie szybciej niż w sądzie, bezpłatnie i jest nadzieja, ze skutecznie.

anonim cytuj
26-01-2023
Pierwszym krokiem powinno być wstawienie rachunku, potem sąd cywilny. Sąd pracy nie ma tu zastosowania, bo nie miała Pani pracodawcy.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Jak rozwieść się z mężem który jest za granicą?
Witam, zamierzam złożyć pozew o rozwód. W związku z tym kieruje pytanie co mam zrobić jeśli mąż mieszka za granicą i nie odbierze żadnych pism i nie chce mi dać rozwodu. Nie mam środków na adwokata a boje się że to latami będzie się ciągnęło....
Sprzedaż udziału w spadku.
Moja mama jest jedynym z ok. 35 spadkobierców (dokładnej ilości nie jestem pewien) 2 działek bo jej dziadkach, którzy zmarli ok 30 lat temu. Mamie prawnie przysługuje 1/5 części tego spadku. Jako, że nikt z rodziny nie chce doprowadzić do podziału tego spadku, a podatek przez tyle lat jest płacony bez sensu, mama postanowiła skorzystać z usług firm, która skupuje udziały w spadkach. Moje pytanie jest takie, czy ktoś z obecnych tu na forum osób k...
Pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy.
Co zrobić, jeśli pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy, który wykorzystałam po urlopie macierzyńskim? Grozi, że da wypowiedzenie z pracy jeśli nie podpisze mu listy, że otrzymałam pieniążki za urlop wypoczynkowy ?...

Wyszukiwarka