Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?

Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?
anonim cytuj
26-01-2023
Czy wystawiłaś rachunek do umowy zlecenia?

anonim cytuj
26-01-2023
Nie nie wystawiłam żadnego rachunku. Z godnie z zawarta umowa miałam stawkę na godzinę. I po zakończeniu pracy wysłałam listę obecności z godzinami pracy bo taki był wymóg. I cisza.

anonim cytuj
26-01-2023
Zgodnie z przepisami obowiązkiem zleceniobiorcy jest wystawić rachunek dla zleceniodawcy. Wystaw rachunek i prześlij mailem lub pocztą.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaka to była praca? ile trwała? za jaki okres zleceniodawca nie wypłacił wynagrodzenia? żadnego czy jakiejś części? jak zleceniodawca argumentuje niewypłacenie wynagrodzenia?

anonim cytuj
26-01-2023
W ogóle nie argumentuje po prostu nie ma z nim kontaktu. Wykładałam towar w markecie pod jego firma. Kilka dniówek ale ciężko pracowałam i należy mi się wynagrodzenie.

anonim cytuj
26-01-2023
Jaki termin wypłaty określono w umowie? kiedy minął?

anonim cytuj
26-01-2023
21.01.23

anonim cytuj
26-01-2023
Możesz zatem powiadomić PIP o braku wypłacenia stawki minimalnej dla umowy-zlecenia.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję tak zrobię.

anonim cytuj
26-01-2023
Będzie szybciej niż w sądzie, bezpłatnie i jest nadzieja, ze skutecznie.

anonim cytuj
26-01-2023
Pierwszym krokiem powinno być wstawienie rachunku, potem sąd cywilny. Sąd pracy nie ma tu zastosowania, bo nie miała Pani pracodawcy.

anonim cytuj
26-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.
Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu? Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej....
wypadek w pracy a odszkodowanie z dodatkowego ubezpieczenia PZU
Witam proszę o poradę. Mąż w pracy złamał palca w prawej ręce obecnie jest na chorobowym do 15.10. 2021 jednak wizytę u ortopedy ma dopiero 30.12.2021. Prosze o odpowiedź czy nie będzie problemów z uzyskaniem odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia PZU. Czy lepiej udać się szybciej do ortopedy prywatnie? Dziękuję...
Pożyczka na moje dane.
Cześć. Jak udowodnić że nie Ja wziąłem pożyczkę w parabanku jakimś w Internecie? Ktoś wziął pożyczkę na Mój PESEL i imię i nazwisko prawdopodobnie jakiś haker wykradł te dane i miejsce zamieszkania też. Sprawa zgłoszona na policję. Czy ciężko wygrać sprawę z parabankiem? To oni przecież nie zrobili odpowiedniej weryfikacji. Proszę wypowiedzieć się ktoś kto jest w temacie lub był. Nie ma nawet jak się skontaktować z tym parabankiem bo tylko adre...
Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...

Wyszukiwarka