Jak wygląda sprawa o odrzucenie spadku przez małoletniego?

Mam pytanie, mój syn 16 lat mieszkający w Niemczech, może po swojej prababci odrzucić spadek w Polsce? Mając tam też meldunek, czy podlega prawnie tu i powinien to zrobić tu u notariusza.
anonim cytuj
10-04-2024
Małoletni syn nie może samodzielnie złożyć oświadczenia o odrzuceniu spadku - musi to w jego imieniu zrobić rodzic.
Prababcia mieszkała i zmarła w Polsce?
Kto jest wnukiem prababci - Pani czy ojciec syna? Wnuk odrzucił spadek? Kiedy?

anonim cytuj
10-04-2024
Tak wiemy, że syn nie może sam, to była moja babcia, a mojego syna prababcia mieszkała i zmarła w Polsce.

anonim cytuj
10-04-2024
Moim zdaniem nie ma najmniejszego problemu, abyście Państwo spadek w imieniu syna odrzucili w Polsce u notariusza. Możecie to także zrobić przed konsulem w Niemczech.

anonim cytuj
10-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy można iść do sądu na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Znalazłem się w skomplikowanej sytuacji. Jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu złamanej nogi, która uniemożliwia mi chodzenie bez pomocy. Jednak mam zbliżający się termin w sądzie związany z moim rozwodem. Czy mój stan zdrowia daje mi prawo do prośby o przesunięcie terminu rozprawy? Czy muszę dostarczyć sądowi kopię mojego zwolnienia lekarskiego? Co jeśli moja żona, która jest stroną przeciwną, zarzuci, że celowo wykorzystuję moje zwo...
Mąż chce odebrać mój samochód.
Mam sytuację taka że z mężem od prawie dwóch lat nam się nie układa( on alkoholik) dwa miesiące temu kupiliśmy auto...umowa na mnie ( on nie ma prawa jazdy) OC na mnie, przerejestrowany na mnie. Jego rodzice dali mu jakieś pieniądze na ten samochód . A teraz się wyprowadził i chce zabrać mi auto...jak to wygląda prawnie? Bo mam horror z nim o ten samochód !! Dodam że będę składać pozew o rozwód....
Sprzedaż ubrań
Wystawiam rzeczy do sprzedaży na VINTED, są to rzeczy używane oraz nowe z metkami lub bez, na które nie posiadam paragonów, jednakże są zakupione w okresie dłuższym niż 6 miesięcy od dnia wystawienia do sprzedaży w serwisie VINTED. Pracuje na etacie, czy jestem zobowiązana odprowadzać podatek od sprzedaży? Jeśli tak to w jakiej formie, comiesięcznej, rocznej przy okazji zeznania podatkowego? Ubrania nowe, z metkami sprzedaję ze stratą, czyli po c...
Wspólność ustawowa.
Posiadam wraz z żoną 250,000zł (ustawowa wspólność majątkowa od kilku lat, mamy też wspólne dziecko), obecnie nie mamy domu/mieszkania tylko te pieniądze. Od moich rodziców otrzymałem kilka dni temu w darowiźnie tylko ja jako ich dziecko 250,000zł (z zerowym podatkiem - zgłoszone w urzędzie skarbowym, a darowizna tylko na mnie na moje indywidualne konto, które nie jest wspólne). Pytanie - czy jeśli za powyższą łączną sumę 500,000zł kupię z żoną...

Wyszukiwarka