Uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?

Witam. 1 września 2021 roku uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?
anonim cytuj
27-07-2022
Czy byli uczestnikami postępowania? Dlaczego nagle chcą podważyć testament? W ogóle to masz na myśli chyba uchylenie postanowienia?

anonim cytuj
27-07-2022
Czy byli uczestnikami postępowania? Dlaczego nagle chcą podważyć testament? W ogóle to masz na myśli chyba uchylenie postanowienia?

Byli uczestnikami postępowania. Jak się okazało, że zachowek po bracie im nie przysługuje to próbują teraz wybrać dokumentację medyczna która ma poświadczyć ze brat byl chory i nieświadomy w momencie podpisywania testamentu przy notariuszu. Pewnie chodzi o uchylenie postanowienia.

anonim cytuj
27-07-2022
Byli uczestnikami postępowania. Jak się okazało, że zachowek po bracie im nie przysługuje to próbują teraz wybrać dokumentację medyczna która ma poświadczyć ze brat byl chory i nieświadomy w momencie podpisywania testamentu przy notariuszu. Pewnie chodzi o uchylenie postanowienia.

Mogą żądać zmiany/uchylenia postanowienia tylko wtedy gdy żądanie opierają na podstawie, której nie mogli powołać w toku postępowania. Wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskali tę możność (art. 679kpc). Nie ma podstaw do uchylenia.

anonim cytuj
27-07-2022
Mogą żądać zmiany/uchylenia postanowienia tylko wtedy gdy żądanie opierają na podstawie, której nie mogli powołać w toku postępowania. Wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskali tę możność (art. 679kpc). Nie ma podstaw do uchylenia.

Wiedzieli o tym, że brat chorował od lat. Mogli się wtedy przedstawić dokumenty. Teoretycznie nie powinnam się o nic martwić?

anonim cytuj
27-07-2022
Wiedzieli o tym, że brat chorował od lat. Mogli się wtedy przedstawić dokumenty. Teoretycznie nie powinnam się o nic martwić?

Teoretycznie tak.

anonim cytuj
27-07-2022
Teoretycznie tak.

Bywa tak, że jednak sąd dopuszcza możliwość zmiany postanowienia w takiej sytuacji jak moja?
+1  
anonim cytuj
27-07-2022
Bywa tak, że jednak sąd dopuszcza możliwość zmiany postanowienia w takiej sytuacji jak moja?

Nie, mogli podnosić te kwestie w toku postępowania. Do tego musieliby udowodnić, że spadkodawca działał przy ograniczonej świadomości sporządzając testament o tym nie świadczy sam fakt leczenia i problemów ze zdrowiem

anonim cytuj
27-07-2022
Bardzo , bardzo dziękuję.

anonim cytuj
27-07-2022
1 września 2021 roku uprawomocniło się postanowienie sądu o nabyciu spadku (testament notarialny). Rodzina próbuję podważyć testament. Ile ma na to czasu?

Jeśli rodzina próbuje podważyć testament opierając się na argumentacji dotyczącej stanu zdrowia spadkodawcy w chwili sporządzenia testamentu, to kluczową kwestią jest, czy mogli podnieść te argumenty podczas trwania postępowania.

Skoro byli uczestnikami postępowania, mieli obowiązek przedstawić wszystkie argumenty i dowody wówczas. Zgodnie z art. 679 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego, strona może żądać zmiany postanowienia, jeżeli opiera swoje żądanie na podstawie, której nie mogła powołać w toku postępowania. Jeśli jednak miała możliwość, a tego nie zrobiła, to przewiduje się, że argumenty te zostały porzucone.

Dalej, zgodnie z art. 679kpc, wniosek o zmianę można złożyć przed upływem roku od dnia, w którym strona uzyskała możliwość powołania się na tę podstawę. Jeżeli rodzina wiedziała o problemach zdrowotnych spadkodawcy od lat, jest mało prawdopodobne, aby mogli skutecznie podważyć testament na tej podstawie po upływie tego terminu.

Takie sytuacje są rzadkie i uzależnione od konkretnych okoliczności sprawy. Sąd mógłby wziąć pod uwagę nowe dowody tylko wtedy, gdy były one niedostępne dla strony w toku postępowania i ich przedstawienie wówczas było niemożliwe. Sam fakt choroby lub leczenia spadkodawcy nie jest wystarczającym dowodem na to, że nie miał on pełnej świadomości podczas sporządzania testamentu. Aby podważyć testament, rodzina musiałaby przedstawić znaczące i przekonujące dowody w tym zakresie.

Podsumowując, na podstawie dostarczonych informacji, wydaje się, że rodzina nie ma podstaw do skutecznego podważenia testamentu w oparciu o argumenty dotyczące stanu zdrowia spadkodawcy.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak mogę odzyskać córkę?
Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę...
Co powinno się zawrzeć w wypowiedzeniu umowy zlecenie?
Umowa zlecenie na czas nieokreślony bez okresu wypowiedzenia. W jaki sposób rozwiązać taką umowę żeby pracodawca nie mógł się ubiegać o ewentualne odszkodowanie za wypowiedzenie umowy? Co powinno się zawrzeć w wypowiedzeniu?...
Zniesiony dozór policji.
W tamtym tygodniu w środę przyszedł mi list od prokuratora w którym pisze, że nadal mam zakaz opuszczaniu kraju, ale - i teraz właśnie tego nie rozumiem za bardzo: Prokurator postanawia zmienić postanowienie wcześniejsze ( o tym dozorze), z ten sposób, że W MIEJSCE OBOWIĄŻKU ZGŁASZANIA SIĘ PODEJRZANEJ RAZ W TYGODNIU DO KOMENDY POWIATOWEJ WPROWADZIĆ OBOWIĄZEK INFORMOWANIA O KAŻDYM TRAAJĄCYM DŁUŻEJ NIŻ 2 TYG WYJEŻDZIE POZA MIEJSCE ZAMIESZKANIA, JA...
Wypowiedzenie umowy
Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?...

Wyszukiwarka