Dziedziczenie a separacja.

Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania spraw o separacje
anonim cytuj
07-11-2023
Separacja nie rokuje dobrze. Nikt nie wnosi o separację jak małżeństwo dobrze rokuje. W przypadku rozwodu po prostu ta nieruchomość pozostanie nietknięta przy podziale majątku. Niczego nie będzie trzeba udowadniać. Wystarczy poświadczenie nabycia spadku. W przypadku gdy pieniądze ze spadku zaczną żyć swoim życiem to adwokaci się ucieszą bo zarobią. Straty na wydatki sądowe to dziesiątki tysięcy złotych. Biegli wyceny adwokaci i to po obydwu stronach. Jak zacznie pani nowe życie to wtedy podejmie pani decyzję co zrobić ze spadkiem. Proszę też skorzystać z porady dobrego adwokata. Jednorazowy wydatek a korzyści niewymierne.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli sprzedasz swoją własność nadal pozostaje twoja własności nie męża. Zadbaj żeby w akcie notarialnym był zapis że nabyte z pieniędzy osobistych że spadku.

anonim cytuj
07-11-2023
Mając na uwadze kwestię majątku nabytego w trakcie małżeństwa oraz jego status w przypadku separacji czy rozwodu, kluczowe są przepisy dotyczące ustawowego ustroju majątkowego małżeńskiego, które regulowane są przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy.

Art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stanowi, że majątek nabyty przez jednego z małżonków w drodze spadku, po upływie roku od dnia ślubu, wchodzi w skład majątku osobistego tego małżonka. Majątek osobisty nie wchodzi w skład wspólnego majątku małżonków.

Jeśli sprzedasz swoją własność nadal pozostaje twoja własności nie męża. Zadbaj żeby w akcie notarialnym był zapis że nabyte z pieniędzy osobistych że spadku.

W przypadku sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze dziedziczenia i zakupu innej nieruchomości za te środki, istotne jest, aby w akcie notarialnym dokonującym zakupu nowej nieruchomości zawrzeć informację, że środki pochodzą z majątku osobistego. Taki zapis pomoże w przyszłości udowodnić, że nowa nieruchomość również należy do majątku osobistego i nie podlega podziałowi w przypadku rozwodu czy separacji.

Jednakże, jeżeli środki ze sprzedaży domu zostaną w jakiś sposób zmieszane z majątkiem wspólnym małżonków, może to skomplikować udowodnienie, że nowa nieruchomość nie wchodzi w skład majątku wspólnego. Dlatego kluczowa jest dokumentacja pochodzenia środków oraz celowe ich rozdzielenie od wspólnych funduszy małżonków.

Podczas trwającego postępowania o separację, warto też pamiętać o art. 43 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że od momentu orzeczenia separacji małżonkowie mogą ustanowić rozdzielność majątkową, co również wpłynie na kwestie zarządzania majątkiem osobistym i wspólnym.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Podpisanie umowy najmu u notariusza.
Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pierwszy raz będzie podpisywać taką umowę? Jak to się odbywa czy u notariusza stawiają się wynajmujący i najemca. Na co zwrócić uwagę zarówno z punktu widzenia najmującego jak i wynajmującego?...
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
imie-nieznanego-ojca-dziecka-w-akcie-urodzenia
Witam.Mam nadzieje,ze tutaj znajde rade co robic.Chcialam zameldowac mojego wnuczka,ma On angielski akt urodzenia,nie ma tam wpisanego ojca,tylko mame,gdy poszlam do Urzedu Gminy Pani kazala mi wpisac byle jakie imie taty dziecka bo musi byc .Jak moge to zrobic przeciez to klamstwo.Jak tak mozna?Przeciez moj wnuczek nie jest synem Jana czy Stanislawa.Przeciez imie ojca trzeba podawac u roznych urzedach.W Angli rubryka imie ojca jest pusta a w Pol...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...

Wyszukiwarka