Dziedziczenie a separacja.

Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania spraw o separacje
anonim cytuj
07-11-2023
Separacja nie rokuje dobrze. Nikt nie wnosi o separację jak małżeństwo dobrze rokuje. W przypadku rozwodu po prostu ta nieruchomość pozostanie nietknięta przy podziale majątku. Niczego nie będzie trzeba udowadniać. Wystarczy poświadczenie nabycia spadku. W przypadku gdy pieniądze ze spadku zaczną żyć swoim życiem to adwokaci się ucieszą bo zarobią. Straty na wydatki sądowe to dziesiątki tysięcy złotych. Biegli wyceny adwokaci i to po obydwu stronach. Jak zacznie pani nowe życie to wtedy podejmie pani decyzję co zrobić ze spadkiem. Proszę też skorzystać z porady dobrego adwokata. Jednorazowy wydatek a korzyści niewymierne.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli sprzedasz swoją własność nadal pozostaje twoja własności nie męża. Zadbaj żeby w akcie notarialnym był zapis że nabyte z pieniędzy osobistych że spadku.

anonim cytuj
07-11-2023
Mając na uwadze kwestię majątku nabytego w trakcie małżeństwa oraz jego status w przypadku separacji czy rozwodu, kluczowe są przepisy dotyczące ustawowego ustroju majątkowego małżeńskiego, które regulowane są przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy.

Art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stanowi, że majątek nabyty przez jednego z małżonków w drodze spadku, po upływie roku od dnia ślubu, wchodzi w skład majątku osobistego tego małżonka. Majątek osobisty nie wchodzi w skład wspólnego majątku małżonków.

Jeśli sprzedasz swoją własność nadal pozostaje twoja własności nie męża. Zadbaj żeby w akcie notarialnym był zapis że nabyte z pieniędzy osobistych że spadku.

W przypadku sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze dziedziczenia i zakupu innej nieruchomości za te środki, istotne jest, aby w akcie notarialnym dokonującym zakupu nowej nieruchomości zawrzeć informację, że środki pochodzą z majątku osobistego. Taki zapis pomoże w przyszłości udowodnić, że nowa nieruchomość również należy do majątku osobistego i nie podlega podziałowi w przypadku rozwodu czy separacji.

Jednakże, jeżeli środki ze sprzedaży domu zostaną w jakiś sposób zmieszane z majątkiem wspólnym małżonków, może to skomplikować udowodnienie, że nowa nieruchomość nie wchodzi w skład majątku wspólnego. Dlatego kluczowa jest dokumentacja pochodzenia środków oraz celowe ich rozdzielenie od wspólnych funduszy małżonków.

Podczas trwającego postępowania o separację, warto też pamiętać o art. 43 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że od momentu orzeczenia separacji małżonkowie mogą ustanowić rozdzielność majątkową, co również wpłynie na kwestie zarządzania majątkiem osobistym i wspólnym.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Meldunek tymczasowy.
Witam. Chciałabym się konkretnie dowiedzieć jakie dokumenty są potrzebne do meldunku tymczasowego. Mieszkam na stancji i chciałabym razem z dzieckiem się zameldować. Czy to ja czy właściciel mieszkania musi iść do urzędu w sprawie meldunku?...
Pozew o zapłatę.
Jakie pismo powinnam złożyć w sądzie o odzyskanie pieniędzy za niepłacenie rachunków/czynszu itp.? Osoba zameldowana, która mieszka w moim mieszkaniu od dwóch lat nie dokłada się do opłat....
Rozdzielność majątkowa a wynajem mieszkania.
Rodzice kupili wspólnie mieszkanie, niestety od kilku lat nie mogą się dogadać, ponieważ ojciec piję. W pewnym momencie mama założyła rozdzielność majątkowa a mieszkanie jest wynajmowane. Do urzędu skarbowego tylko mama jest zgłoszona jako osoba wynajmująca. Moje pytanie jest takie czy skoro mama ma rozdzielność i tylko ona jest głoszona do urzędu czy może wynająć pokoje sama i nie dzielić się dochodem z ojcem? Czy ojciec w takiej sytuacji musi z...
Sąsiad donosi na policje że mój pies szczeka od rana do wieczora. jak mam się bronić?
Cześć Od dłuższego czasu mam problem z sąsiadem, Chodzi na policję do administracji że mój pies szczeka od rana do wieczora. Co jest nie prawdą, pies szczeka 10 minut i jest spokój. Nagrywam kiedy wychodzę z domu żeby mieć dowody. Od lipca 2022 sąsiad zmodyfikował nagranie naszego psa i puszcza mi po 3-4 godziny w weekendy. Nie chce chodzić po sądach .... Ostatnio dowiedziałam się że chodzi po sąsiadach i zbiera podpisy żeby odebrać mi psa....

Wyszukiwarka