Dziedziczenie a separacja.

Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania spraw o separacje
anonim cytuj
07-11-2023
Separacja nie rokuje dobrze. Nikt nie wnosi o separację jak małżeństwo dobrze rokuje. W przypadku rozwodu po prostu ta nieruchomość pozostanie nietknięta przy podziale majątku. Niczego nie będzie trzeba udowadniać. Wystarczy poświadczenie nabycia spadku. W przypadku gdy pieniądze ze spadku zaczną żyć swoim życiem to adwokaci się ucieszą bo zarobią. Straty na wydatki sądowe to dziesiątki tysięcy złotych. Biegli wyceny adwokaci i to po obydwu stronach. Jak zacznie pani nowe życie to wtedy podejmie pani decyzję co zrobić ze spadkiem. Proszę też skorzystać z porady dobrego adwokata. Jednorazowy wydatek a korzyści niewymierne.

anonim cytuj
07-11-2023
Jeśli sprzedasz swoją własność nadal pozostaje twoja własności nie męża. Zadbaj żeby w akcie notarialnym był zapis że nabyte z pieniędzy osobistych że spadku.

anonim cytuj
07-11-2023
Mając na uwadze kwestię majątku nabytego w trakcie małżeństwa oraz jego status w przypadku separacji czy rozwodu, kluczowe są przepisy dotyczące ustawowego ustroju majątkowego małżeńskiego, które regulowane są przez Kodeks rodzinny i opiekuńczy.

Art. 31 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stanowi, że majątek nabyty przez jednego z małżonków w drodze spadku, po upływie roku od dnia ślubu, wchodzi w skład majątku osobistego tego małżonka. Majątek osobisty nie wchodzi w skład wspólnego majątku małżonków.

Jeśli sprzedasz swoją własność nadal pozostaje twoja własności nie męża. Zadbaj żeby w akcie notarialnym był zapis że nabyte z pieniędzy osobistych że spadku.

W przypadku sprzedaży nieruchomości nabytej w drodze dziedziczenia i zakupu innej nieruchomości za te środki, istotne jest, aby w akcie notarialnym dokonującym zakupu nowej nieruchomości zawrzeć informację, że środki pochodzą z majątku osobistego. Taki zapis pomoże w przyszłości udowodnić, że nowa nieruchomość również należy do majątku osobistego i nie podlega podziałowi w przypadku rozwodu czy separacji.

Jednakże, jeżeli środki ze sprzedaży domu zostaną w jakiś sposób zmieszane z majątkiem wspólnym małżonków, może to skomplikować udowodnienie, że nowa nieruchomość nie wchodzi w skład majątku wspólnego. Dlatego kluczowa jest dokumentacja pochodzenia środków oraz celowe ich rozdzielenie od wspólnych funduszy małżonków.

Podczas trwającego postępowania o separację, warto też pamiętać o art. 43 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który stanowi, że od momentu orzeczenia separacji małżonkowie mogą ustanowić rozdzielność majątkową, co również wpłynie na kwestie zarządzania majątkiem osobistym i wspólnym.

anonim cytuj
07-11-2023

Sugerowane Tematy

Przepracowałem 2 tygodnie (umowa na 3 miesiące). Czy mogę się starać o chorobowe?
Jestem na umowie o pracę na 3 miesiące, przepracowałem 2 tygodnie i trafiłem do zakładu psychiatrycznego, czy mogę się starać o chorobowe?...
Zachowek po dziadku.
Mój ex mąż został wydziedziczony z majątku swojego ojca ( ojciec czyli mój teść przed śmiercią przepisał cały majątek swojej żonie). Mam z ex mężem syna niepełnoletniego ( 15 lat) czy synowi należy się w takim wypadku zachowek po dziadku skoro ex mąż został wydziedziczony?...
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
Witam. Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową...
Co grozi za nie opłacenie podatku od zakupu auta?
Dzień dobry. W sierpniu zakupiłam auto. Niedawno dowiedziałam się o podatku. W umowie jest zawarty punkt dotyczący urzędu skarbowego i podatku, ale jest on przekreślony. Sprzedający zapewnił, że mam się nie martwić podatkami, wtedy nie wiedziałam o co mu chodzi. Nie mam jednak takiego potwierdzenia na piśmie. Sprzedający to osoba prywatna. Czy jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się czy sprzedający zapłacił podatek? Czy grozi mi jakaśc kara finanso...

Wyszukiwarka