Komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu, co w takiej sytuacji?

Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty
anonim cytuj
23-07-2022
W takiej sytuacji wyznaczony został zastępca komornika. Art. 42 USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. o komornikach sądowych.

anonim cytuj
23-07-2022
W takiej sytuacji wyznaczony został zastępca komornika. Art. 42 USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. o komornikach sądowych.

nic nie przyszlo ze jest zmiana komornika, a tamtego niema juz od roku

anonim cytuj
23-07-2022

proszę iść do kancelarii lub zadzwonić i tam zaczerpnąć informacji.

anonim cytuj
23-07-2022
Z komornikiem nie można dogadać spłaty ,spłatę możesz dogadać z wierzycielem lub przez komornika złożyć propozycje spłaty do wierzyciela

anonim cytuj
23-07-2022
Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty

W przypadku, gdy komornik jest zawieszony w wykonywaniu swojego zawodu, zgodnie z art. 42 Ustawy o komornikach sądowych z dnia 22 marca 2018 r., wyznacza się zastępcę komornika, który przejmuje prowadzone przez niego sprawy. Jeśli nie otrzymałeś odpowiedniego zawiadomienia w tej sprawie, warto skontaktować się z kancelarią komorniczą, w której komornik prowadził Twoją sprawę, aby dowiedzieć się, kto obecnie jest odpowiedzialny za nią.

Brak zawiadomienia o zmianie komornika może wynikać z błędu administracyjnego. Najlepszym rozwiązaniem jest osobiście udać się do kancelarii komorniczej lub skontaktować telefonicznie, aby uzyskać pełne informacje na temat Twojej sprawy.

Jeśli chodzi o dogadanie spłaty, warto zwrócić się bezpośrednio do wierzyciela z propozycją ugody. W wielu przypadkach wierzyciel może być bardziej skłonny do negocjacji niż komornik. Jeśli z jakiegoś powodu chcesz skomunikować swoją propozycję spłaty za pośrednictwem komornika, możesz to zrobić, ale ostateczna decyzja w sprawie akceptacji warunków spłaty należy do wierzyciela.

anonim cytuj
23-08-2023
dobrze, ale co jeśli nie mam kontaktu do tego wierzyciela? Jak wtedy dogadać się w sprawie spłaty, skoro komornika nie ma? Może jest jakaś inna droga, żeby dowiedzieć się kto obecnie prowadzi moją sprawę? Jakieś rejestr czy coś?

anonim cytuj
23-08-2023
Zgodnie z art. 42 Ustawy o komornikach sądowych z dnia 22 marca 2018 r., w przypadku zawieszenia komornika w jego obowiązkach wyznaczany jest zastępca komornika. Jeżeli nie otrzymałeś zawiadomienia o zmianie komornika, może to wynikać z uchybienia w procedurze administracyjnej kancelarii komorniczej. Jeśli chodzi o kontakt z wierzycielem:

Wszystkie dokumenty egzekucyjne, które otrzymałeś w związku z postępowaniem komorniczym, powinny zawierać dane wierzyciela. Należy przeszukać te dokumenty w poszukiwaniu informacji kontaktowych.
Jeśli nie posiadasz takich dokumentów lub dane w nich zawarte są nieaktualne, możliwe jest zwrócenie się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty), z prośbą o udostępnienie danych kontaktowych wierzyciela.
Ponadto, jeśli chodzi o sprawdzenie, kto obecnie prowadzi Twoją sprawę komorniczą, można zwrócić się z prośbą o informację do krajowego rejestru długów lub odpowiedniej izby komorniczej. Tam powinny być dostępne aktualne informacje na temat przypisanych spraw danemu komornikowi.
W razie dalszych wątpliwości lub problemów z uzyskaniem odpowiednich informacji, warto rozważyć skorzystanie z pomocy organów nadzoru nad komornikami.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Oględziny nieruchomości przez komornika.
Mam skomplikowany problem i proszę o opinię. 14 lat temu zginął mój ojciec, miał na sobie spore długi, cała rodzina zrzekła się spadku po nim, w tym własności 1/4 nieruchomości. W dniu dzisiejszym dostaliśmy zawiadomienie o oględzinach nieruchomości wystawionym na jedyną właścicielkę (3/4 nieruchomości) od rzeczoznawcy majątkowego o treści: "Działając w oparciu o postanowienie komornika sądowego przy sądzie rejonowym XXX - XXX z dnia 12.0...
Rozwód, alimenty, unikanie płacenia
W sierpniu odbyła się sprawa rozwodowa, na której ustalono, że dziecko mieszka z matką, a ojciec ma płacić alimenty w wysokości 400 zł. Mamy listopad, a ojciec dziecka unika płacenia, ponieważ, jak twierdzi, dopóki nie przyjdą pocztą dokumenty potwierdzające rozwód i wykrok sądu, nie będzie płacił. Czy matka dziecka w takiej sytuacji ma związane ręce? Czy może jakoś egzekwować te alimenty? I jak długo można czekać na te dokumenty? Bardzo prosz...
Czy będąc w ciąży mogę podjąć prace w innym zakładzie pracy?
Witam serdecznie chciałam się poradzić ponieważ jestem w niezręcznej sytuacji otóż wygląda to tak: Aktualnie jestem w 7 tygodniu ciąży pracowałam w warunkach gdzie musiałam dźwigać dlatego mój ginekolog wystawił mi zwolnienie problem jest w tym ze nie przepracowałam miesiąca i L4 mam niepłatne a umowa kończy mi się 31.12 która na pewno nie zostanie mi również przedłużona. Czy jeżeli lekarz niema żadnych zastrzeżeń do innej pracy oczywiście takie...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...

Wyszukiwarka