Komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu, co w takiej sytuacji?

Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty
anonim cytuj
23-07-2022
W takiej sytuacji wyznaczony został zastępca komornika. Art. 42 USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. o komornikach sądowych.

anonim cytuj
23-07-2022
W takiej sytuacji wyznaczony został zastępca komornika. Art. 42 USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. o komornikach sądowych.

nic nie przyszlo ze jest zmiana komornika, a tamtego niema juz od roku

anonim cytuj
23-07-2022

proszę iść do kancelarii lub zadzwonić i tam zaczerpnąć informacji.

anonim cytuj
23-07-2022
Z komornikiem nie można dogadać spłaty ,spłatę możesz dogadać z wierzycielem lub przez komornika złożyć propozycje spłaty do wierzyciela

anonim cytuj
23-07-2022
Witam, mam pytanie, jesli komornik jest zawieszony i od roku nie ma z nim kontaktu ani nie ma mozliwosci spotkania i dogadania sie co w takiej sytuacji zrobic, nie mam zamiaru rozmawiac z asystentami tylko z komornikiem, celem dogadania splaty

W przypadku, gdy komornik jest zawieszony w wykonywaniu swojego zawodu, zgodnie z art. 42 Ustawy o komornikach sądowych z dnia 22 marca 2018 r., wyznacza się zastępcę komornika, który przejmuje prowadzone przez niego sprawy. Jeśli nie otrzymałeś odpowiedniego zawiadomienia w tej sprawie, warto skontaktować się z kancelarią komorniczą, w której komornik prowadził Twoją sprawę, aby dowiedzieć się, kto obecnie jest odpowiedzialny za nią.

Brak zawiadomienia o zmianie komornika może wynikać z błędu administracyjnego. Najlepszym rozwiązaniem jest osobiście udać się do kancelarii komorniczej lub skontaktować telefonicznie, aby uzyskać pełne informacje na temat Twojej sprawy.

Jeśli chodzi o dogadanie spłaty, warto zwrócić się bezpośrednio do wierzyciela z propozycją ugody. W wielu przypadkach wierzyciel może być bardziej skłonny do negocjacji niż komornik. Jeśli z jakiegoś powodu chcesz skomunikować swoją propozycję spłaty za pośrednictwem komornika, możesz to zrobić, ale ostateczna decyzja w sprawie akceptacji warunków spłaty należy do wierzyciela.

anonim cytuj
23-08-2023
dobrze, ale co jeśli nie mam kontaktu do tego wierzyciela? Jak wtedy dogadać się w sprawie spłaty, skoro komornika nie ma? Może jest jakaś inna droga, żeby dowiedzieć się kto obecnie prowadzi moją sprawę? Jakieś rejestr czy coś?

anonim cytuj
23-08-2023
Zgodnie z art. 42 Ustawy o komornikach sądowych z dnia 22 marca 2018 r., w przypadku zawieszenia komornika w jego obowiązkach wyznaczany jest zastępca komornika. Jeżeli nie otrzymałeś zawiadomienia o zmianie komornika, może to wynikać z uchybienia w procedurze administracyjnej kancelarii komorniczej. Jeśli chodzi o kontakt z wierzycielem:

Wszystkie dokumenty egzekucyjne, które otrzymałeś w związku z postępowaniem komorniczym, powinny zawierać dane wierzyciela. Należy przeszukać te dokumenty w poszukiwaniu informacji kontaktowych.
Jeśli nie posiadasz takich dokumentów lub dane w nich zawarte są nieaktualne, możliwe jest zwrócenie się do sądu, który wydał tytuł wykonawczy (np. nakaz zapłaty), z prośbą o udostępnienie danych kontaktowych wierzyciela.
Ponadto, jeśli chodzi o sprawdzenie, kto obecnie prowadzi Twoją sprawę komorniczą, można zwrócić się z prośbą o informację do krajowego rejestru długów lub odpowiedniej izby komorniczej. Tam powinny być dostępne aktualne informacje na temat przypisanych spraw danemu komornikowi.
W razie dalszych wątpliwości lub problemów z uzyskaniem odpowiednich informacji, warto rozważyć skorzystanie z pomocy organów nadzoru nad komornikami.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...
Zepsuty sprzęt w momencie zakupu.
Dzień dobry, Wiem, że temat może nieco podobny do innych, ale jednak nieco inny, dlatego też piszę w osobnym poście. Pokrótce opiszę sam problem, natomiast mam prośbę o poradę w kontekście dochodzenia swoich praw. W zeszłym tygodniu kupiłem przez Internet telewizor "na raty". Sklep dostarczył do mnie telewizor w piątek .W trakcie pierwszego uruchomienia telewizor zaczął stwarzać problem. Obraz wyglądał jakby była uszkodzona matryca. S...
Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...
Ile mam czasu na rozwiązanie umowy?
Ile mam czasu kiedy pracodawca dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych na złożenie rozwiązania umowy bez wypowiedzenia? Pracuje w firmie na umowę o pracę na czas nieokreślony, niestety we wrześniu pracodawca wypłacił wynagrodzenie 18 września pomimo iż w umowie mam do 10 każdego miesiąca. Chciałbym wykorzystać ten fakt, aby odejść z pracy z "dnia na dzień". Oczywiście normalnie dalej pracuje i chodzę do pracy zgodni...

Wyszukiwarka