W sytuacji, kiedy najemca mieszkania został aresztowany, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby.
Opracowanie dokumentacji stanu rzeczy w mieszkaniu jest kluczowe. Zgodnie z art. 180 Kodeksu cywilnego, jako wynajmujący, masz obowiązek zwrócić najemcy rzeczy pozostawione w mieszkaniu. W sytuacji, kiedy nie masz z nim kontaktu, warto zwrócić się z informacją do zarządu aresztu, w którym przebywa najemca. Nie jesteś jednak uprawniony do samodzielnej decyzji o usunięciu rzeczy.
Umowa najmu nadal trwa i to jest faktem. Proszę zwrócić się pisemnie do aresztowanego najemcy (na adres właściwego aresztu) w sprawie ewentualnego porozumienia
Tak, zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego, umowa najmu trwa nadal, pomimo aresztowania najemcy. Zwrócenie się do niego z prośbą o porozumienie jest zgodne z prawem i stanowi właściwe postępowanie.
W przypadku braku odpowiedzi lub niemożliwości porozumienia, rozwiązanie umowy najmu z najemcą, który jest w areszcie, jest trudniejsze. Kodeks cywilny (art. 673) umożliwia jednostronne wypowiedzenie umowy najmu przez wynajmującego jedynie w określonych sytuacjach, które nie obejmują aresztowania najemcy. Bez porozumienia, możesz pozostać w sytuacji, w której umowa najmu nadal obowiązuje, pomimo braku płatności czynszu i niemożliwości wynajęcia mieszkania innemu najemcy.
Należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o rozwiązanie umowy najmu. Sąd może uwzględnić szczególne okoliczności, takie jak długotrwałe aresztowanie najemcy, które uniemożliwia mu korzystanie z wynajmowanego mieszkania. Proces taki jednak może być długotrwały.