Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić?

Witam,
Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby. Bardzo proszę o informację co w tej sytuacji mogę zrobić? Niestety nie posiadam żadnego adresu np. rodziny, pod który mógłby wysłać rzeczy wynajmującego.
anonim cytuj
02-12-2022
Proszę zgłosić na policje przedstawić sytuacje powinni zaradzić coś

anonim cytuj
02-12-2022
Zgłosiłem. Niestety nic w tej sprawie nie mogą zrobić

anonim cytuj
02-12-2022
Spisać protokół znajdujących się rzeczy i porobić zdjęcia.

anonim cytuj
02-12-2022
Tylko niech Pan nie wyrzuca bo oskarży Pana właściciel o kradzież. Od ustalenia adresu przeważnie jest kurator.

anonim cytuj
02-12-2022
Prokurator nie udzielił mi żadnych informacji

anonim cytuj
02-12-2022
Pisałam o kuratorze nie o prokuratorze. Kurator ustala adres zamieszkania.

anonim cytuj
02-12-2022
Był Pan u adwokata? Jeśli nie mogę dać namiar na mecenasa,który mnie bezpłatnie udzielił porady.

anonim cytuj
02-12-2022
A wyślij mu list zapytaj

anonim cytuj
02-12-2022
Może ma Pan osobę aresztowana na fb. Czasem ktoś z rodziny oznacza jakieś urodziny imieniny itd. Może poszukać po jego profilu . Napisz list do zk do niego poproś by dał namiar na rodzine

anonim cytuj
02-12-2022
Może zacznijmy od początku, jaka to umowa? Do kiedy obowiązuje?

anonim cytuj
02-12-2022
Mamy 21 wiek ustalenie pobyt aresztowanego to max 30 min dla policji. Masz jego dane na umowie

anonim cytuj
02-12-2022
Umowa najmu nadal trwa i to jest faktem.
Proszę zwrócić się pisemnie do aresztowanego najemcy (na adres właściwego aresztu) w sprawie ewentualnego porozumienia - rozumiem, że do tego etapu umowy rozliczenia przebiegały bez problemów.
Dopóki umowa trwa, to niewiele bez porozumienia można zrobić. Być może najemca zaproponuje rozwiązanie umowy za porozumieniem stron i wskaże osobę, która będzie upoważniona do uregulowania opłat zabrania rzeczy etc.

anonim cytuj
02-12-2022
Upewnij się proszę czy w mieszkaniu nie zostały jakieś zwierzęta bo padną z głodu
+1  
anonim cytuj
02-12-2022
W sytuacji, kiedy najemca mieszkania został aresztowany, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

Osoba, której wynajmowałem moje mieszkanie została aresztowana. Nie mam z tą osobą kontaktu. Wiem tylko tyle, że "szybko nie wyjdzie". W mieszkaniu zostały wszystkie prywatne rzeczy tej osoby.

Opracowanie dokumentacji stanu rzeczy w mieszkaniu jest kluczowe. Zgodnie z art. 180 Kodeksu cywilnego, jako wynajmujący, masz obowiązek zwrócić najemcy rzeczy pozostawione w mieszkaniu. W sytuacji, kiedy nie masz z nim kontaktu, warto zwrócić się z informacją do zarządu aresztu, w którym przebywa najemca. Nie jesteś jednak uprawniony do samodzielnej decyzji o usunięciu rzeczy.

Umowa najmu nadal trwa i to jest faktem. Proszę zwrócić się pisemnie do aresztowanego najemcy (na adres właściwego aresztu) w sprawie ewentualnego porozumienia

Tak, zgodnie z art. 681 Kodeksu cywilnego, umowa najmu trwa nadal, pomimo aresztowania najemcy. Zwrócenie się do niego z prośbą o porozumienie jest zgodne z prawem i stanowi właściwe postępowanie.

W przypadku braku odpowiedzi lub niemożliwości porozumienia, rozwiązanie umowy najmu z najemcą, który jest w areszcie, jest trudniejsze. Kodeks cywilny (art. 673) umożliwia jednostronne wypowiedzenie umowy najmu przez wynajmującego jedynie w określonych sytuacjach, które nie obejmują aresztowania najemcy. Bez porozumienia, możesz pozostać w sytuacji, w której umowa najmu nadal obowiązuje, pomimo braku płatności czynszu i niemożliwości wynajęcia mieszkania innemu najemcy.

Należy zwrócić się do sądu z wnioskiem o rozwiązanie umowy najmu. Sąd może uwzględnić szczególne okoliczności, takie jak długotrwałe aresztowanie najemcy, które uniemożliwia mu korzystanie z wynajmowanego mieszkania. Proces taki jednak może być długotrwały.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...
Wizyta kuratora przed sprawą o pozbawienie władzy rodzicielskiej.
Witajcie. Pytanie do osób, które odbierały władze rodzicielskie jednemu z rodziców. Sprawa przed nami, ale pani adwokat nas uprzedziła, że przed sprawą pojawi się kurator w domu. Czy to zawsze tak jest? Co sprawdza i ile przed sprawą was odwiedził?...
Licytacja mieszkania przez komornika.
Komornik zlicytował mieszkanie ,sąd wysłał do komornika zarządzenie o podział pieniędzy dwa miesiące temu. Pieniędzy jeszcze nie otrzymałam. Czy komornik ma jakiś termin podziału pieniędzy....
Alimenty (znajomy za granicą)
Witam, piszę w sprawie znajomego. Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie. Wie że musi się skontaktować jak...

Wyszukiwarka