Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku.
Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci.
W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, ale dopiero po 1,5 roku pozrzekali się jej bliżsi krewni i doszło do nas. Notariusz stwierdził, że w tym momencie nie jesteśmy spadkobiercami, bo zrzekliśmy się spadku po ojcu. Znajomy prawnik powiedział jednak, że tamten nie ma racji i trzeba się zrzec. Przyznam, że mam mętlik w głowie. Czy musimy się zrzekać tego „spadku”? A nasze dzieci?
Ten znajomy prawnik to adwokat lub radca prawny? Bo nie ma racji.
Jeśli ciotka zmarła przed ojcem, to spadek po niej on odziedziczył. Potem zmarł ojciec i odrzuciliście po nim cały spadek. Na tym koniec.
anonim cytuj
11-04-2024
Ale w momencie śmierci ojca i zrzekania się on jeszcze nie był spadkobiercą. Kolejka doszła do niego dopiero później. Czyli gdy się zrzekaliśmy on jeszcze nie miał tego „spadku”. I czy to jakby zrywa linie? Nie musimy się zrzekać jako następni w kolejce po nim?
anonim cytuj
11-04-2024
Ale to wszystko ocenia się na dzień otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Każdy, kto składa oświadczenie o odrzuceniu spadku traktowany jest jakby nie dożył otwarcia spadku. Więc krąg spadkobierców określa się na moment śmierci spadkodawcy. W tym czasie ojciec żył, więc jeśli nie odrzucił spadku po ciotce (a z oczywistych względów wiemy, że nie), to odziedziczył spadek po niej.
Witam!
Mój mąż ma zadłużenie po zmarłej babci (15 tysięcy) Czy jest możliwość dogadania bądź w ogóle spłacenia 1/3 tej kwoty przez niego i będzie miał tzw , spokój’? Dodam ze dwie inne osoby również to spłacają. ...
Witam chciałbym zasięgnąć porady prawnej jak mam zachować się w danej sytuacji. Otóż sprawa wygląda następująco. Byliśmy na imprezie jako goście i mój syn chcąc przejść do nas rodziców przeszedł pod tacka od krzesełka do karmienia i niechcący podnosząc głowę uderzył w ta tackę i zrzucił telefon innego gościa, który stał na tej tacce, ponieważ córka tego gościa oglądała bajki. Okazało się że jest rysa na wyświetlaczu. Gość wyskoczył na imprezie d...
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć jak wygląda sprawa płacenia alimentów na dziecko, które ukończyło 25 rok życia i nadal się uczy? Mój ojciec jakiś czas przed moimi urodzinami wysłał pismo, w którym poinformował, że po ukończeniu przeze mnie 25 lat przestaje płacić na mnie alimenty, przy czym nie podał żadnej podstawy prawnej, tylko napisał, że taką wiadomość uzyskał w ZUSie. Znalazłam w internecie informacje z zeszłego roku, że w sejmie trwał...
Dzień dobry. Piszę w imieniu cioci. W lipcu 2018 roku zmarł mój dziadek, a w lutym tego roku zmarła babcia (rodzice cioci). Ciocia posiada dwie siostry (jedna jest moją matką). We trzy u notariusza przyjęły spadek po dziadkach (po dziadku nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe od razu po śmierci, tylko po tych 4,5 roku). W skład majątku wchodzi między innymi mieszkanie i o nie właśnie chodzi. Moja matka podpisała swoim siostrom oświadczeni...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: