Odrzucenie spadku.

Sprawa dotyczy zrzeczenia się spadku.
Rok temu zmarl moj ojciec. Jako że był zadłużony, zrzekliśmy się z rodzeństwem spadku w imieniu naszym i naszych dzieci. Zrzekliśmy się w sierpniu 2023 za nas, w styczniu 2024 za dzieci.
W międzyczasie (w listopadzie 2023) dowiedzieliśmy się o kolejnym „spadku” po zadłużonej ciotce. Spadkobiercą został nasz zmarły ojciec, automatycznie więc przeszło na nas. Dodam, że ciotka zmarła pół roku przed ojcem, ale dopiero po 1,5 roku pozrzekali się jej bliżsi krewni i doszło do nas. Notariusz stwierdził, że w tym momencie nie jesteśmy spadkobiercami, bo zrzekliśmy się spadku po ojcu. Znajomy prawnik powiedział jednak, że tamten nie ma racji i trzeba się zrzec. Przyznam, że mam mętlik w głowie. Czy musimy się zrzekać tego „spadku”? A nasze dzieci?
anonim cytuj
11-04-2024
Ten znajomy prawnik to adwokat lub radca prawny? Bo nie ma racji.
Jeśli ciotka zmarła przed ojcem, to spadek po niej on odziedziczył. Potem zmarł ojciec i odrzuciliście po nim cały spadek. Na tym koniec.

anonim cytuj
11-04-2024
Ale w momencie śmierci ojca i zrzekania się on jeszcze nie był spadkobiercą. Kolejka doszła do niego dopiero później. Czyli gdy się zrzekaliśmy on jeszcze nie miał tego „spadku”. I czy to jakby zrywa linie? Nie musimy się zrzekać jako następni w kolejce po nim?

anonim cytuj
11-04-2024
Ale to wszystko ocenia się na dzień otwarcia spadku (śmierci spadkodawcy). Każdy, kto składa oświadczenie o odrzuceniu spadku traktowany jest jakby nie dożył otwarcia spadku. Więc krąg spadkobierców określa się na moment śmierci spadkodawcy. W tym czasie ojciec żył, więc jeśli nie odrzucił spadku po ciotce (a z oczywistych względów wiemy, że nie), to odziedziczył spadek po niej.

anonim cytuj
11-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...
Darowizna dla rodziców.
Mam pytanie 3 lata temu otrzymałem od rodziców darowiznę na kwotę 37000zł. Zgłosiłem to do urzędu skarbowego z przelewem. Teraz mam sytuacje odwrotną, ze chce pomóc rodzicom bo mają problem i darować rodzicom kwotę około 40 000. Wiem, że będę musiał zgłosić to do US na druku SD Z2 z potwierdzeniem przelewu ale czy rodzice będą płacić od tego podatek? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem urzędnika ale chyba nie....
Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...

Wyszukiwarka