Nabycie spadku.

Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?
anonim cytuj
06-01-2024
W tej sytuacji nie ma zachowku.
Przy braku porozumienia nie ma dobrej i szybkiej ścieżki. No chyba, że do podziału jest gotówka.
Prawdopodobnie korzystniej jest jednak porozumieć się nawet na zasadach, które wydają ci się niekorzystne.
Jedyna w zasadzie droga to wniosek do sądu o dział spadku.
Możliwe są wtedy 2 warianty.
Albo dołączona zgodna propozycja podziału. Wtedy sąd szybko to klepnie.
Albo składasz wniosek samodzielnie ze swoją propozycją podziału.
Wtedy sąd wezwie pozostałe strony do odniesienia się.
Przy braku zbieżności będzie powoływany biegły do wyceny itd
Jak zasądzi sędzia to nikt nie wie.
Potem Apelacja i tak wiele lat

anonim cytuj
06-01-2024
A co w przypadku kiedy została zrobiona darowizna za życia dwóch nieruchomości na brata, jedną z nieruchomości najprawdopodobniej sprzedał kilka lat temu? -zmienia to coś w kwestii zachowku?

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Użyczenie lokalu mieszkalnego.
Przy wynajęciu mieszkania właściciel sporządził umowę "użyczenia" lokalu mieszkalnego . W treści której zawarta jest informacja o czynszu 1200zl/MSC. Czy właściciel (osoba całkiem obca) miał prawo sporządzić umowę "użyczenia lokalu mieszkalnego" i w treści umieścić informacje jak przy zwykłym wynajmie lokalu? ? ? To zgodne z prawem ?...
Środki z OFE.
Proszę o pomoc w sprawie, która postaram się krótko opisać bo nie wiem co zrobić. Po śmierci mojej matki jej mąż ( nie mój ojciec ani ojczym) poszedł ze mną do Otwartego Funduszu Emerytalnego po wypłatę środków po zmarłej żonie (był uposażony). W funduszu zdeklarował mój nr konta bankowego do wypłaty świadczenia z moim imieniem i nazwiskiem. Rozmawiał ze mną i powiedział, że to pieniądze są dla mnie. Po jakimś czasie powiedział, że się rozmyśl...
zażalenie na postanowienie sądu o dozór
Dzień dobry. Narzeczony miał sprawę o dozór elektroniczny, niestety sąd odmówił. Będzie pisał zażalenie na postanowienie. mam takie pytanie czy można odrazu napisac do sądu , czy najpierw trzeba napisać o odpis uzasadnienia i poczekac,pozdrawiam...
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...

Wyszukiwarka