Nabycie spadku.

Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?
anonim cytuj
06-01-2024
W tej sytuacji nie ma zachowku.
Przy braku porozumienia nie ma dobrej i szybkiej ścieżki. No chyba, że do podziału jest gotówka.
Prawdopodobnie korzystniej jest jednak porozumieć się nawet na zasadach, które wydają ci się niekorzystne.
Jedyna w zasadzie droga to wniosek do sądu o dział spadku.
Możliwe są wtedy 2 warianty.
Albo dołączona zgodna propozycja podziału. Wtedy sąd szybko to klepnie.
Albo składasz wniosek samodzielnie ze swoją propozycją podziału.
Wtedy sąd wezwie pozostałe strony do odniesienia się.
Przy braku zbieżności będzie powoływany biegły do wyceny itd
Jak zasądzi sędzia to nikt nie wie.
Potem Apelacja i tak wiele lat

anonim cytuj
06-01-2024
A co w przypadku kiedy została zrobiona darowizna za życia dwóch nieruchomości na brata, jedną z nieruchomości najprawdopodobniej sprzedał kilka lat temu? -zmienia to coś w kwestii zachowku?

anonim cytuj
06-01-2024

Sugerowane Tematy

Mama zostala jedyna spadkobierczynią po swoim zmarłym bracie.
Mama zostala jedyna spadkobierczynią po swoim zmarłym bracie . Wcześniej budynek oraz grunty należały do niej i do brata po połowie ,odziedziczajac po swojej zmarłej mamie . Teraz moje pytanie . Spadek przechodzi sam z automatu na nią czy musi zlozyc pismo do sądu?jakie?...
Zachowek/Przekazanie nieruchomości.
Otóż sprawa wygląda następująco. Postaram nakreślić się sprawę od początku. Moi rodzice mają/mieli trójkę rodzeństwa. Jestem ja, brat i siostra, która zmarła (posiada niepełnoletnie dzieci). Rodzice chcą przekazać mi mieszkanie. Z bratem nie mam problemu tylko z drugą stroną, a ściśle mówiąc z dziećmi siostry, chodzi mi o to żebym nie miał problemu z jakimiś zachowkami itp. Rozważałem kilka opcji. Pierwsza darowizna - z tym, że musi minąć 10 l...
Dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia
Mam pytanie pracuje przez agencje pracy xyz w firmie xxx umowa do 16.12.2022 dzisiaj kierownik powiedział że mam opróżnić szafkę i iść do domu. Nie dostałam żadnego wypowiedzenia do podpisu ani z pracy ani z agencji . Moje pytanie brzmi czy mogę iść na l4 problemy z kręgosłupem do końca trwania umowy i czy mi zapłacą za te 16 dni jakbym chorowała...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...

Wyszukiwarka