Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.

Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i zejścia do niego nie chciał wpuścić mnie do mieszkania). Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?
anonim cytuj
06-11-2023
Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?

Posiadasz OC, skorzystaj z niego o ile obejmuje podobne zdarzenia, jeżeli nie, dojść do porozumienia z sąsiadem, naprawić szkodę którą wyrządziłeś.
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.

Bez znaczenia.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?

Może, podkreślam, może, choć wątpię gdyż taka wypłata z TU w większości sytuacji wiąże się z podwyżką składki.

anonim cytuj
06-11-2023
Najgorsze jest to, że sąsiad nie chciał wpuścić mnie do mieszkania żeby zobaczyć te szkody. Wiem ma takie prawo..
A co w przypadku gdy właściciel nie ma wykupionego ubezpieczenia? Będę musiał pokryć szkody sam?

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli nie posiadasz ubezpieczenia OC, to praktycznie w każdej sytuacji będziesz musiał pokryć szkody.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy musze zgodzic sie na test Covid
Mój syn i cała jego klasa zostali objęci kwarantanną, ponieważ ktoś tam w szkole miał dodatni wynik testu. Otrzymałam telefon z sanepidu, że zapraszają na test na Covid. Dopytałam czy jest to zaproszenie czy wymóg, pani odpowiedziała, że bardzo zachęcają. Ok, za zaproszenie podziękowałam. Dzisiaj dostałam drugi telefon z sanepidu, z informacją, że u kogoś następnego wyszedł pozytywny wynik testu, w związku z czym kwarantanna zostaje przedłużona,...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Eksmisja z mieszkania socjalnego ?
Dzień dobry, znajoma straciła mieszkanie socjalne w którym mieszkała koło 24 lat. Zadłużenie jest około 20 tys złotych. Wczoraj została wykonana eksmisja ona była w pracy i jak przyszła mieszkanie puste i wymienione zamki. Ona nie wiedziała że jest taka sytuacja komornik nie poinformował nie dostała żaden list od komornika że w takim dniu zostanie eksmisja, to jest jej jedyne mieszkanie i nie ma żadnego innego mieszkania mieszka tam na co dzień...
Opłata komornicza po spłacie zadłużenia.
Witam, mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2. Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...

Wyszukiwarka