Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.

Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i zejścia do niego nie chciał wpuścić mnie do mieszkania). Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?
anonim cytuj
06-11-2023
Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?

Posiadasz OC, skorzystaj z niego o ile obejmuje podobne zdarzenia, jeżeli nie, dojść do porozumienia z sąsiadem, naprawić szkodę którą wyrządziłeś.
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.

Bez znaczenia.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?

Może, podkreślam, może, choć wątpię gdyż taka wypłata z TU w większości sytuacji wiąże się z podwyżką składki.

anonim cytuj
06-11-2023
Najgorsze jest to, że sąsiad nie chciał wpuścić mnie do mieszkania żeby zobaczyć te szkody. Wiem ma takie prawo..
A co w przypadku gdy właściciel nie ma wykupionego ubezpieczenia? Będę musiał pokryć szkody sam?

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli nie posiadasz ubezpieczenia OC, to praktycznie w każdej sytuacji będziesz musiał pokryć szkody.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak mogę być współwłaścicielem samochodu, aby liczyły mi się już zniżki
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu. Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki. W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego? Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Nieudzielenie pomocy w placówce medycznej.
Sprawa wygląda następująco: Pewnego dnia rano mój ojciec pojechał do znajomego na rozmowę o pracę. Umówiony był na 7 rano. Około godziny 8:30 będąc jeszcze u kolegi źle się poczuł i wykazywał wyraźne objawy zawału serca w związku z czym kolega zawiózł ojca do pobliskiej placówki medycznej tj. przychodni. W przychodni pani w rejestracji otrzymała informacje o podejrzeniu zaistnienia zawału lecz kazała ustawić się w kolejkę i zarejestrować do lekar...
Testament ustny zmarłego.
Witam, sprawa którą chcę poruszyć tak pod koniec 2021 roku zmarł mój dziadek, ostatnią jego wolą ustną było to by w razie jego śmierci przelać środki które miał na koncie na konto wnuka, zgodnie z art. 952kc istnieje taka szansa lecz musi być jednocześnie 3 świadków, co z powodu ówczesnej pandemii nie miało racji bytu i każdy niestety oddzielnie dostał takie informacje. Bank po 1 miesiącu od śmierci mojego dziadka wysłał mi pismo (nie wiem swoją ...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....

Wyszukiwarka