Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.

Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i zejścia do niego nie chciał wpuścić mnie do mieszkania). Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?
anonim cytuj
06-11-2023
Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?

Posiadasz OC, skorzystaj z niego o ile obejmuje podobne zdarzenia, jeżeli nie, dojść do porozumienia z sąsiadem, naprawić szkodę którą wyrządziłeś.
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.

Bez znaczenia.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?

Może, podkreślam, może, choć wątpię gdyż taka wypłata z TU w większości sytuacji wiąże się z podwyżką składki.

anonim cytuj
06-11-2023
Najgorsze jest to, że sąsiad nie chciał wpuścić mnie do mieszkania żeby zobaczyć te szkody. Wiem ma takie prawo..
A co w przypadku gdy właściciel nie ma wykupionego ubezpieczenia? Będę musiał pokryć szkody sam?

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli nie posiadasz ubezpieczenia OC, to praktycznie w każdej sytuacji będziesz musiał pokryć szkody.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...
Zniesienie współwłasności nieruchomości.
Dzień dobry. Jestem współwłaścicielem posesji ( dwa budynki). Powołałem biegłego sadowego by dokonał wyceny. Złożyłem wniosek w sadzie o zniesienie współwłasności. Współwłaścicielowi zaproponowałem wykup jego części. Moja sytuacja finansowa się zmieniła i podjąłem decyzje o sprzedaży. Chce powołać biegłego by raz jeszcze wycenił nieruchomość ( motywuje to tym że ceny nieruchomości wzrosły). Pieniędzmi ze sprzedaży podzielimy się z współwłaścicie...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....
Nielegalny wynajem mieszkania.
Chciałabym zgłosić donos odnośnie mieszkania, które jest nielegalnie wynajmowane. Macie może dobry wzór takiego zgłoszenia? Na co zwracać uwagę? Czy mogę to zgłosić tylko do urzędu skarbowego czy jeszcze w jakieś miejsce?...

Wyszukiwarka