Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.

Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i zejścia do niego nie chciał wpuścić mnie do mieszkania). Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?
anonim cytuj
06-11-2023
Co w takiej sytuacji mam zrobić i jakie konsekwencje się z tym będą wiązały?

Posiadasz OC, skorzystaj z niego o ile obejmuje podobne zdarzenia, jeżeli nie, dojść do porozumienia z sąsiadem, naprawić szkodę którą wyrządziłeś.
Podkreślam to, że wynajmuje to mieszkanie i nie wiem co w takiej sytuacji mam zrobić.

Bez znaczenia.
Czy właściciel jeśli ma jakieś ubezpieczenie może pokryć straty wyrządzone sąsiadowi?

Może, podkreślam, może, choć wątpię gdyż taka wypłata z TU w większości sytuacji wiąże się z podwyżką składki.

anonim cytuj
06-11-2023
Najgorsze jest to, że sąsiad nie chciał wpuścić mnie do mieszkania żeby zobaczyć te szkody. Wiem ma takie prawo..
A co w przypadku gdy właściciel nie ma wykupionego ubezpieczenia? Będę musiał pokryć szkody sam?

anonim cytuj
06-11-2023
Jeżeli nie posiadasz ubezpieczenia OC, to praktycznie w każdej sytuacji będziesz musiał pokryć szkody.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US.
Dzień dobry. Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej. Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczk...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Witam, moje pytanie dotyczy alimentów na dorosłe dziecko. Dorosły syn składa wniosek o alimenty od rodziców. Sąd I instancji zasądził alimenty obojgu rodzicom w kwocie po 400 zł z wyrównaniem od momentu złożenia pozwu przez dorosłe dziecko. Syn uczy rozpoczął naukę w prywatnej placówce i w momencie składania wniosku do sądu mieszkał u dziadków nie dokładał się do opłat. po wyroku syn odwołał się do Sądu II instancji i w międzyczasie zamieszkał na...
Wyrobienie paszportu przez pełnomocnika.
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....
Zajęcie konta w banku.
Jak mogę się dowiedzieć za co mam zajęcie na koncie na 2 tysiące od skarbówki? Istnieje jakaś infolinia czy muszę się udać fizycznie do placówki? Mam 21 lat i jestem nieprzerwanie uczniem i nie mam w ogóle pomysłu dlaczego mam zajęcie od urzędu skarbowego......

Wyszukiwarka