Darowizna a zachowek.

Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce.
anonim cytuj
08-01-2024
Proponuję zapoznać się z art. 1039 k.c.
Przy dziale spadku należy rozliczyć się z darowizny.

anonim cytuj
08-01-2024
Należy pamiętać o podatku od darowizny.
Przy kwotach tego rzędu zapłaconych gotówką US może zakwestionować zwolnienie od podatku.
Normalnie pewnie US nie dowie się o darowiźnie, ale w przypadku skonfliktowanych świadków tej darowizny można się różnych akcji spodziewać.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

Dopisanie drugiego najemcy do umowy najmu okazjonalnego
Chcę dopisać partnera do umowy najmu okazjonalnego sporządzonego u notariusza. Umowa jest na mnie. Chcę żeby partner też był wymieniony jako drugi najemca lokalu. Wszystkie pozostałe zapisy umowy bez zmian. Czy w takim razie wystarczy aneks do umowy podpisany przeze mnie, partnera i właściciela lokalu czy musi być sporządzony u notariusza?? ...
dom po dziadku - brak meldunku
Mieszkam z mężem i dziećmi w domu do którego przygarnął nas mój dziadek, dziadek zmarł prawie 3 lata temu, dom w którym mieszkamy nie należy do nikogo (trzeba sprawy spadkowej). Ja osobiście mieszkam tu 12lat wszystkie rachunki za wodę, podatek itd były na dziadka dopóki żył, teraz są na mnie, gmina je przepisała na mnie no bo mieszkam i ktoś to płacić musi. Ale nie chcą mnie zameldować, miałam meldunek czasowy na rok, potem już nie chcą przedłuż...
Odwołanie od decyzji ZUS
Witam. Mam problem z odwolaniem od decyzji zus. Wniosek o rentę częsciowo odrzucony przez ZUS. Zus stwierdza częściową niezdolność do pracy, a nie calkowita niezdolnosc. Po odwolaniu ponownie odrzucono calkowita niezdolnosc. Wniosek do sadu, ktory powolal biegłego ortopede. Ten przychylil sie do wniosku, ze renta jest niezbedna z tytułu całkowitej niezdolności. I tutaj zaskoczenie, sad nie roztrzyga, tylko powoluje lekarza medycyny pracy. L...
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...

Wyszukiwarka