Darowizna a zachowek.

Jeśli rodzic w prezencie przy rodzeństwie dał mi 20.000 zł to rodzeństwo może w przyszłości domagać się zachowku z tej kwoty? Proszę o pomoc bo brat tak z zazdrością patrzył, a rodzice są po 90-tce.
anonim cytuj
08-01-2024
Proponuję zapoznać się z art. 1039 k.c.
Przy dziale spadku należy rozliczyć się z darowizny.

anonim cytuj
08-01-2024
Należy pamiętać o podatku od darowizny.
Przy kwotach tego rzędu zapłaconych gotówką US może zakwestionować zwolnienie od podatku.
Normalnie pewnie US nie dowie się o darowiźnie, ale w przypadku skonfliktowanych świadków tej darowizny można się różnych akcji spodziewać.

anonim cytuj
08-01-2024

Sugerowane Tematy

co grozi za obrażę sądu?
Witam Mam problem Podczas kolejnej rozprawie o rozwód puściły synowi nerwy i emocjonalnie zwyzywał prawniczkę żony od kłamliwej suki i gorszej od k.. Wy z ulicy podobnie z sędzia od przekupione chuj wartej baby sankcjonujacej klamlitezy żony. Generalnie dużo wulgaryzmów. Czy można to odkręcić i czy ewentualnie co za to grozi kara za obrażę sądu? Jak wysoka i co dalej z przerwana sprawą? Ktoś tak miał? Pozdrawiam...
Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...

Wyszukiwarka