Służebność gruntowa.

Witam!
Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m.
Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości działka nr 1 była by sprzedana, to nowy właściciel może zabronić mi przejazdu do mojej działki nr 2, czy dalej działa mi slużebnsc gruntowa przechodu i przejazdu 4 m przez działkę nr 1.
Proszę o podpowiedź prawna.
Czy mogę sobie tą służebność 4m wyznaczyć przez geodetę i wykupić tą drogę od mamy.
anonim cytuj
30-08-2023
Służebność jest przypisana do nieruchomości. Zmiana właściciela nie ma na nią wpływu.
Co do zasady możesz odkupić fragment działki mamy i przyłączyć go do swojej, choć czasem może to być niemożliwe (np. gdyby wskutek takiej operacji działka mamy stała się mniejsza niż minimalna powierzchnia dopuszczalna MPZP)

anonim cytuj
30-08-2023
jeśli w przyszłości działka nr 1 była by sprzedana

Sprzedajesz nieruchomość razem z obciążeniem tej działki służebnością gruntową polegającą na.
Czy mogę sobie tą służebność 4m wyznaczyć przez geodetę i wykupić tą drogę od mamy.

Można, tylko po co? Zarobi geodeta, notariusz i sąd wieczystoksięgowy. To wszystko kosztuje. Ile czasu stracisz to już nie wspomnę.
nowy właściciel może zabronić mi przejazdu do mojej działki nr 2

Nie.

anonim cytuj
30-08-2023
Dziękuję za odpowiedz. Mam tą sluzebnosc już od 8 lat i wszystko jest ok.
Dzialka nr 1 obszar 0,1390 a działka nr 2 liczy 0,1830 ha.
Może nie jest taka mała, aby taki obszar drogi wydzielić na własność i śpi się spokojnie.
Niestety widziałam ostatnio reportaż jak ktoś co miał taką służebność gruntową jest ogrodzony przez nowego właściciela i nie ma przejazdu do ulicy. Spawę oddano do sądu -wygrano nawet. Nowy właściciel miał zrobić przejazd , ale odwołał się od decyzji sądu i tak się ciągnie bez przejazdu dalej i sprawy w sądzie.
Szukam jakiegoś rozwiązania, aby nigdy nie mieć problemów z dojazdem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o prace po zakończeniu stażu
Mam pytanie, kończy mi się staż, dostałam propozycję pracy, ale na takich samych warunkach wynagrodzenia jak na stażu (czyli na dzień dzisiejszy 1565 zł). Czy takie wynagrodzenie jest zgodne z obowiązującymi przepisami? Płaca minimalna na dzień dzisiejszy wynosi 3490 zł brutto jeśli się nie mylę. Jeśli mogą mnie zatrudnić na takich warunkach (nie ukrywam, że dla mnie niekorzystnych) to czy mogę beż ponoszenia konsekwencji zrezygnować? Staż mam z ...
Co z mieszkaniem po śmierci męża?
Mój mąż ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, jego żona zmarła. Po żonie odziedziczył mieszkanie, w którym mieszkamy. Nie mamy wspólnych dzieci. Czy w przypadku jego śmierci będę dziedziczyła to mieszkanie czy tylko jego dzieci?...
Właścicielka chce nam podnieść czynsz z powodu wymiany instalacji elektrycznej o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?
Dzień dobry. Jestem najemcą mieszkania. Konieczna jest wymiana instalacji elektrycznej z aluminiowej na miedzianą. Właścicielka chce nam podnieść czynsz z tego powodu o drugie tyle co płacimy. Czy może tak zrobić?...
Skarga na komornika.
Mam takie pytanie, złożyłam skargę na komornika, ponieważ od kilku miesięcy po wpłacie przez dłużnika pieniędzy nie wypłaca mi ich. Czy ja w trakcie postępowania mogę wycofać egzekucję? Z góry dziękuję za odpowiedź. Edit. Zależy mi na informacji czy podczas trwania postępowania wobec komornika mogę wycofać egzekucję?...

Wyszukiwarka