Służebność gruntowa.

Witam!
Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m.
Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości działka nr 1 była by sprzedana, to nowy właściciel może zabronić mi przejazdu do mojej działki nr 2, czy dalej działa mi slużebnsc gruntowa przechodu i przejazdu 4 m przez działkę nr 1.
Proszę o podpowiedź prawna.
Czy mogę sobie tą służebność 4m wyznaczyć przez geodetę i wykupić tą drogę od mamy.
anonim cytuj
30-08-2023
Służebność jest przypisana do nieruchomości. Zmiana właściciela nie ma na nią wpływu.
Co do zasady możesz odkupić fragment działki mamy i przyłączyć go do swojej, choć czasem może to być niemożliwe (np. gdyby wskutek takiej operacji działka mamy stała się mniejsza niż minimalna powierzchnia dopuszczalna MPZP)

anonim cytuj
30-08-2023
jeśli w przyszłości działka nr 1 była by sprzedana

Sprzedajesz nieruchomość razem z obciążeniem tej działki służebnością gruntową polegającą na.
Czy mogę sobie tą służebność 4m wyznaczyć przez geodetę i wykupić tą drogę od mamy.

Można, tylko po co? Zarobi geodeta, notariusz i sąd wieczystoksięgowy. To wszystko kosztuje. Ile czasu stracisz to już nie wspomnę.
nowy właściciel może zabronić mi przejazdu do mojej działki nr 2

Nie.

anonim cytuj
30-08-2023
Dziękuję za odpowiedz. Mam tą sluzebnosc już od 8 lat i wszystko jest ok.
Dzialka nr 1 obszar 0,1390 a działka nr 2 liczy 0,1830 ha.
Może nie jest taka mała, aby taki obszar drogi wydzielić na własność i śpi się spokojnie.
Niestety widziałam ostatnio reportaż jak ktoś co miał taką służebność gruntową jest ogrodzony przez nowego właściciela i nie ma przejazdu do ulicy. Spawę oddano do sądu -wygrano nawet. Nowy właściciel miał zrobić przejazd , ale odwołał się od decyzji sądu i tak się ciągnie bez przejazdu dalej i sprawy w sądzie.
Szukam jakiegoś rozwiązania, aby nigdy nie mieć problemów z dojazdem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział działki na mniejsze.
Witam, rozeznaję temat podziału mojej działki rolno budowlanej, prośba o wsparcie w temacie. Posiadam działkę rolno - budowlaną powierzchni 0,63 ha, część działki o powierzchni 0,14 ha jest oznaczona w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę jednorodzinną. Chciałbym podzielić tą działkę na trzy części. Część pierwsza działka rolna o powierzchni 0,32 ha, część druga rolno-budowlana o pow. 0,17 ha oraz część trzecia rolno - budowlana ...
Zaległe alimenty.
Witam pisze ,aby dowiedzieć się co mogę zrobić żeby odzyskać zaległość alimentacyjna. Były mąż ma zaległość na prawie 6 tysięcy złotych której nie spłaca. Chciałabym dowiedzieć się co mogę więcej zrobić jednocześnie zaznaczę że co chwilę trafia do zakładów karnych i na synów płaci mama fundusz....
warunki ugody
Witam. Prosze o porade. Warunki ugody zawarte przez strony w postępowaniu mediacyjnym - od kiedy wchodzą w życie, od kiedy należy je realizować? Od daty zawarcia ugody czy dopiero po zatwierdzeniu jej przez sąd?...
Rezygnacja z płacenia alimentów.
Mam zasądzone alimenty na rzecz mojej córki. Córka jest już dorosła, nie uczy się nigdzie, pracuje na etacie. Chciałbym uwolnić się od płacenia córce tych alimentów. Jakie są inne możliwości oprócz pozwu o wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego aby załatwić tą sprawę. Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka