Służebność gruntowa.

Witam!
Proszę o pomoc. Jestem właścicielem nieruchomości była to darowizna od mamy. Podzieliliśmy dużą działkę na 3 mniejsze. Musze dojechać do swojej działki nr 2 przez działkę nr 1. Do swojej działki mam ustaloną nieodpłatnie i na czas nieokreślony objętych Księgą Wieczystą służebność gruntową polegającą na prawie przechodu i przejazdu przez działkę nr 1 pasem szerokości 4m.
Jak wygląda to w perspektywie czasu i prawa jeśli w przyszłości działka nr 1 była by sprzedana, to nowy właściciel może zabronić mi przejazdu do mojej działki nr 2, czy dalej działa mi slużebnsc gruntowa przechodu i przejazdu 4 m przez działkę nr 1.
Proszę o podpowiedź prawna.
Czy mogę sobie tą służebność 4m wyznaczyć przez geodetę i wykupić tą drogę od mamy.
anonim cytuj
30-08-2023
Służebność jest przypisana do nieruchomości. Zmiana właściciela nie ma na nią wpływu.
Co do zasady możesz odkupić fragment działki mamy i przyłączyć go do swojej, choć czasem może to być niemożliwe (np. gdyby wskutek takiej operacji działka mamy stała się mniejsza niż minimalna powierzchnia dopuszczalna MPZP)

anonim cytuj
30-08-2023
jeśli w przyszłości działka nr 1 była by sprzedana

Sprzedajesz nieruchomość razem z obciążeniem tej działki służebnością gruntową polegającą na.
Czy mogę sobie tą służebność 4m wyznaczyć przez geodetę i wykupić tą drogę od mamy.

Można, tylko po co? Zarobi geodeta, notariusz i sąd wieczystoksięgowy. To wszystko kosztuje. Ile czasu stracisz to już nie wspomnę.
nowy właściciel może zabronić mi przejazdu do mojej działki nr 2

Nie.

anonim cytuj
30-08-2023
Dziękuję za odpowiedz. Mam tą sluzebnosc już od 8 lat i wszystko jest ok.
Dzialka nr 1 obszar 0,1390 a działka nr 2 liczy 0,1830 ha.
Może nie jest taka mała, aby taki obszar drogi wydzielić na własność i śpi się spokojnie.
Niestety widziałam ostatnio reportaż jak ktoś co miał taką służebność gruntową jest ogrodzony przez nowego właściciela i nie ma przejazdu do ulicy. Spawę oddano do sądu -wygrano nawet. Nowy właściciel miał zrobić przejazd , ale odwołał się od decyzji sądu i tak się ciągnie bez przejazdu dalej i sprawy w sądzie.
Szukam jakiegoś rozwiązania, aby nigdy nie mieć problemów z dojazdem.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca narzuca termin urlopu.
Męża zakład pracy ma urlop wakacyjnych na początku lipcu. Mamy zabudowany pobyt wakacyjny na przełomie lipca/sierpnia. Czy mąż musi godzić się na urlop wtedy kiedy stoi cały zakład pracy. Dodam, że jest to bieżący urlop. Na jaki artykuły może powołać się mąż lub co możemy zrobić w tej sytuacji. Nie mamy jak przełożyć terminów domków, są już opłacone....
Czy mogę się wyprowadzić z dziećmi?
Witam. Od pewnego czasu mam problem z partnerem. Mam dwóch synów starszy z pierwszego związku ma 14 lat a młodszy ma niecały rok z tego związku. Starszy syn ma zespół aspergera. Głównym problemem jest to że partner zaczął źle traktować starszego. Ubliża mu i za niekiedy bzdury wyznacza mu kary np. zakaz używania laptopa na kilka dni bo dostał minus za aktywność na wf. Syn że względu na aspergera ma swoje nawyki i nie da się ich zmienić. Trwam w t...
Kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto.
Dzień dobry. Pewnien kierowca spowodował kolizję i uciekł z miejsca zdarzenia uszkadzając moje auto. Zgłosiłam zdarzenie na policję podałam nazwisko oraz nr rej auta sprawcy. I co ciekawe otrzymałam informację z policji że sprawca przyznał się do dokonania kolizji jednak nie udostępniono mi nr polisy,oraz nazwy ubezpieczyciela. Czy policja nie ma obowiązku udostępnienia tych informacji pokrzywdzonemu, bo w jaki sposób mam zgłosić szkodę. Dodam...
Jak jest kara za niestawienie się na komisariat?
Mieszkam za granicą, w Polsce ostatni raz byłem tego sylwestra. Kilka dni temu moją rodzinę zaczęła nachodzić kilkukrotnie policja, pytając się o mnie. Dowiedziałem się, że muszę niezwłocznie się stawić na komisariat na przesłuchanie. Niestety nie mam bladego pojęcia, o jaką sprawę chodzi, nie widzi mi się lecieć do Polski w tej sprawie. Co mi grozi za niestawienie się?...

Wyszukiwarka