Ważność podpisu na testamencie.

Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?
anonim cytuj
24-08-2023
Nie do końca jest to oczywiste, trzeba by dodatkowo wykazać, że to testator własnoręcznie (za pomocą komputera i programu do edycji tekstów) sporządzał ten dokument o takiej a nie innej treści. Przepis odnośnie testamentu własnoręcznego wydaje się niedostosowany do obecnych czasów (np. właśnie odnośnie narzędzia sporządzania, urządzeń technicznych, podpisu elektronicznego zrównanego z podpisem własnoręcznym). Problem w tym, że wszelkie inne formy testamentu holograficznego inne niż pismo odręczne zwieńczone podpisem odręcznym testatora mogą stać się już polem interpretacji przez sąd spadku, który niekoniecznie może podzielać poglądy doktryny czy orzecznictwa w tym zakresie co naraża na ustalenie nieważności testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?

W świetle art. 949 § 1 Kodeksu cywilnego spadkodawca może sporządzić testament w ten sposób, że napisze go w całości pismem ręcznym, podpisze i opatrzy datą.
Sąd Najwyższy w uzasadnienie Uchwały z dnia 9 maja 1995 r. (sygn. akt III CZP 56/95, Legalis) podkreślił: "Podpisanie testamentu własnoręcznego przez spadkodawcę pełni rozmaite funkcje:
a) świadczy o tym, że osoba sporządzająca testament miała wolę i świadomość testowania, b) pozwala zidentyfikować osobę spadkodawcy, c) jest wyrazem tego, że spadkodawca złożył oświadczenie woli w całości, że sporządzone pismo jest ukończonym testamentem".

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...
Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję. Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce. 1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ? 2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontak...
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia?
Czy można wypowiedzieć umowę zlecenie bez zachowania okresu wypowiedzenia? W umowie jest zapis, że każda ze stron może rozwiązać umowę, zachowując tygodniowy okres wypowiedzenia. Można to jakoś obejść i się zwolnić z dnia na dzień? Mam dość mobbingu, arogancji, chamstwa i osób, które są tam "za karę". W takiej atmosferze nie da się normalnie funkcjonować....
Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...

Wyszukiwarka