Ważność podpisu na testamencie.

Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?
anonim cytuj
24-08-2023
Nie do końca jest to oczywiste, trzeba by dodatkowo wykazać, że to testator własnoręcznie (za pomocą komputera i programu do edycji tekstów) sporządzał ten dokument o takiej a nie innej treści. Przepis odnośnie testamentu własnoręcznego wydaje się niedostosowany do obecnych czasów (np. właśnie odnośnie narzędzia sporządzania, urządzeń technicznych, podpisu elektronicznego zrównanego z podpisem własnoręcznym). Problem w tym, że wszelkie inne formy testamentu holograficznego inne niż pismo odręczne zwieńczone podpisem odręcznym testatora mogą stać się już polem interpretacji przez sąd spadku, który niekoniecznie może podzielać poglądy doktryny czy orzecznictwa w tym zakresie co naraża na ustalenie nieważności testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?

W świetle art. 949 § 1 Kodeksu cywilnego spadkodawca może sporządzić testament w ten sposób, że napisze go w całości pismem ręcznym, podpisze i opatrzy datą.
Sąd Najwyższy w uzasadnienie Uchwały z dnia 9 maja 1995 r. (sygn. akt III CZP 56/95, Legalis) podkreślił: "Podpisanie testamentu własnoręcznego przez spadkodawcę pełni rozmaite funkcje:
a) świadczy o tym, że osoba sporządzająca testament miała wolę i świadomość testowania, b) pozwala zidentyfikować osobę spadkodawcy, c) jest wyrazem tego, że spadkodawca złożył oświadczenie woli w całości, że sporządzone pismo jest ukończonym testamentem".

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy.
Co zrobić, jeśli pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy, który wykorzystałam po urlopie macierzyńskim? Grozi, że da wypowiedzenie z pracy jeśli nie podpisze mu listy, że otrzymałam pieniążki za urlop wypoczynkowy ?...
Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
Egzekucja komornicza.
Przychodzę z pytaniem odnośnie egzekucji komorniczej. Mąż miał dług alimentacyjny, który wynosił niecałe 5000 zł i został spłacony, od czerwca z wynagrodzenia komornik zabierał już tylko kwotę bieżących alimentów tj., 551 zł. zostawiając mężowi kwotę odpowiadającą najniższej krajowej. 8 stycznia mąż złożył wypowiedzenie w pracy z zaznaczeniem że pracuje do końca lutego tego roku. Wczoraj mąż dostał odcinek płacowy i tu pojawiła się "niespo...

Wyszukiwarka