Ważność podpisu na testamencie.

Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?
anonim cytuj
24-08-2023
Nie do końca jest to oczywiste, trzeba by dodatkowo wykazać, że to testator własnoręcznie (za pomocą komputera i programu do edycji tekstów) sporządzał ten dokument o takiej a nie innej treści. Przepis odnośnie testamentu własnoręcznego wydaje się niedostosowany do obecnych czasów (np. właśnie odnośnie narzędzia sporządzania, urządzeń technicznych, podpisu elektronicznego zrównanego z podpisem własnoręcznym). Problem w tym, że wszelkie inne formy testamentu holograficznego inne niż pismo odręczne zwieńczone podpisem odręcznym testatora mogą stać się już polem interpretacji przez sąd spadku, który niekoniecznie może podzielać poglądy doktryny czy orzecznictwa w tym zakresie co naraża na ustalenie nieważności testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?

W świetle art. 949 § 1 Kodeksu cywilnego spadkodawca może sporządzić testament w ten sposób, że napisze go w całości pismem ręcznym, podpisze i opatrzy datą.
Sąd Najwyższy w uzasadnienie Uchwały z dnia 9 maja 1995 r. (sygn. akt III CZP 56/95, Legalis) podkreślił: "Podpisanie testamentu własnoręcznego przez spadkodawcę pełni rozmaite funkcje:
a) świadczy o tym, że osoba sporządzająca testament miała wolę i świadomość testowania, b) pozwala zidentyfikować osobę spadkodawcy, c) jest wyrazem tego, że spadkodawca złożył oświadczenie woli w całości, że sporządzone pismo jest ukończonym testamentem".

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...
Notarialna umowa darowizny.
Witam, ojciec chce mi darować dom, który jest wart powiedzmy milion, ale u notariusza żeby mniej zapłacić chce powiedzieć ze dom jest wart 500 000 żeby zapłacić mniej notariuszowi, bo podobno notariusz nalicza swoja opłatę od wartości domu. Czy to prawda ? I czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?...
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.
Dostałam pismo od komornika z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji. Problem polega na tym, że nie dostawałam prędzej żadnych pism z sądu, żeby w ogóle się odwołać, a dług jest niezapłaconym ubezpieczeniem (tak się domyślam, bo wierzyciel jest firmą ubezpieczeniową), natomiast ja nigdy nie ubezpieczałam niczego w tej firmie. Pismo od komornika również przyszło na adres, pod którym nie mieszkam od dawna (zameldowania), ale zostało mi przekazane awi...
Czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?
Witam serdecznie. Mam pytanie czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?...

Wyszukiwarka