Ważność podpisu na testamencie.

Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?
anonim cytuj
24-08-2023
Nie do końca jest to oczywiste, trzeba by dodatkowo wykazać, że to testator własnoręcznie (za pomocą komputera i programu do edycji tekstów) sporządzał ten dokument o takiej a nie innej treści. Przepis odnośnie testamentu własnoręcznego wydaje się niedostosowany do obecnych czasów (np. właśnie odnośnie narzędzia sporządzania, urządzeń technicznych, podpisu elektronicznego zrównanego z podpisem własnoręcznym). Problem w tym, że wszelkie inne formy testamentu holograficznego inne niż pismo odręczne zwieńczone podpisem odręcznym testatora mogą stać się już polem interpretacji przez sąd spadku, który niekoniecznie może podzielać poglądy doktryny czy orzecznictwa w tym zakresie co naraża na ustalenie nieważności testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i potem podpisać odręcznie wydruk, ale taka forma nie jest zalecana. I tak się zastanawiam czy testament sporządzony w wersji elektronicznej (pdf) i podpisany profilem zaufanym będzie ważny?

W świetle art. 949 § 1 Kodeksu cywilnego spadkodawca może sporządzić testament w ten sposób, że napisze go w całości pismem ręcznym, podpisze i opatrzy datą.
Sąd Najwyższy w uzasadnienie Uchwały z dnia 9 maja 1995 r. (sygn. akt III CZP 56/95, Legalis) podkreślił: "Podpisanie testamentu własnoręcznego przez spadkodawcę pełni rozmaite funkcje:
a) świadczy o tym, że osoba sporządzająca testament miała wolę i świadomość testowania, b) pozwala zidentyfikować osobę spadkodawcy, c) jest wyrazem tego, że spadkodawca złożył oświadczenie woli w całości, że sporządzone pismo jest ukończonym testamentem".

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?
Niestety życie nie potoczyło mi się jakbym chciała i jestem zmuszona wrócić do mieszkania w którym mieszka moja rodzina. Jestem tam zameldowana lecz nie zamieszkuję już bardzo długo, (mieszkanie miasta). Czy rodzina ma prawo nie udostępnić mi mieszkania?...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną. nie mamy rozwodu.
Mąż zmarł.mieszkal z konkubiną.nie mamy rozwodu .czy mogę od konkubiny domagać się zwrotu tego co wywiózł mąż a było to nasza wspólnota majątkowa?...

Wyszukiwarka