Renta dla dziecka

Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
17-10-2023
Czy holenderska policja wyda próbki DNA, aby móc ustalić ojcostwo?

Wydanie próbek DNA przez holenderską policję może być uzależnione od tamtejszych przepisów prawa oraz procedur dotyczących ochrony danych osobowych i dowodów zebranych w trakcie postępowania. Warto nawiązać bezpośredni kontakt z odpowiednimi organami ścigania w Holandii i złożyć formalny wniosek o wydanie tych próbek. Należy jednak pamiętać, że decyzja o wydaniu próbek będzie zależała od przepisów prawa holenderskiego oraz okoliczności sprawy.

Co robić, jeżeli nie wydadzą próbek?

Jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, istnieje możliwość złożenia wniosku o ustalenie ojcostwa przed sądem w Polsce na podstawie dostępnych dowodów, takich jak zeznania świadków, dokumenty, korespondencja, a także przeprowadzenie badań genetycznych z udziałem bliskich krewnych zmarłego (np. brata lub siostry). Sąd może nakazać przeprowadzenie badań DNA na terenie Polski, wykorzystując dostępne próbki genetyczne od krewnych.

Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka?

Tak, w Polsce można złożyć wniosek o ustalenie ojcostwa przed sądem rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania matki lub dziecka. Wniosek ten można złożyć jeszcze przed narodzinami dziecka, aby ustalić ojcostwo, co jest warunkiem koniecznym do późniejszego ubiegania się o rentę rodzinną dla dziecka.

Po ustaleniu ojcostwa można również złożyć wniosek o przyznanie renty rodzinnej, zgodnie z przepisami ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Renta rodzinna przysługuje dziecku po zmarłym rodzicu, jeśli spełnione są warunki określone w ustawie.

Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań?

Koszty postępowania, w tym badań DNA, mogą zostać pokryte przez Skarb Państwa, jeśli osoba składająca wniosek o ustalenie ojcostwa wykaże, że nie jest w stanie ponieść tych kosztów. W takim przypadku można złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych oraz o ustanowienie pełnomocnika z urzędu. Sąd może również zlecić przeprowadzenie badań na koszt Skarbu Państwa, jeżeli uzna to za konieczne dla rozstrzygnięcia sprawy.

anonim cytuj
03-09-2024
po pierwsze, uzyskanie próbek DNA z Holandii możliwe jest wyłącznie przez międzynarodową pomoc prawną w gromadzeniu dowodów – stroną wniosku jest matka lub pełnomocnik, składający do sądu rejonowego wniosek o wykonanie dowodu za granicą (art. 507 § 1 k.p.c.). Sąd wystosuje „list żądający” do właściwego organu holenderskiego.

po drugie, jeśli holenderska strona odmówi wydania próbek, można przeprowadzić badania genetyczne na podstawie materiału od krewnych zmarłego (np. brata, siostry). Wniosek o dowód z opinii biegłego w zakresie genetyki składa się na etapie postępowania o ustalenie ojcostwa (art. 278 § 1 i art. 328 § 1 pkt 2 k.p.c.) z powołaniem się na art. 80 ust. 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Składamy pozew o ustalenie ojcostwa do sądu rejonowego (art. 85 ust. 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego). Po prawomocnym ustaleniu ojcostwa można złożyć wniosek o rentę rodzinną w ZUS na podstawie art. 71 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.

Wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych i o ustanowienie pełnomocnika z urzędu regulują art. 102 i nast. k.p.c., a zwolnienie lub rozłożenie na raty opłaty za opinię biegłego – art. 117 k.p.c. oraz art. 278 § 2 k.p.c. Sąd może zdecydować o pokryciu kosztów badań genetycznych ze środków Skarbu Państwa, jeśli uzna je za niezbędne do wyjaśnienia istotnych okoliczności sprawy.

anonim cytuj
29-05-2025

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...
Bon na zasiedlenie.
Dzień dobry, Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Kupiłam meble do wynajętego mieszkania, celem zmniejszenia kwoty wynajmu.
Potrzebuję rady kogoś mądrzejszego. Ponad rok temu, wynajmując mieszkanie z ówczesną partnerką miałyśmy układ z właścicielami (nie poparty żadną umową), że wezmę na raty meble do tego mieszkania, a oni zmniejszą nam kwotę odstępnego o wysokość raty (faktury za meble są na mnie). Jak to w życiu bywa z partnerką się rozstałam, wyprowadziłam, a rat zostało jeszcze na niecały rok. Z właścicielami dogadałam się, że oddadzą mi pieniądze za raty, które ...

Wyszukiwarka