Renta dla dziecka

Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
17-10-2023
Czy holenderska policja wyda próbki DNA, aby móc ustalić ojcostwo?

Wydanie próbek DNA przez holenderską policję może być uzależnione od tamtejszych przepisów prawa oraz procedur dotyczących ochrony danych osobowych i dowodów zebranych w trakcie postępowania. Warto nawiązać bezpośredni kontakt z odpowiednimi organami ścigania w Holandii i złożyć formalny wniosek o wydanie tych próbek. Należy jednak pamiętać, że decyzja o wydaniu próbek będzie zależała od przepisów prawa holenderskiego oraz okoliczności sprawy.

Co robić, jeżeli nie wydadzą próbek?

Jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, istnieje możliwość złożenia wniosku o ustalenie ojcostwa przed sądem w Polsce na podstawie dostępnych dowodów, takich jak zeznania świadków, dokumenty, korespondencja, a także przeprowadzenie badań genetycznych z udziałem bliskich krewnych zmarłego (np. brata lub siostry). Sąd może nakazać przeprowadzenie badań DNA na terenie Polski, wykorzystując dostępne próbki genetyczne od krewnych.

Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka?

Tak, w Polsce można złożyć wniosek o ustalenie ojcostwa przed sądem rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania matki lub dziecka. Wniosek ten można złożyć jeszcze przed narodzinami dziecka, aby ustalić ojcostwo, co jest warunkiem koniecznym do późniejszego ubiegania się o rentę rodzinną dla dziecka.

Po ustaleniu ojcostwa można również złożyć wniosek o przyznanie renty rodzinnej, zgodnie z przepisami ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Renta rodzinna przysługuje dziecku po zmarłym rodzicu, jeśli spełnione są warunki określone w ustawie.

Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań?

Koszty postępowania, w tym badań DNA, mogą zostać pokryte przez Skarb Państwa, jeśli osoba składająca wniosek o ustalenie ojcostwa wykaże, że nie jest w stanie ponieść tych kosztów. W takim przypadku można złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych oraz o ustanowienie pełnomocnika z urzędu. Sąd może również zlecić przeprowadzenie badań na koszt Skarbu Państwa, jeżeli uzna to za konieczne dla rozstrzygnięcia sprawy.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Przesłuchanie dziecka w sprawie rozwodowej.
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
Toksyczny związek. Jak ochronić mieszkanie przed ewentualną sprzedażą?
Dzień dobry. Moja przyjaciółka z mężem kupili córce mieszkanie i dali w darowiźnie. Niestety córka jest w ,,toksycznym" związku z chłopakiem który, nie pracuje piję psychicznie od siebie uzależnił. Przyjaciółką boi się że on będzie chciał sprzedać mieszkanie dla pieniędzy. Jak można taką sytuację załatwić prawnie, żeby mieli możliwość ochronienia przed tym i mieć jakieś prawo do tego mieszkania. Mają też syna ale za granicami kraju....
Dwa odszkodowania z tej samej polisy.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy prz...
Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...

Wyszukiwarka