Renta dla dziecka

Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.

1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie wydadzą? Kontakt z rodziny mam z bratem i siostra .
3. Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka ?
4. Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań ?
anonim cytuj
17-10-2023
Czy holenderska policja wyda próbki DNA, aby móc ustalić ojcostwo?

Wydanie próbek DNA przez holenderską policję może być uzależnione od tamtejszych przepisów prawa oraz procedur dotyczących ochrony danych osobowych i dowodów zebranych w trakcie postępowania. Warto nawiązać bezpośredni kontakt z odpowiednimi organami ścigania w Holandii i złożyć formalny wniosek o wydanie tych próbek. Należy jednak pamiętać, że decyzja o wydaniu próbek będzie zależała od przepisów prawa holenderskiego oraz okoliczności sprawy.

Co robić, jeżeli nie wydadzą próbek?

Jeśli holenderska policja odmówi wydania próbek DNA, istnieje możliwość złożenia wniosku o ustalenie ojcostwa przed sądem w Polsce na podstawie dostępnych dowodów, takich jak zeznania świadków, dokumenty, korespondencja, a także przeprowadzenie badań genetycznych z udziałem bliskich krewnych zmarłego (np. brata lub siostry). Sąd może nakazać przeprowadzenie badań DNA na terenie Polski, wykorzystując dostępne próbki genetyczne od krewnych.

Czy w Polsce zgłosić to do sądu o ustalenie ojcostwa i przyznanie renty dla dziecka?

Tak, w Polsce można złożyć wniosek o ustalenie ojcostwa przed sądem rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania matki lub dziecka. Wniosek ten można złożyć jeszcze przed narodzinami dziecka, aby ustalić ojcostwo, co jest warunkiem koniecznym do późniejszego ubiegania się o rentę rodzinną dla dziecka.

Po ustaleniu ojcostwa można również złożyć wniosek o przyznanie renty rodzinnej, zgodnie z przepisami ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Renta rodzinna przysługuje dziecku po zmarłym rodzicu, jeśli spełnione są warunki określone w ustawie.

Czy jest możliwość pokrycia kosztów przez Państwo takich badań?

Koszty postępowania, w tym badań DNA, mogą zostać pokryte przez Skarb Państwa, jeśli osoba składająca wniosek o ustalenie ojcostwa wykaże, że nie jest w stanie ponieść tych kosztów. W takim przypadku można złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych oraz o ustanowienie pełnomocnika z urzędu. Sąd może również zlecić przeprowadzenie badań na koszt Skarbu Państwa, jeżeli uzna to za konieczne dla rozstrzygnięcia sprawy.

anonim cytuj
03-09-2024

Sugerowane Tematy

Odsetki z alimentów a uszczerbek na zdrowiu.
Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc. Mąż spłaca odsetki z alimentów. W sierpniu przeszedł zawał i jest na L4. Jak wygląda teraz sprawa z ich płaceniem jeśli po 30-stu dniach przejmuje ZUS? Kto wtedy płaci, mąż na konto komornika? Nigdy nie był na tak długim L4 więc nie mamy już takiej wiedzy, a chciałby być na bieżąco z opłatami. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Sprzedaż ubrań
Wystawiam rzeczy do sprzedaży na VINTED, są to rzeczy używane oraz nowe z metkami lub bez, na które nie posiadam paragonów, jednakże są zakupione w okresie dłuższym niż 6 miesięcy od dnia wystawienia do sprzedaży w serwisie VINTED. Pracuje na etacie, czy jestem zobowiązana odprowadzać podatek od sprzedaży? Jeśli tak to w jakiej formie, comiesięcznej, rocznej przy okazji zeznania podatkowego? Ubrania nowe, z metkami sprzedaję ze stratą, czyli po c...
Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Jak ustalić masę spadową?
Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku....

Wyszukiwarka