Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.

Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości):
Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hipoteki.
W piątek jestem umówiona na przeniesienie własności u notariusza co wydaje się być nierealne bo:
1. Musiałbym jakoś przelewem spłacić to zadłużenie? Jak to zrobić w świetle prawa bo tytułu żadnego do tego mieszkania obecnie nie mam?
2. Poczekać na wypis z księgi wieczystej (to pewnie zajmie z 3 tygodnie?)
Czy to nie wydaje się być kuriozalne rozwiązanie? A co gdyby sprzedający miał hipotekę na 500k a ja bym taką kwota nie dysponowała? Czy to rozwiązanie jest powszechne?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeżeli dobrze zrozumiałam, że kupujesz nieruchomość na której jest zadłużenie to to zadłużenie spłaca bank w w którym Ty bierzesz kredyt. Bank w którym otrzymałaś kredyt przelewa niezbędną kwotę do banku w którym jest hipoteka i dopiero wówczas jest procedura usunięcia wpisu starej hipoteki i wpis nowej. Tak to się odbywa.

anonim cytuj
21-03-2024
Chodzi mi bardziej o to, że teraz sprzedający ma hipoteki 30k i dysponuje takową kwota ale gdyby miał jej 300 tysięcy? To wtedy ja bym nie dostała kredytu bo z wkładu własnego tego zadłużenia nie jestem w stanie spłacić?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli istnieję zadłużenie w IV dziale to notariusz powinien zadbać o zapis w umowie że część ceny zostanie wpłacona na konto wierzyciela by uwolnić hipotekę, a reszta to już z górki.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Darowizna działki od rodziców.
Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł....
Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę. ...

Wyszukiwarka