Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.

Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości):
Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hipoteki.
W piątek jestem umówiona na przeniesienie własności u notariusza co wydaje się być nierealne bo:
1. Musiałbym jakoś przelewem spłacić to zadłużenie? Jak to zrobić w świetle prawa bo tytułu żadnego do tego mieszkania obecnie nie mam?
2. Poczekać na wypis z księgi wieczystej (to pewnie zajmie z 3 tygodnie?)
Czy to nie wydaje się być kuriozalne rozwiązanie? A co gdyby sprzedający miał hipotekę na 500k a ja bym taką kwota nie dysponowała? Czy to rozwiązanie jest powszechne?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeżeli dobrze zrozumiałam, że kupujesz nieruchomość na której jest zadłużenie to to zadłużenie spłaca bank w w którym Ty bierzesz kredyt. Bank w którym otrzymałaś kredyt przelewa niezbędną kwotę do banku w którym jest hipoteka i dopiero wówczas jest procedura usunięcia wpisu starej hipoteki i wpis nowej. Tak to się odbywa.

anonim cytuj
21-03-2024
Chodzi mi bardziej o to, że teraz sprzedający ma hipoteki 30k i dysponuje takową kwota ale gdyby miał jej 300 tysięcy? To wtedy ja bym nie dostała kredytu bo z wkładu własnego tego zadłużenia nie jestem w stanie spłacić?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli istnieję zadłużenie w IV dziale to notariusz powinien zadbać o zapis w umowie że część ceny zostanie wpłacona na konto wierzyciela by uwolnić hipotekę, a reszta to już z górki.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Naliczanie godzin nadliczbowych.
W zakładzie pracy funkcjonuje elektroniczny system rejestracji czasu pracy, który jak mniemam pozwala na dokonywanie różnego rodzaju zestawień. Pracownicy często kończą pracę z przekroczeniem regulaminowego czasu. W ciągu dnia są to minuty - od kilku do nawet kilkudziesięciu, jednak w skali miesiąca (okres rozliczeniowy), po podsumowaniu, byłyby to już godziny. Pracodawca nie wypłaca rekompensaty z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych ani nie ...
Najem okazjonalny.
Umowa najmu czas określony do 31.08 Właściciel w lipcu poinformowany o chęci zdania mieszkania na koniec lipca. Z racji jego urlopu protokół zdawczo odbiorczy podpisany z dniem 05.08. Czy ma prawo żądać opłaty za czynsz najmu i administracyjny za cały sierpień? Dodam, że z dniem 06.08 wszedł z pracami remontowymi na rzecz swojego mieszkania, ja od dnia podpisania protokołu nie mam już do lokalu żadnych praw. Zdałam komplet kluczy, opróżniłam lo...
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Ile godzin ciągiem mogę pracować na umowe zlecenie?
Witam, jestem zatrudniony na umowę zlecenie. Czy mogę pracować ciągiem np 36h? Z tego co wiem żaden kodeks pracy mnie nie ogranicza. Z góry dziękuję za odpowiedzi ...

Wyszukiwarka