Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.

Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości):
Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hipoteki.
W piątek jestem umówiona na przeniesienie własności u notariusza co wydaje się być nierealne bo:
1. Musiałbym jakoś przelewem spłacić to zadłużenie? Jak to zrobić w świetle prawa bo tytułu żadnego do tego mieszkania obecnie nie mam?
2. Poczekać na wypis z księgi wieczystej (to pewnie zajmie z 3 tygodnie?)
Czy to nie wydaje się być kuriozalne rozwiązanie? A co gdyby sprzedający miał hipotekę na 500k a ja bym taką kwota nie dysponowała? Czy to rozwiązanie jest powszechne?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeżeli dobrze zrozumiałam, że kupujesz nieruchomość na której jest zadłużenie to to zadłużenie spłaca bank w w którym Ty bierzesz kredyt. Bank w którym otrzymałaś kredyt przelewa niezbędną kwotę do banku w którym jest hipoteka i dopiero wówczas jest procedura usunięcia wpisu starej hipoteki i wpis nowej. Tak to się odbywa.

anonim cytuj
21-03-2024
Chodzi mi bardziej o to, że teraz sprzedający ma hipoteki 30k i dysponuje takową kwota ale gdyby miał jej 300 tysięcy? To wtedy ja bym nie dostała kredytu bo z wkładu własnego tego zadłużenia nie jestem w stanie spłacić?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli istnieję zadłużenie w IV dziale to notariusz powinien zadbać o zapis w umowie że część ceny zostanie wpłacona na konto wierzyciela by uwolnić hipotekę, a reszta to już z górki.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Pozew
Witam serdecznie, proszę o poradę. W 2019 roku sprzedałam towar przedsiębiorcy Alicji X, prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Y. Okazało się, że przedsiębiorca zawiesił działalność gospodarczą. Aby pozwać przedsiębiorcę prowadzącego działalność gospodarczą należy do pozwu dołączyć wydruk z CEIDG. W obecnej sytuacji osoba ta nie figuruje w bazie. Jak prawidłowo powinien być skonstruowany pozew do Sądu ?...
Podatek od sprzedaży nieruchomości.
2 lata temu dostałem od ojca w darowiźnie działkę 80a. Znalazłem teraz kupca i mam szanse sprzedać ja za 600tys. 1.Czy ominął bym płacenie podatku od wzbogacenia jeżeli za te 600 tysięcy "kupiłbym" od ojca kolejna działkę? 2. Jeżeli nie od ojca to od np. teścia? 3. Jakiś inny pomysł żeby nie oddawać dla państwa pieniędzy za darmo?...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Przerwa w alimentacji za zgodą dziecka.
Sytuacja wygląda tak, partner wpłaca alimenty przez komornika na 18 letnia córkę. Ona zrzekła się egzekucji komorniczej alimentów, wczoraj do niego zadzwoniła że od lutego do września nie chce alimentów bo przerwała edukację. Ale od września chce je ponownie.. co zrobić żeby odbyło się to z godnie z prawem?...

Wyszukiwarka