Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości):
Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hipoteki.
W piątek jestem umówiona na przeniesienie własności u notariusza co wydaje się być nierealne bo:
1. Musiałbym jakoś przelewem spłacić to zadłużenie? Jak to zrobić w świetle prawa bo tytułu żadnego do tego mieszkania obecnie nie mam?
2. Poczekać na wypis z księgi wieczystej (to pewnie zajmie z 3 tygodnie?)
Czy to nie wydaje się być kuriozalne rozwiązanie? A co gdyby sprzedający miał hipotekę na 500k a ja bym taką kwota nie dysponowała? Czy to rozwiązanie jest powszechne?
Jeżeli dobrze zrozumiałam, że kupujesz nieruchomość na której jest zadłużenie to to zadłużenie spłaca bank w w którym Ty bierzesz kredyt. Bank w którym otrzymałaś kredyt przelewa niezbędną kwotę do banku w którym jest hipoteka i dopiero wówczas jest procedura usunięcia wpisu starej hipoteki i wpis nowej. Tak to się odbywa.
anonim cytuj
21-03-2024
Chodzi mi bardziej o to, że teraz sprzedający ma hipoteki 30k i dysponuje takową kwota ale gdyby miał jej 300 tysięcy? To wtedy ja bym nie dostała kredytu bo z wkładu własnego tego zadłużenia nie jestem w stanie spłacić?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli istnieję zadłużenie w IV dziale to notariusz powinien zadbać o zapis w umowie że część ceny zostanie wpłacona na konto wierzyciela by uwolnić hipotekę, a reszta to już z górki.
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku.
Sytuacja wygląda tak:
Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd.
Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...
Witam mam pytanie, jeśli szkoła wystąpiła do sądu rodzinnego o nienależycie wykonywaną władzę rodzicielską ponieważ dziecko jest problemowe ( nazywając rzecz po imieniu Pyskate) i sąd nie znalazł przesłanek dla tego wniosku. Uznał że nie widzi tu żadnego argumentu który wskazywała by na winę rodziców. Czy w takim przypadku mogę wystąpić przeciwko szkole o " szykanowanie " mojej rodziny, czy też bezpodstawne pomówienia? Śmiem twierdzić ...
Szukam pomocy z takimi problemem. Niedawno kupiliśmy dom z rynku wtórnego. Przed zakupem bank i notariusz sprawdzali nieruchomość, mieliśmy wgląd w księgę, mapkę itp., z których jednoznacznie wynikało, że nasz adres to dajmy na to Biedronki 1.
Po przeprowadzce okazało się, że sąsiedzi którzy mają dom na rogu ulicy Biedronki i Lidla używają naszego adresu. Nawet wg google maps ich dom to Lidla 30, a nasz Biedronki 1 ale oni sobie napisali na domu...
Dzień dobry.
Mam pytanie o 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Mąż dostał wypowiedzenie, okres wypowiedzenia 1 miesiąc. Przysługują mu 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Maz pracuje 12 h/dzień.
Czy dzień wolnego pokrywa 8h pracy czy mozna przyjąć że 12h?
Z góry dziękuję za odpowiedź....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: