Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.

Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości):
Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hipoteki.
W piątek jestem umówiona na przeniesienie własności u notariusza co wydaje się być nierealne bo:
1. Musiałbym jakoś przelewem spłacić to zadłużenie? Jak to zrobić w świetle prawa bo tytułu żadnego do tego mieszkania obecnie nie mam?
2. Poczekać na wypis z księgi wieczystej (to pewnie zajmie z 3 tygodnie?)
Czy to nie wydaje się być kuriozalne rozwiązanie? A co gdyby sprzedający miał hipotekę na 500k a ja bym taką kwota nie dysponowała? Czy to rozwiązanie jest powszechne?
anonim cytuj
21-03-2024
Jeżeli dobrze zrozumiałam, że kupujesz nieruchomość na której jest zadłużenie to to zadłużenie spłaca bank w w którym Ty bierzesz kredyt. Bank w którym otrzymałaś kredyt przelewa niezbędną kwotę do banku w którym jest hipoteka i dopiero wówczas jest procedura usunięcia wpisu starej hipoteki i wpis nowej. Tak to się odbywa.

anonim cytuj
21-03-2024
Chodzi mi bardziej o to, że teraz sprzedający ma hipoteki 30k i dysponuje takową kwota ale gdyby miał jej 300 tysięcy? To wtedy ja bym nie dostała kredytu bo z wkładu własnego tego zadłużenia nie jestem w stanie spłacić?

anonim cytuj
21-03-2024
Jeśli istnieję zadłużenie w IV dziale to notariusz powinien zadbać o zapis w umowie że część ceny zostanie wpłacona na konto wierzyciela by uwolnić hipotekę, a reszta to już z górki.

anonim cytuj
21-03-2024

Sugerowane Tematy

Bezpodstawne wzywanie opieki społecznej.
Dzień dobry. Co można zrobić gdy jedna osoba z różnych kont e-mail zgłasza nas do mopsu bezpodstawnie ? Jest na to jakiś paragraf ?...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Martwię się o swój samochód
Witam. Pod blokiem w którym mieszkam jest parking przy którym rosną drzewa. Drzewa są dość stare, schodzi z nich kora, na codzień spadają drobne gałęzie. Ostatnio widziałam jak większa gałąź spadła na samochód i narobiła szkód. Martwię się o swój samochód, czy mając tylko OC mogę się starać o odszkodowanie w razie gdyby taka gałąź na nie spadła? Teren raczej należy do miasta i myślę że to ich zadaniem jest zadbać o drzewa, które stanowią niebez...

Wyszukiwarka