Odebranie praw rodzicielskich.

Jeśli zostaną prawa rodzicielskie zabrane, to kiedy można pisać do sądu o przywrócenie władzy? Obecnie dzieci w domu dziecka. Czy będzie można je odwiedzać bardzo proszę o dobre rady .
anonim cytuj
26-10-2023
Dlaczego Sąd zabrał prawa rodzicielskie?
Jeszcze nie zabrał ale są ograniczone prawa.

Sąd musiał mieć ku temu powody żeby umieścić dzieci w pieczy zastępczej czy w domu dziecka. Nawet w kodeksie rodzinnym jest że najpierw pomaga się rodzicom poprzez np. nadzór kuratora itd. a w ostateczności się odbiera dzieci.

anonim cytuj
26-10-2023
Jeżeli ograniczyli prawa umieszczając dzieci w domu dziecka bo większości sąd ogranicza prawa poprzez nadzór kuratora a jak dzieci są w domu dziecka od razu bez nadzoru kuratora to musi być bardzo źle.

anonim cytuj
26-10-2023
Przede wszystkim musisz skontaktować się z Dyrekcja Domu Dziecka i dostaniesz wskazówki co dalej robić. Musisz odwiedzać dzieci. Możesz napisać wniosek do Sadu o weekendowanie dzieci u Ciebie. Staraj się biernie uczestniczyć w życiu dzieci tam. Życzę Ci powodzenia i wytrwałości.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?
Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat....
Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS). Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...
Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?
Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubra...

Wyszukiwarka