Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.

Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę.
anonim cytuj
18-10-2023
A skąd Pani wie, że to wina sąsiada? Absurdalnie błędny i przedwczesny osąd.
Na podstawie ekspertyzy z administracji i pogotowia awaryjnego.

To bardzo ciekawe. A czymże zawinił ten sąsiad, skoro tam nawet nie mieszka.
Lokator tam mieszka. Pieniądze musze odzyskać od właściciela.

Otóż nie. Winnym, jeśli już jest właśnie lokator. Czemu niby właściciel? Proszę przeczytać orzeczenie SN, a nie się wydurniać roześmianą gębą. III CZP 63/12.

anonim cytuj
18-10-2023
Dla Pani sytuacji przedstawia się to następująco:

Jeżeli Pani posiada dowody na to, że szkoda została spowodowana przez mieszkanie sąsiada (np. ekspertyzę z administracji i pogotowia awaryjnego), może Pani wystąpić o naprawienie szkody do właściciela mieszkania, które spowodowało zalanie. Właściciel mieszkania odpowiada za szkodę wyrządzoną przez osoby, które zamieszkiwały w jego lokalu na podstawie art. 433 § 1 Kodeksu cywilnego.
Co do wyceny szkód, najlepiej skonsultować się z firmą zajmującą się naprawą takich szkód lub z biegłym w zakresie budownictwa. Oni mogą dokładnie ocenić koszty naprawy.
Aby skontaktować się z właścicielem mieszkania, Pani może wysłać mu oficjalny list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W liście opisz dokładnie sytuację, przedstaw dowody oraz ewentualne koszty naprawy.
Odpowiedź na Post 2 i dalsze wypowiedzi:
Zgadza się, zgodnie z orzeczeniem III CZP 63/12, winą może zostać obarczony lokator, ale to nie zwalnia właściciela z odpowiedzialności cywilnej. Odpowiedzialność właściciela wynika z art. 433 § 1 Kodeksu cywilnego. Pani może wystąpić z roszczeniem do właściciela mieszkania, a on z kolei może dochodzić zwrotu od swojego lokatora, jeśli to ten ostatni spowodował szkodę.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Nadanie klauzuli wykonalności.
Czy po rozwodzie postanowienie w sprawie alimentów z klauzulą przychodzi z automatu, czy trzeba wystąpić do sądu o taki dokument? Czekam już ponad 1,5 m-ca i nic nie otrzymałam. Na portalu informacyjnym też nie ma żadnej informacji....
Kiedy właściciel mieszkania może podnieść czynsz ?
Razem z nażeczoną wynajmujemy mieszkanie i ostatnio dostaliśmy wiadomość od Właściciela że podnosi nam czynsz. Uzasadniając to kosztami. Dodał ze teraz to my będziemy płacić za czynsz mieszkania a kwoty są dość wysokie. To już druga tak sytuacja. Ponadto wszystkie naprawy typu uszkodzony zamek w drzwiach ponosimy my choć ich awaria to wada fabryczna. Nie wiem co mam robić , szukać nowego mieszkania konfrontować to z nim. Czy można tak z dnia ...
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
Brak opłacanych składek zdrowotnych.
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....

Wyszukiwarka