Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.

Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę.
anonim cytuj
18-10-2023
A skąd Pani wie, że to wina sąsiada? Absurdalnie błędny i przedwczesny osąd.
Na podstawie ekspertyzy z administracji i pogotowia awaryjnego.

To bardzo ciekawe. A czymże zawinił ten sąsiad, skoro tam nawet nie mieszka.
Lokator tam mieszka. Pieniądze musze odzyskać od właściciela.

Otóż nie. Winnym, jeśli już jest właśnie lokator. Czemu niby właściciel? Proszę przeczytać orzeczenie SN, a nie się wydurniać roześmianą gębą. III CZP 63/12.

anonim cytuj
18-10-2023
Dla Pani sytuacji przedstawia się to następująco:

Jeżeli Pani posiada dowody na to, że szkoda została spowodowana przez mieszkanie sąsiada (np. ekspertyzę z administracji i pogotowia awaryjnego), może Pani wystąpić o naprawienie szkody do właściciela mieszkania, które spowodowało zalanie. Właściciel mieszkania odpowiada za szkodę wyrządzoną przez osoby, które zamieszkiwały w jego lokalu na podstawie art. 433 § 1 Kodeksu cywilnego.
Co do wyceny szkód, najlepiej skonsultować się z firmą zajmującą się naprawą takich szkód lub z biegłym w zakresie budownictwa. Oni mogą dokładnie ocenić koszty naprawy.
Aby skontaktować się z właścicielem mieszkania, Pani może wysłać mu oficjalny list polecony ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W liście opisz dokładnie sytuację, przedstaw dowody oraz ewentualne koszty naprawy.
Odpowiedź na Post 2 i dalsze wypowiedzi:
Zgadza się, zgodnie z orzeczeniem III CZP 63/12, winą może zostać obarczony lokator, ale to nie zwalnia właściciela z odpowiedzialności cywilnej. Odpowiedzialność właściciela wynika z art. 433 § 1 Kodeksu cywilnego. Pani może wystąpić z roszczeniem do właściciela mieszkania, a on z kolei może dochodzić zwrotu od swojego lokatora, jeśli to ten ostatni spowodował szkodę.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zaległe alimenty.
Witam pisze ,aby dowiedzieć się co mogę zrobić żeby odzyskać zaległość alimentacyjna. Były mąż ma zaległość na prawie 6 tysięcy złotych której nie spłaca. Chciałabym dowiedzieć się co mogę więcej zrobić jednocześnie zaznaczę że co chwilę trafia do zakładów karnych i na synów płaci mama fundusz....
Kwaranatnna
Czy nałożona kwarantanna to wystarczające usprawiedliwienie nieobecności w pracy? W końcu od samego Ministra Zdrowia ...
Podział majątku bez ślubu.
Mam następujący problem. Kupiłem z partnerką mieszkanie na wspólny kredyt. Wyremontowałem to mieszkanie ze swoich oszczędności i po 2 latach się rozstaliśmy. Oboje jesteśmy zgodni że mieszkanie chcemy przepisać na nią, a ona zwróci mi pieniądze które włożyłem w to mieszkanie. Z przepisaniem mieszkania na nią raczej nie będzie problemu. W jaki jednak sposób mogę uzyskać od niej na papierze potwierdzenie że jest mi winna pieniądze? Chciałbym aby m...
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...

Wyszukiwarka