Zapis z wideorejestratora jazdy.

Nie wiem, czy piszę w odpowiednim do tego dziale? Ale mam takie oto pytania:
Czy jeśli mam w samochodzie kamerę (wideorejestrator jazdy), to czy w momencie jakiejś kontroli policji jestem zobowiązany udostępnić im - tzn. wydać kartę pamięci z tego rejestratora?
Czy jeśli dojdzie do jakiejś stłuczki, muszę i ktoś wezwie policję, to muszę im wydać kartę pamięci na miejscu? czy mogę w domu zgrać na komputerze i zrobić kopię dla policji i im to dostarczyć?
Intencja mojego pytania jest taka, że - przypuśćmy, że z kogoś winy miałem stłuczkę, przyjeżdża policja, ja daje im kartę pamięci (policjanci są też tylko ludźmi) w jakiś tajemniczy sposób ginie zapis z karty i ja nie mam dowodu na brak mojej winy zajścia zdarzenia???
anonim cytuj
18-08-2023
Zawsze możesz odmówić, albo powiedzieć, że kartę wyjąłeś i zapomniałeś włożyć.

anonim cytuj
18-08-2023
Zawsze możesz odmówić, albo powiedzieć, że kartę wyjąłeś i zapomniałeś włożyć.

A co w przypadku, gdybym, jak napisałeś, powiedział, ze wyjąłem kartę i zapomniałem włożyć, a na rozprawie sądowej bym się posłużył nagraniem z karty???
A czy za odmowę wydania karty mi coś z ich strony grozi???
A jak spytają czy w samochodzie jest zamontowana kamera ???
Tak dopytuję, bo w życiu, niestety, już miałem do czynienia z takimi manipulantami, że sam Machiavelli mógłby się od nich uczyć
mógłby się od nich uczyć.

anonim cytuj
18-08-2023
A co w przypadku, gdybym, jak napisałeś, powiedział, ze wyjąłem kartę i zapomniałem włożyć, a na rozprawie sądowej bym się posłużył nagraniem z karty???
A czy za odmowę wydania karty mi coś z ich strony grozi???
A jak spytają czy w samochodzie jest zamontowana kamera ???
Tak dopytuję, bo w życiu, niestety, już miałem do czynienia z takimi manipulantami, że sam Machiavelli mógłby się od nich uczyć
mógłby się od nich uczyć.

Na prośbę zawsze możesz odmówić, na żądanie wydania rzeczy, którą policjant zamierza zatrzymać, również możesz odmówić, ale wtedy może się to skończyć siłowym odebraniem – to tak w teorii, zatrzymanie rzeczy w takich sytuacjach, zwłaszcza siłowe, bardzo rzadko się zdarza, bo i bardzo rzadko Policja na miejscu kolizji chce takie rzeczy zabezpieczać.
Zazwyczaj odbywa się to tak, że policjant rozpyta Cię (albo i nawet tego nie, bo sytuacja może być oczywista), czy masz kamerkę i czy sytuacja się nagrała. Jeżeli to możliwe technicznie, to poprosi Cię o odtworzenie na miejscu, aby zobaczyć, co się nagrało. Te informacje umieści w notatce i powie Ci, abyś dostarczył całe nagranie.
Inaczej może sytuacja wyglądać, gdy będzie to wypadek, a zwłaszcza, gdybyś był sprawcą. Kamerka (wraz z kartą pamięci) może być zatrzymana na protokół zatrzymania rzeczy. Twoja zgoda, brak zgody, oświadczenie, że się nic nie nagrało – nie mają znaczenia; jeżeli policjant uzna, że należy zatrzymać, to czynność tę przeprowadzi. Ty otrzymasz wyłącznie „spis i opis rzeczy”, w którym będzie opisane, co i kiedy zostało zatrzymane.

anonim cytuj
18-08-2023
Odnosząc się do pytań postawionych w wątku, oto odpowiedzi na podstawie polskiego prawa:

O udostępnianiu nagrań policji: Jeżeli masz w samochodzie wideorejestrator jazdy, nie jesteś automatycznie zobowiązany do przekazania karty pamięci policji podczas kontroli drogowej. Policja może poprosić o dostęp do nagrań tylko wtedy, gdy istnieją podstawy do podejrzenia, że zawierają one dowody przestępstwa lub wykroczenia. W takiej sytuacji możesz zostać poproszony o odtworzenie konkretnej sekwencji nagrania.

O wydawaniu karty pamięci: W praktyce, jeśli policja uważa, że nagranie jest istotne dla sprawy, mogą poprosić o przekazanie karty pamięci lub kopi nagrań. Masz prawo do odmowy, jednak w szczególnych przypadkach policja może podjąć decyzję o zabezpieczeniu karty jako dowodu w sprawie.

O wykorzystaniu nagrań w sądzie: Jeśli odmówiłeś przekazania karty pamięci na miejscu zdarzenia, ale później chciałbyś przedstawić nagranie jako dowód w sądzie, masz do tego prawo. Jednakże warto pamiętać, że kłamstwo wobec organów ścigania może być źle postrzegane przez sąd i wpłynąć na wiarygodność twojego zeznania.

O zapytaniu o kamerę: Jeśli zostaniesz zapytany, czy posiadasz kamerę w samochodzie, najlepiej jest odpowiedzieć prawdę. Kłamanie w tej kwestii nie przyniesie korzyści, a może skomplikować sprawę.

O siłowym zatrzymaniu karty pamięci: Tak jak wspomniano wcześniej, w ekstremalnych sytuacjach, jeśli policjant uzna, że nagranie jest kluczowe dla sprawy, może podjąć próbę zabezpieczenia karty pamięci jako dowodu. W praktyce takie sytuacje zdarzają się rzadko, ale jeśli do nich dojdzie, warto zachować spokój i skonsultować się z adwokatem w celu oceny dalszych kroków.

Podsumowując, mając kamerę w samochodzie, nie jesteś automatycznie zobowiązany do przekazywania nagrań policji. Jeśli jednak istnieją podstawy do przypuszczenia, że nagranie może zawierać ważne dowody, warto współpracować z organami ścigania, pamiętając o swoich prawach i możliwych konsekwencjach ich nieprzestrzegania.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy do zabawy i wykonania prac plastycznych?
Jeśli dziecko uczęszcza do Państwowego Żłobka obowiązkiem rodziców jest kupowanie rzeczy, które mogą być wykorzystane do zabawy i wykonania prac plastycznych? Czy to powinno być zapewnione przez placówkę? Rzeczy kupione przez danego rodzica są wykorzystywane przez wszystkie dzieci....
Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?
W firmie pracuje pan x . Firma dostała pismo od komornika że ma płacić nie panu x a komornikowi , długi za alimenty. Czy coś grozi firmie jeśli nie wykona polecenia komornika?...
Czy to mobbing?
Czy sugerowanie pracownikowi wzięcia urlopu z powodu braku zadań dla niego w pracy to mobbing ? Moj pracodawca przyznał, ze to normalne i tak się robi. Nikt u mnie w firmie się temu nie sprzeciwia. Jednak mi się to nie podoba i uważam, ze nie powinna być nakładana taka presja. Ostatnio nie zgodziłam się na wzięcie urlopu i usłyszałam poniżającą mnie odpowiedz, która brzmiała ,,co tam Ci teraz Twoj mąż podpowiada?’’. Zgłosiłam to do przełożonego m...
Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...

Wyszukiwarka