A co w przypadku, gdybym, jak napisałeś, powiedział, ze wyjąłem kartę i zapomniałem włożyć, a na rozprawie sądowej bym się posłużył nagraniem z karty???
A czy za odmowę wydania karty mi coś z ich strony grozi???
A jak spytają czy w samochodzie jest zamontowana kamera ???
Tak dopytuję, bo w życiu, niestety, już miałem do czynienia z takimi manipulantami, że sam Machiavelli mógłby się od nich uczyć
mógłby się od nich uczyć.
Na prośbę zawsze możesz odmówić, na żądanie wydania rzeczy, którą policjant zamierza zatrzymać, również możesz odmówić, ale wtedy może się to skończyć siłowym odebraniem – to tak w teorii, zatrzymanie rzeczy w takich sytuacjach, zwłaszcza siłowe, bardzo rzadko się zdarza, bo i bardzo rzadko Policja na miejscu kolizji chce takie rzeczy zabezpieczać.
Zazwyczaj odbywa się to tak, że policjant rozpyta Cię (albo i nawet tego nie, bo sytuacja może być oczywista), czy masz kamerkę i czy sytuacja się nagrała. Jeżeli to możliwe technicznie, to poprosi Cię o odtworzenie na miejscu, aby zobaczyć, co się nagrało. Te informacje umieści w notatce i powie Ci, abyś dostarczył całe nagranie.
Inaczej może sytuacja wyglądać, gdy będzie to wypadek, a zwłaszcza, gdybyś był sprawcą. Kamerka (wraz z kartą pamięci) może być zatrzymana na protokół zatrzymania rzeczy. Twoja zgoda, brak zgody, oświadczenie, że się nic nie nagrało – nie mają znaczenia; jeżeli policjant uzna, że należy zatrzymać, to czynność tę przeprowadzi. Ty otrzymasz wyłącznie „spis i opis rzeczy”, w którym będzie opisane, co i kiedy zostało zatrzymane.