Zwrot kaucji najemcy.

Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wynajmującym aby załatwić sprawę polubownie i rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Zgodził się na on na to, ale pod warunkiem, że jeśli nikogo nie znajdę na swoje miejsce to będę zmuszony zapłacić za październik oraz nie zwróci wpłaconej przeze mnie kaucji zabezpieczającej (zapis z umowy mówiący, że zwrot kaucji możliwy jest tylko gdy najemca znajdzie kogoś na swoje miejsce lub umowa wygaśnie sama z siebie). Chciałbym zaproponować mu opłacenie tego miesiąca właśnie z tej kaucji, ewentualnie zapłatę za niego, ale z tego co rozumiem kaucja zabezpieczająca ma pokrywać wyrządzone przeze mnie szkody oraz zaległości w płatnościach. Czy w takim przypadku faktycznie wynajmujący ma prawo nie zwrócić mi kaucji czy jednak zapis ten jest niezgodny z prawem?
anonim cytuj
18-10-2023
Na jaki okres wynająłeś ten pokój?
Od września do końca czerwca 2024 aczkolwiek we wrześniu mieszkali inni lokatorzy z którymi właściciel podpisał umowę więc wprowadziłem się dopiero w październiku a wyprowadziłem się po niecałym tygodniu.

Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje określa warunki na jakich strony chcą i zgadzają się rozwiązać umowę. Nie musisz się zgadzać na warunki właściciela. Umowa będzie trwała do końca a ty będziesz zobowiązany płacić do końca jej trwania.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji.
Witam. Niebawem czeka mnie pierwsza sprawa o zaprzeczenie ojcostwa syna. Sprawa rodowodowa jest zawieszona na czas rozwiązania właśnie tej sprawy. Mąż nie wstawia się na żadne rozprawy czy przesłuchania na policji. Ma na koncie wyroki przez co jest poszukiwany do ich odbycia. Nie odbiera również żadnych pism, pozwów sądowych. Jestem pewna że na sprawie również się nie wstawi a zostało już mało czasu . Termin został ustalony tylko dlatego że zosta...
Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....
Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Zażalenie na decyzję sądu.
Witam, otrzymałem zaoczny wyrok sądu czyli w posiedzeniu niejawnym o alimenty i zostało przyznane na córki po 800zł czyli 1600zł na dwie. Jest to dla mnie kwota bardzo wysoka gdyż jestem w jednym z gorszych momentów swojego życia, posiadam jeszcze kredyty I raty do spłacenia a sam też muszę z czegoś żyć...z tego co przeczytałem mam 7 dni na zażalenie, czy jest ktoś kto wie jak dobrze napisać to zażalenie? I czy w zażaleniu mogę napisać informacje...

Wyszukiwarka