Zwrot kaucji najemcy.

Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wynajmującym aby załatwić sprawę polubownie i rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Zgodził się na on na to, ale pod warunkiem, że jeśli nikogo nie znajdę na swoje miejsce to będę zmuszony zapłacić za październik oraz nie zwróci wpłaconej przeze mnie kaucji zabezpieczającej (zapis z umowy mówiący, że zwrot kaucji możliwy jest tylko gdy najemca znajdzie kogoś na swoje miejsce lub umowa wygaśnie sama z siebie). Chciałbym zaproponować mu opłacenie tego miesiąca właśnie z tej kaucji, ewentualnie zapłatę za niego, ale z tego co rozumiem kaucja zabezpieczająca ma pokrywać wyrządzone przeze mnie szkody oraz zaległości w płatnościach. Czy w takim przypadku faktycznie wynajmujący ma prawo nie zwrócić mi kaucji czy jednak zapis ten jest niezgodny z prawem?
anonim cytuj
18-10-2023
Na jaki okres wynająłeś ten pokój?
Od września do końca czerwca 2024 aczkolwiek we wrześniu mieszkali inni lokatorzy z którymi właściciel podpisał umowę więc wprowadziłem się dopiero w październiku a wyprowadziłem się po niecałym tygodniu.

Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje określa warunki na jakich strony chcą i zgadzają się rozwiązać umowę. Nie musisz się zgadzać na warunki właściciela. Umowa będzie trwała do końca a ty będziesz zobowiązany płacić do końca jej trwania.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość że sąd nakaże wyprowadzkę partnera z mieszkania żebym została sama z dzieckiem?
Dzień dobry, bardzo proszę o radę. Mam mieszkanie kupione na kredyt wspólnie z partnerem, mamy dziecko. Syn ma ostre ADHD i problemy z agresją. Partner jest bardzo porywczy. Nie będę się rozpisywać ale chcę się z nim rozstać. Pozostaje kwestia mieszkania. W normalnych okolicznościach gdybyśmy byli sami sprzedali byśmy mieszkanie i podzielili się na pół ale ja zostanę z dzieckiem i nie będzie mnie stać na kupno nowego. Czy jest możliwość że sąd na...
Uniknięcie opłat za pobyt i badania w szpitalu
Witam, dostałem pismo odnośnie zapłaty za pobyt i badania w szpitalu podczas ubezpieczenia w Niemczech w AOK. Wystarczy że podeślę skan Karty AOK które obejmuje też podobno Polskę aby uniknąć opłaty?...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...

Wyszukiwarka