Zwrot kaucji najemcy.

Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wynajmującym aby załatwić sprawę polubownie i rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Zgodził się na on na to, ale pod warunkiem, że jeśli nikogo nie znajdę na swoje miejsce to będę zmuszony zapłacić za październik oraz nie zwróci wpłaconej przeze mnie kaucji zabezpieczającej (zapis z umowy mówiący, że zwrot kaucji możliwy jest tylko gdy najemca znajdzie kogoś na swoje miejsce lub umowa wygaśnie sama z siebie). Chciałbym zaproponować mu opłacenie tego miesiąca właśnie z tej kaucji, ewentualnie zapłatę za niego, ale z tego co rozumiem kaucja zabezpieczająca ma pokrywać wyrządzone przeze mnie szkody oraz zaległości w płatnościach. Czy w takim przypadku faktycznie wynajmujący ma prawo nie zwrócić mi kaucji czy jednak zapis ten jest niezgodny z prawem?
anonim cytuj
18-10-2023
Na jaki okres wynająłeś ten pokój?
Od września do końca czerwca 2024 aczkolwiek we wrześniu mieszkali inni lokatorzy z którymi właściciel podpisał umowę więc wprowadziłem się dopiero w październiku a wyprowadziłem się po niecałym tygodniu.

Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje określa warunki na jakich strony chcą i zgadzają się rozwiązać umowę. Nie musisz się zgadzać na warunki właściciela. Umowa będzie trwała do końca a ty będziesz zobowiązany płacić do końca jej trwania.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Ustanie stosunku pracy.
Czy będąc na L4 od 08.10 i nadal jestem. Z Informacji od Pani z ZUS wiem, że z moim pracodawcą ustał stosunek pracy z dniem 4.11, a ja nadal nie mam świadectwa pracy dodam, że wcześniej sprawa była zgłoszona do PIP z powodu niewypłacenia wynagrodzenia za miesiąc wrzesień i październik oraz nie dostałam ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Moje pytanie brzmi czy pracodawca może wysłać owe świadectwo pracy listownie ?? A jeżeli tak to czy w ogóle ...
Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Czy nauczyciel może sprawdzić zawartość plecaka dziecka?
Taka sytuacja: dziecku szkole zginely drobne rzeczy. Mama tego dziecka przychodzi do szkoly i karze pokazac innemu dziecku caly swoj plecak przy nauczycelce w celu sprawdzenia czy nie ma tam zaginionych rzeczy. Czy to jeat zgodne z prawem??? Jaki art.? ...
Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen ze sprawdzianu gdy uczeń był nieobecny
Szanowni Państwo, Mam pytania dotyczące zachowań nauczycieli w szkole. 1.Proszę o informację, czy nauczyciel w szkole ma prawo postawić uczniowi ocenę niedostateczną, za to że był nieobecny w szkole na sprawdzianie? Niezależnie od tego, czy jednego dnia nie było ucznia w szkole, czy przez dłuższy okres czasu. 2. Czy nauczycielowi przysługuje prawo do stawiania ocen za próbne matury i za testy diagnostyczne?...

Wyszukiwarka