Zwrot kaucji najemcy.

Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wynajmującym aby załatwić sprawę polubownie i rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Zgodził się na on na to, ale pod warunkiem, że jeśli nikogo nie znajdę na swoje miejsce to będę zmuszony zapłacić za październik oraz nie zwróci wpłaconej przeze mnie kaucji zabezpieczającej (zapis z umowy mówiący, że zwrot kaucji możliwy jest tylko gdy najemca znajdzie kogoś na swoje miejsce lub umowa wygaśnie sama z siebie). Chciałbym zaproponować mu opłacenie tego miesiąca właśnie z tej kaucji, ewentualnie zapłatę za niego, ale z tego co rozumiem kaucja zabezpieczająca ma pokrywać wyrządzone przeze mnie szkody oraz zaległości w płatnościach. Czy w takim przypadku faktycznie wynajmujący ma prawo nie zwrócić mi kaucji czy jednak zapis ten jest niezgodny z prawem?
anonim cytuj
18-10-2023
Na jaki okres wynająłeś ten pokój?
Od września do końca czerwca 2024 aczkolwiek we wrześniu mieszkali inni lokatorzy z którymi właściciel podpisał umowę więc wprowadziłem się dopiero w październiku a wyprowadziłem się po niecałym tygodniu.

Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje określa warunki na jakich strony chcą i zgadzają się rozwiązać umowę. Nie musisz się zgadzać na warunki właściciela. Umowa będzie trwała do końca a ty będziesz zobowiązany płacić do końca jej trwania.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Zleceniodawca zgubił moją umowę zlecenie.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...
kupiłem telefon od osoby prywatnej.
Witam , potrzebuję porady prawnej . Partner zakupił telefon od osoby prywatnej za 2500 zł . Po 3 tygodniach telefon został zablokowany , ponieważ był zakupiony na raty w plusie i osoba nie spłaca . Partner posiada fakturę kupna sprzedaży z komisu gdzie rzekoma osoba ten telefon zakupiła , po czym sprzedała go mojemu partnerowi . Co w tej sytuacji ? Czy istnieje możliwość , żeby odzyskać pieniądze ? Odblokować telefon ?...
Przepisanie mieszkania na syna.
Witam. Minęło 5 lat od śmierci mojej matki, która w testamencie zapisała mi mieszkanie. Chciałabym obecnie przepisać je na syna, z wyłączeniem jego żony. Czy jest taka możliwość, aby w razie niepowodzenia ich małżeństwa ów mieszkanie pozostało w całości jego?...
Jak sprzedać mieszkanie bez pośredników?
Dzień dobry. Zamierzam sprzedać mieszkanie. Zainteresowanie wyraziły osoby, które przy jego zakupie będą posiłkować się kredytem - powiedzieli mi, że muszą "dobrać trochę kredytu" bo nie mają tyle własnych środków. Wolałabym sprzedać mieszkanie gotówkowcom. Teraz zastanawiam się, jak to zrobić bezpiecznie dla siebie. Oni chcą podpisać umowę przedwstępną u notariusza. Co powinno się w niej znaleźć? Zależy mi na w miarę szybkiej sprzedaży...

Wyszukiwarka