Zwrot kaucji najemcy.

Znalazłem się w następującej sytuacji - po wynajęciu pokoju okazało się, że niestety będę zmuszony z niego zrezygnować z powodu losowej sytuacji rodzinnej. Umowa została zawarta na czas określony i z tego co rozumiem nie mogę jej wypowiedzieć w przypadkach innych niż wprost wskazane w umowie (w zasadzie wskazane są tylko przypadki dla wynajmującego więc rozumiem, że prawnie nie jestem w stanie w ogóle tej umowy wypowiedzieć). Rozmawiałem już z wynajmującym aby załatwić sprawę polubownie i rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Zgodził się na on na to, ale pod warunkiem, że jeśli nikogo nie znajdę na swoje miejsce to będę zmuszony zapłacić za październik oraz nie zwróci wpłaconej przeze mnie kaucji zabezpieczającej (zapis z umowy mówiący, że zwrot kaucji możliwy jest tylko gdy najemca znajdzie kogoś na swoje miejsce lub umowa wygaśnie sama z siebie). Chciałbym zaproponować mu opłacenie tego miesiąca właśnie z tej kaucji, ewentualnie zapłatę za niego, ale z tego co rozumiem kaucja zabezpieczająca ma pokrywać wyrządzone przeze mnie szkody oraz zaległości w płatnościach. Czy w takim przypadku faktycznie wynajmujący ma prawo nie zwrócić mi kaucji czy jednak zapis ten jest niezgodny z prawem?
anonim cytuj
18-10-2023
Na jaki okres wynająłeś ten pokój?
Od września do końca czerwca 2024 aczkolwiek we wrześniu mieszkali inni lokatorzy z którymi właściciel podpisał umowę więc wprowadziłem się dopiero w październiku a wyprowadziłem się po niecałym tygodniu.

Porozumienie stron jak sama nazwa wskazuje określa warunki na jakich strony chcą i zgadzają się rozwiązać umowę. Nie musisz się zgadzać na warunki właściciela. Umowa będzie trwała do końca a ty będziesz zobowiązany płacić do końca jej trwania.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Prawo pracy.
Prawo pracy. Jeśli po okresie próbnym zostało podpisana umowa na okres lat 3. Jednak zaistnieje potrzeba rozwiązania jej z okresem wypowiedzenia to czy pracodawca moze zmusić pracownika do wybrania urlopu w okresie wypowiedzenia? Czy pracownik może jakoś tego odmówić i chodzić do pracy do ostatniego dnia wypowiedzenia?...
Zrzeczenie się praw rodzicielskich.
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Co ma zrobić gdy osoba została potrącona przez samochód? Była w szoku nie zgłosiła tego od razu
Dzień dobry, dwa tygodnie temu moją mamę na chodniku potrącił samochód, z całego stresu nie wezwała pogotowia bo była w szoku wezwała tylko policję. Policja która przyjechała na miejsce chciała kierowcy dać mandat wysokości 500 zł bo jak się okazało on nie ma w ogóle uprawnień do prowadzenia pojazdu. Tego samego dnia mama cała poobijana pojechała na ostry dyżur gdzie lekarz stwierdził silne obicia i dał mamie zwolnienie niestety cały czasu nie pr...
Wydziedziczenie
Czy babcia może wydziedziczyć wnuków z zachowku jeżeli nic na nich nie przepisała? Ojciec wnuków, a jej syn nie żyje. Czy takie wydziedziczenie oznacza że wnukowie nie będą mogli walczyć o zachowek po śmierci babci??...

Wyszukiwarka