Prawo spadkowe.

Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco:
Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni.
Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności.
Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował.
Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego.
Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, że zostawiła ją na pastwę losu.
Czy w zaistniałej sytuacji tylko i wyłącznie córka zmarłej ma po swojej stronie prawo ?
Rozumiem, że 'dura lex sed lex', ale liczę na sprawiedliwość.
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.
Proszę o odpowiedzi i ewentualne możliwości.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
27-08-2023
Jeżeli nie było testamentu to niestety, ale wchodzi tu w grę dziedziczenie ustawowe. Z opisu wynika, że matka znajomego jest jedyną spadkobierczynią.

anonim cytuj
27-08-2023
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.

W polskim prawie spadkowym, gdy zmarły nie pozostawił testamentu, dziedziczenie odbywa się z mocy prawa na podstawie przepisów ustawy. W świetle art. 931 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli zstępni (tj. dzieci, wnuki, itd.) i małżonek spadkodawcy żyją równocześnie, dziedziczą oni w następujących częściach: każde z dzieci po równych częściach, a małżonek połowę tego, co przypadłoby jednemu z dzieci. W opisanej sytuacji, gdy zmarła wdowa miała jedno dziecko (córkę), to córka staje się jedyną spadkobierczynią.

Jeśli chodzi o możliwość wyłączenia matki z dziedziczenia, taka procedura jest możliwa tylko w przypadkach określonych przez prawo. Zgodnie z art. 928 Kodeksu cywilnego, sąd może wydziedziczyć spadkobiercę ustawowego z powodów wskazanych w ustawie, np. jeśli spadkobierca zawinił wobec spadkodawcy przez działanie lub zaniechanie określone w tym przepisie. Jednakże w przedstawionej sytuacji, nie działanie wobec spadkodawcy (np. brak opieki nad babcią) nie jest podstawą do wydziedziczenia, chyba że można by udowodnić rażące zaniedbania wobec spadkodawcy.

Ponadto, warto podkreślić, że możliwość wydziedziczenia na podstawie powyższego przepisu dotyczy jedynie sytuacji, gdy spadkodawca podjął taką decyzję za życia, spisując stosowny testament.

Podsumowując, w zaistniałej sytuacji, bez istnienia testamentu wyłączającego córkę z dziedziczenia, niestety córka jest jedyną spadkobierczynią z mocy prawa.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję?
Dzień dobry. Czy będąc na zwolnieniu L4 czy mam obowiązek informować pracodawcę na co choruję? Informację dostał e-mail owo, że jestem na zwolnieniu i czy muszę od niego odbierać telefony? ( Obecnie jestem na wypowiedzeniu)...
Jak uniknąć spłaty długów?
Mój ojciec ma bardzo dużo kredytów, które płaci regularnie. Jego obecny stan zdrowa się pogarsza. Kontakt z ojcem mam, poprawny ( gdy on tego chce). Słyszałam o możliwości zrobienia " czegoś" że za życia ojca ja nie będę odpowiadała za jego długi gdyby on nie był w stanie już ich spłacać. Nasza sytuacja prawna wygląda następująco: Dostałam w darowiźnie od ojca mieszkanie, jest to mieszkanie kupione od miasta z kredytem. Kredyt na ...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...
Darowizna a rozwód.
Razem z mężem kupiliśmy mieszkanie 1/2 własności, mamy rozdzielność majątkową. Pieniądze na wkład własny pochodziły z majątku męża. Tuż przed odbiorem mieszkania mąż zrezygnował z zakupu i postanowił wziąć sobie na kredyt samochód. Przy rozwiązaniu umowy deweloperskiej mąż w akcie notarialnym wyraził zgodę na przekazanie zwrotu tych pieniędzy na moje konto, ustnie ustaliliśmy, ze w ten sposób mąż pomoże mi kupić małe mieszkanie dla mnie. W chwili...

Wyszukiwarka