Prawo spadkowe.

Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco:
Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni.
Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności.
Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował.
Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego.
Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, że zostawiła ją na pastwę losu.
Czy w zaistniałej sytuacji tylko i wyłącznie córka zmarłej ma po swojej stronie prawo ?
Rozumiem, że 'dura lex sed lex', ale liczę na sprawiedliwość.
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.
Proszę o odpowiedzi i ewentualne możliwości.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
27-08-2023
Jeżeli nie było testamentu to niestety, ale wchodzi tu w grę dziedziczenie ustawowe. Z opisu wynika, że matka znajomego jest jedyną spadkobierczynią.

anonim cytuj
27-08-2023
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.

W polskim prawie spadkowym, gdy zmarły nie pozostawił testamentu, dziedziczenie odbywa się z mocy prawa na podstawie przepisów ustawy. W świetle art. 931 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli zstępni (tj. dzieci, wnuki, itd.) i małżonek spadkodawcy żyją równocześnie, dziedziczą oni w następujących częściach: każde z dzieci po równych częściach, a małżonek połowę tego, co przypadłoby jednemu z dzieci. W opisanej sytuacji, gdy zmarła wdowa miała jedno dziecko (córkę), to córka staje się jedyną spadkobierczynią.

Jeśli chodzi o możliwość wyłączenia matki z dziedziczenia, taka procedura jest możliwa tylko w przypadkach określonych przez prawo. Zgodnie z art. 928 Kodeksu cywilnego, sąd może wydziedziczyć spadkobiercę ustawowego z powodów wskazanych w ustawie, np. jeśli spadkobierca zawinił wobec spadkodawcy przez działanie lub zaniechanie określone w tym przepisie. Jednakże w przedstawionej sytuacji, nie działanie wobec spadkodawcy (np. brak opieki nad babcią) nie jest podstawą do wydziedziczenia, chyba że można by udowodnić rażące zaniedbania wobec spadkodawcy.

Ponadto, warto podkreślić, że możliwość wydziedziczenia na podstawie powyższego przepisu dotyczy jedynie sytuacji, gdy spadkodawca podjął taką decyzję za życia, spisując stosowny testament.

Podsumowując, w zaistniałej sytuacji, bez istnienia testamentu wyłączającego córkę z dziedziczenia, niestety córka jest jedyną spadkobierczynią z mocy prawa.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na byłą żonę.
Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę? Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki....
Czy mogę udostępnic na FB informacje o innej osobie
Witam ! Proszę o konkretna informacje co mi grozi jak udostępnię zdjęcie i imię osoby która poszukuje na fb ? Chce dać nagrodę za podanie jego miejsca zamieszkania i gdzie pracuje ....
Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.
Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu. Uważam że nie...
Zwolnienie na zasiłku rehabilitacyjnym.
Moja mama wykorzystała maksymalny okres zwolnienia chorobowego 182 dni po czym przeszła na 6 miesięczny okres zasiłku rehabilitacyjnego. Po 3 miesiącach zasiłku rehabilitacyjnego zgodnie z kodeksem mama została zwolniona bez okresu wypowiedzenia. Jest to pracodawca zatrudniający do 20 pracowników, mama tydzień przed zwolnieniem osiągnęła wiek emerytalny. Czy biorąc pod uwagę, że mama została zwolniona przez pracodawcę do 20 pracowników nie należ...

Wyszukiwarka