Prawo spadkowe.

Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco:
Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni.
Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności.
Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował.
Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego.
Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, że zostawiła ją na pastwę losu.
Czy w zaistniałej sytuacji tylko i wyłącznie córka zmarłej ma po swojej stronie prawo ?
Rozumiem, że 'dura lex sed lex', ale liczę na sprawiedliwość.
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.
Proszę o odpowiedzi i ewentualne możliwości.
Pozdrawiam.
anonim cytuj
27-08-2023
Jeżeli nie było testamentu to niestety, ale wchodzi tu w grę dziedziczenie ustawowe. Z opisu wynika, że matka znajomego jest jedyną spadkobierczynią.

anonim cytuj
27-08-2023
Chłopak nie chce tych dóbr, jedynie to, żeby jego matka, która miała w 'd' los jego babci niczego nie otrzymała.

W polskim prawie spadkowym, gdy zmarły nie pozostawił testamentu, dziedziczenie odbywa się z mocy prawa na podstawie przepisów ustawy. W świetle art. 931 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli zstępni (tj. dzieci, wnuki, itd.) i małżonek spadkodawcy żyją równocześnie, dziedziczą oni w następujących częściach: każde z dzieci po równych częściach, a małżonek połowę tego, co przypadłoby jednemu z dzieci. W opisanej sytuacji, gdy zmarła wdowa miała jedno dziecko (córkę), to córka staje się jedyną spadkobierczynią.

Jeśli chodzi o możliwość wyłączenia matki z dziedziczenia, taka procedura jest możliwa tylko w przypadkach określonych przez prawo. Zgodnie z art. 928 Kodeksu cywilnego, sąd może wydziedziczyć spadkobiercę ustawowego z powodów wskazanych w ustawie, np. jeśli spadkobierca zawinił wobec spadkodawcy przez działanie lub zaniechanie określone w tym przepisie. Jednakże w przedstawionej sytuacji, nie działanie wobec spadkodawcy (np. brak opieki nad babcią) nie jest podstawą do wydziedziczenia, chyba że można by udowodnić rażące zaniedbania wobec spadkodawcy.

Ponadto, warto podkreślić, że możliwość wydziedziczenia na podstawie powyższego przepisu dotyczy jedynie sytuacji, gdy spadkodawca podjął taką decyzję za życia, spisując stosowny testament.

Podsumowując, w zaistniałej sytuacji, bez istnienia testamentu wyłączającego córkę z dziedziczenia, niestety córka jest jedyną spadkobierczynią z mocy prawa.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

wniosek o naniesienie korekty
Dobry wieczór, W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Pożyczka od brata.
Mój problem jest taki ze jakiś czas temu pożyczyłam od brata pieniądze . Umowa była taka ze oddam jak będę miała , jestem po rozwodzie od Listopada 2022 nie mamy jeszcze podziału majątku . Brat zna moją sytuacje i wie ze oddam jak będę miała . Ale pojawił się problem , otóż mój brat przygarnął była żonę jest e ciąży i nagle Uwaga ! Kupił mieszkanie wpłacił zaliczkę i zadzwonił do mnie i powiedział ze do końca miesiąca Mam oddać pieniądze bo on mu...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dzień dobry, w grudniu 2023 zmarł mój dziadek. Pozostawił po sobie mieszkanie, miał 3 dzieci, z czego mój ojciec zmarł w 2020 roku. Czyli dziedziczy: dwójka jego dzieci oraz ja i moja siostra. Czy po 6 miesiącach od śmierci, jeżeli nie złożymy oświadczenia o przyjęciu spadku to spadek zostaje automatycznie przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza? Czy mogę razem z siostrą złożyć oświadczenie u notariusza lub w sądzie o przyjęciu spadku bez obecności...
Umowa zlecenie, a status ucznia.
Przychodzę do państwa z takim zapytaniem otóż jeżeli pracuje na umowie zlecenie i początkowo stawka netto wynosiła 17,5 zł na umowie i za taką stawkę przepracowałem dwa cale miesiące i teraz od września mam status ucznia i zaniosłem zaświadczenie że się uczę się pracy to moja stawka się zmienia na minimalna stawkę czyli 23,5?(Takie teraz jest minimalna wynagrodzenie za pracę na umowę zlecenie (Brutto)....

Wyszukiwarka