Jak liczyć miesięczny okres wypowiedzenia?

Dzień dobry,
Proszę o podpowiedź bo już się pogubiłem.
W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy
"Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..."
Mam podstawę by wypowiedzieć umowę i moje pytanie jak liczyć ten termin. Chce wypowiedzieć umowę dnia 1 września czyli najemca musi się wyprowadzić do 30 października? Czy 30 września?
anonim cytuj
27-08-2023
Przede wszystkim umowy na czas określony nie można wypowiedzieć, chyba że w samej umowie zawarty zostanie katalog przypadków, w których wypowiedzenie będzie możliwe.
Natomiast co do sposobu liczenia miesięcznego okresu wypowiedzenia - oznacza on pełny miesiąc kalendarzowy, następujący po miesiącu w którym złożono wypowiedzenie.
Zatem wypowiedzenie złożone we wrześniu oznacza, że umowa rozwiąże się z końcem października.
Jako wynajmujący mogę wypowiedzieć umowę pod pewnymi warunkami. Chodziło i o ten termin miesięczny.

O ile nie są sprzeczne z przepisami prawa. Inaczej wypowiedzenie nie ma mocy prawnej. Tak na marginesie.
1)jeżeli najemca pomimo pisemnego upomnienia nadal używa dom w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego przeznaczeniem lub zaniedbuje swoje obowiązki, dopuszczając do szkód lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko porządkowi domowemu
2) jeżeli najemca wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania dom lub jego część bez wymaganej na piśmie zgody

anonim cytuj
27-08-2023
W umowie na czas określony jako najemca mam możliwość wypowiedzenia umowy

"Wynajmującemu przysługuje prawo do wypowiadania umowy najmu , jednak nie później niż na miesiąc naprzód w następujacych przypadkach:..."

Podany fragment umowy mówi o prawie wypowiedzenia umowy najmu przez wynajmującego z miesięcznym wyprzedzeniem. Jeżeli chodzi o liczenie terminu:

Wypowiedzenie złożone 1 września oznacza, że termin wyprowadzenia się najemcy upływa z końcem października. Innymi słowy, umowa zostaje rozwiązana z końcem października, co oznacza, że najemca ma obowiązek opuścić nieruchomość 31 października.

Przede wszystkim umowy na czas określony nie można wypowiedzieć, chyba że w samej umowie zawarty zostanie katalog przypadków, w których wypowiedzenie będzie możliwe.

To prawda. W polskim prawie, umowy najmu na czas określony nie podlegają wypowiedzeniu, chyba że w umowie zostały wskazane konkretne przesłanki umożliwiające wypowiedzenie (art. 673 § 1 Kodeksu cywilnego). W opisanym przypadku, w umowie zawarto konkretne sytuacje, w których możliwe jest wypowiedzenie umowy przez wynajmującego.

1)jeżeli najemca pomimo pisemnego upomnienia nadal używa dom w sposób sprzeczny z umową lub niezgodnie z jego przeznaczeniem lub zaniedbuje swoje obowiązki, dopuszczając do szkód lub niszczy urządzenia przeznaczone do wspólnego korzystania przez mieszkańców albo wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko porządkowi domowemu

jeżeli najemca wynajął, podnajął albo oddał do bezpłatnego używania dom lub jego część bez wymaganej na piśmie zgody

Wskazane powyżej przesłanki są zgodne z polskim prawem i mogą stanowić podstawę wypowiedzenia umowy najmu na czas określony przez wynajmującego. Jeżeli jedna z powyższych sytuacji zaistniała, wynajmujący może skorzystać z prawa wypowiedzenia umowy w terminie miesięcznym.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy coś mi się należy po stracie ojca?
Mój ojciec mieszkał w mieszkaniu ze swoimi rodzicami(mieszkanie własne) mój ojciec zmarł w tym roku, a jego ojciec rok wcześniej, została w mieszkaniu jego matka. Czy mi jako córce się coś należy?...
Potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę.
Witam proszę o pomoc. potrzebuję kopie/wgląd w testament mojego dziadka. obecnie testament jest w rękach brata mojego ś.p. taty i nie chce mi go pokazać. Czy sąd pomoże mi w tej kwestii?jakie dokumenty złożyć,wniosek?proszę o radę. ...
Zakłócanie ciszy nocnej, zo robić?
Wczoraj wprowadziłam się wraz z mężem do świeżo kupionego mieszkania i okazało się, że nad nami od niedawna mieszka patologia.. Całą noc nie spałam przez ich libację alkoholową, myślałam, że może w końcu pójdą spać, ale nie. Około 10 tak zaczęli się drzeć, ktoś tam krzyczał „ałaaaa”, czymś zaczęli rzucać. Zadzwoniłam na policję i zgłosiłam jako przemoc domowa. Przyjechali, byli z 10 minut, pojechali i powtórka z rozrywki.. Dodatkowo przed wprowad...
spółka zoo ma długi
Dzień dobry, Istnieje spółka zoo. Spółka zoo ma długi, spowodowane głównie trudną sytuacją przez pandemie. Czy członkowie zarządu, wspólnicy mogą odpowiadać w uzasadnionych przypadkach swoimi długami do wysokości pełnego długu względem wszystkich wierzycieli czy do wysokości wkładu jaki włożył w ramach swoich udziałów? Z góry dziękuje za wszelkie informacje....

Wyszukiwarka