Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.

Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testamentu, który wymienia mnie jako spadkobiercę?
anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

Dziękuję za odpowiedź. Frapuje mnie jeszcze następująca kwestia - na jakiej podstawie mogę złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, skoro nie jestem pewien istnienia testamentu?
Co do notariusza - jeśli testament istnieje i uwzględnia mnie jako spadkobiercę, to notariusz i tak nie udostępni mi wypisu z testamentu, o ile nie złożę wcześniej w sądzie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
W czasie trwania związku partnerskiego mogliście nabyć jakieś przedmioty na współwłasność (np. każde po 1/2 udziału w prawie własności). Takim interesem w złożeniu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku jest potrzeba ustalenia następców prawnych przypadającego partnerce udziału we współwłasności. Jeżeli faktycznie testament istnieje i jest Pan spadkobiercą to po okazaniu aktu zgonu powinien Pan otrzymać wypis testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...
Jak uzyskać świedectwo pracy sprzed 20 lat?
Witam. Czy jest jakaś opcja uzyskania świadectwa pracy z firmy gdzie pracowałem 20 lat temu, firma zawinęła się z dnia na dzień i nie było opcji uzyskania świadectwa pracy. Kilka lat temu zamówiłem przez PUE ZUS archiwalne dane dotyczące składek i składki były przez nią płacone. Mam umowę o prace z tą firmą jeśli to ma jakieś znaczenie....
Mieszkanie w spadku.
Moja Teściowa ma 2 przyrodnie siostry. Jedna z nich zamieszkiwała mieszkanie po ich zmarłej matce i sama kilka dni temu zmarła. Mieszkanie było własnościowe lokatorskie na ich zmarłą matkę. Po śmierci matki siostra teściowej nie przepisała notarialnie własności i zamieszkiwała w nim płacąc media. Teraz o śmierci siostry, dwie żyjące siostry, w tym moja teściowa, chcą uporządkować sprawy mieszkaniowe, wystawić je ma sprzedaż i podzielić pieniądze ...
Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...

Wyszukiwarka