Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.

Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testamentu, który wymienia mnie jako spadkobiercę?
anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

Dziękuję za odpowiedź. Frapuje mnie jeszcze następująca kwestia - na jakiej podstawie mogę złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, skoro nie jestem pewien istnienia testamentu?
Co do notariusza - jeśli testament istnieje i uwzględnia mnie jako spadkobiercę, to notariusz i tak nie udostępni mi wypisu z testamentu, o ile nie złożę wcześniej w sądzie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
W czasie trwania związku partnerskiego mogliście nabyć jakieś przedmioty na współwłasność (np. każde po 1/2 udziału w prawie własności). Takim interesem w złożeniu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku jest potrzeba ustalenia następców prawnych przypadającego partnerce udziału we współwłasności. Jeżeli faktycznie testament istnieje i jest Pan spadkobiercą to po okazaniu aktu zgonu powinien Pan otrzymać wypis testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

zakup wspólnego mieszkania
Czesc. Mam pytanie odnosnie mieszkania. Za czasow trwania zwiazku partnerskiego "kupilismy " z partnerem mieszkanie. Z uwagi na brak mojej zdolnosci- on wziął kredyt na mieszkanie. W akcie rowniez widnieje on jak rowniez bank. My spisalismy umowe w ktorej jest napisane ,ze mieszkanie jest nasza wspolna wartoscia i oboje partycypujemy w kosztach zwiazanych z w/w mieszkaniem. Czy ten dokument ma jakas moc prawna?...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...

Wyszukiwarka