Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.

Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testamentu, który wymienia mnie jako spadkobiercę?
anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

Dziękuję za odpowiedź. Frapuje mnie jeszcze następująca kwestia - na jakiej podstawie mogę złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, skoro nie jestem pewien istnienia testamentu?
Co do notariusza - jeśli testament istnieje i uwzględnia mnie jako spadkobiercę, to notariusz i tak nie udostępni mi wypisu z testamentu, o ile nie złożę wcześniej w sądzie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
W czasie trwania związku partnerskiego mogliście nabyć jakieś przedmioty na współwłasność (np. każde po 1/2 udziału w prawie własności). Takim interesem w złożeniu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku jest potrzeba ustalenia następców prawnych przypadającego partnerce udziału we współwłasności. Jeżeli faktycznie testament istnieje i jest Pan spadkobiercą to po okazaniu aktu zgonu powinien Pan otrzymać wypis testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia.
mam dwa pytania. Jestem zatrudniony na podstawie umowy zlecenia. Umowa kończy się 30.09.2021. Ze względu na niekorzystne warunki nie jestem zainteresowany kontynuacją współpracy. Czy muszę poinformować o tym pracodawcę? Jeżeli tak, to w jakim terminie? Na początku obowiązywania obecnej umowy pracodawca wydał zarządzenie, które określa wynagrodzenie za jedno z wykonywanych przeze mnie zadań. Zarządzenie to zostało przesłane e-mailem oraz umieszc...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Przesłuchanie dziecka w sprawie rozwodowej.
Dzień dobry. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej. Mamy dwójkę wspólnych dzieci, mąż ma jeszcze syna 9-letniego z poprzedniego małżeństwa. Nie sprawuje nad nim opieki, ale często u nas bywał. Zawsze starałam się mieć z nim dobre relacje, ale jak między mną a mężem zaczęło się psuć to on zaczął go nastawiać przeciwko mnie. Opowiadał mu różne kłamstwa, np. że mieszkanie jest tylko taty, bo ja się do rachunków nie dokładam, a on później mi to mówił i ...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...

Wyszukiwarka