Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.

Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testamentu, który wymienia mnie jako spadkobiercę?
anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

Dziękuję za odpowiedź. Frapuje mnie jeszcze następująca kwestia - na jakiej podstawie mogę złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, skoro nie jestem pewien istnienia testamentu?
Co do notariusza - jeśli testament istnieje i uwzględnia mnie jako spadkobiercę, to notariusz i tak nie udostępni mi wypisu z testamentu, o ile nie złożę wcześniej w sądzie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
W czasie trwania związku partnerskiego mogliście nabyć jakieś przedmioty na współwłasność (np. każde po 1/2 udziału w prawie własności). Takim interesem w złożeniu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku jest potrzeba ustalenia następców prawnych przypadającego partnerce udziału we współwłasności. Jeżeli faktycznie testament istnieje i jest Pan spadkobiercą to po okazaniu aktu zgonu powinien Pan otrzymać wypis testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
Pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania.
Mam pytanie odnośnie odziedziczonej części mieszkania. W skrócie , zmarł mi mąż (dzieci brak), odbyła się sprawa o stwierdzenie nabycia spadku, dziedzicze ja, brat i ojciec męża. Sytuacja wygląda tak, że mam 1/6 mieszkania od 4 lat nie byłam w tym miszkaniu bo zamki zostały zmienione. Mieszka tam teść a brat męża ma działalność pod tym adresem. 1. Czy mogę żądać wpuszczenia mnie do mieszkania? 2. Chciałabym aby znieść współwłasność i żeby m...
Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka