Dziedziczenie - wykazanie interesu prawnego.

Przypuszczam, że moja zmarła partnerka sporządziła testament u notariusza - nie byliśmy małżeństwem. Nie dysponuję aktem zgonu. Wiem, u którego notariusza mogło dojść do spisania testamentu. Jak rozumiem, mogę wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o wydanie aktu zgonu (wraz z uzasadnieniem istniejącego interesu prawnego). W jaki sposób powinienem udokumentować istnienie interesu prawnego - w moim przypadku domniemanie istnienia testamentu, który wymienia mnie jako spadkobiercę?
anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

anonim cytuj
24-08-2023
Jeżeli złoży Pan wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po partnerce bez odpisu aktu zgonu zmarłej partnerki to sąd wezwie Pana do uzupełnienia braku formalnego w postaci braku odpisu. Z takim wezwaniem stawi się Pan w USC i w ten sposób wykaże swój interes prawny w uzyskaniu odpisu. Notariusz nie wyda Panu wypisu z testamentu nawet jeżeli będzie Pan dysponował odpisem aktu zgonu partnerki.

Dziękuję za odpowiedź. Frapuje mnie jeszcze następująca kwestia - na jakiej podstawie mogę złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, skoro nie jestem pewien istnienia testamentu?
Co do notariusza - jeśli testament istnieje i uwzględnia mnie jako spadkobiercę, to notariusz i tak nie udostępni mi wypisu z testamentu, o ile nie złożę wcześniej w sądzie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
W czasie trwania związku partnerskiego mogliście nabyć jakieś przedmioty na współwłasność (np. każde po 1/2 udziału w prawie własności). Takim interesem w złożeniu wniosku o stwierdzenie nabycia spadku jest potrzeba ustalenia następców prawnych przypadającego partnerce udziału we współwłasności. Jeżeli faktycznie testament istnieje i jest Pan spadkobiercą to po okazaniu aktu zgonu powinien Pan otrzymać wypis testamentu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Długi Spółdzielni Mieszkaniowej przerzucone na lokatorów.
Witam. Potrzebuję porady, bo nie bardzo wiem jak mam postąpić. Otóż jestem mieszkańcem bloku, który należy do spółdzielni mieszkaniowej. Mieszkanie jest moją własnością. Do spółdzielni płacę czynsz za ogrzewanie CO, za ciepłą wodę, za wywóz śmieci oraz opłaty eksploatacyjne. Dzisiaj dostałem pismo z Urzędu skarbowego, że wobec spółdzielni zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na rzecz spłaty długu wobec firmy wywożącej śmieci. Okazało się że ...
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Zakaz konkurencji w umowie o dzieło.
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji. Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą...
Tata zostawił spadek bratu a mnie wydziedziczył. Czy można tak bez powodu wydziedziczyć?
Witam mam problem tata zostawił testament mnie i siostrę nie dostaliśmy nic tylko brat dziś się okazało że jest dopisek na kartce papieru że nas wydziedzicza i będzie sprawa w sądzie czy należy się nam zachowek czy można tak bez powodu wydziedziczyć...

Wyszukiwarka