Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?

Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dziękuję za porady
anonim cytuj
24-11-2022
Spróbować porozumieć się z wierzycielami i zaproponować harmonogram spłat. Jeśli zobowiązania nie będą uregulowane to możliwe, że wierzyciele wystosują pozwy o zapłatę,co tylko zwiększy koszty dłużnika.

anonim cytuj
24-11-2022
Poszukać w dokumentach umów z tych kredytów i sprawdzić czy nie były ubezpieczone na taką ewentualność

anonim cytuj
24-11-2022

Sugerowane Tematy

Podwyższenie alimentów.
Chciałabym wywalczyć większe alimenty dla syna, ojciec ukrywa faktyczny dochód, a ja muszę sama sprostać coraz większym kosztom. Przeprowadziłam się z synem bliżej ojca, więc koszty dojazdu dla niego się zmniejszyły. Nie angażuje się zupełnie w życie syna, ten czuje odrzucony. Pytanie, czy jeśli wartość przedmiotu sporu wynosi 6 tys. mogę od niego chcieć 1500 zł? Czy mogę także wspomnieć o złym wpływie na psychikę dziecka i konieczność uczęszczan...
Rozwiązanie umowy dożywocia.
Jakiś czas temu została zawarta umowa dożywocia pomiędzy X i Y. X jednak pragnąłby wyprowadzić się z darowanemu Y mieszkania i zamieszkać gdzie indziej. W związku z tym X i Y chcieliby dobrowolnie rozwiązać umowę dożywocia, tak aby sprzedać mieszkanie po rynkowej cenie, by X mógł kupić inne. Czy sądy mogą rozwiązać umowę w takim przypadku? Czy też można to zrobić tylko i wyłącznie w przypadku rażącego naruszenia postanowień przez jedną ze stron/p...
Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...

Wyszukiwarka