Jeśli pracuje na umowie zlecenie i okres rozliczenia mam miesięczny, czy pracodawca może mi uciąć godziny pracy z wynagrodzenia na podstawie wcześniej „wypłaconych, a nie wypracowanych” godzin?
Zostało mi ucięte wynagrodzenie za 40h w rozliczeniu marcowym, za styczeń i luty.
Kolejne pytanie jak ten zapis rozumieć?
Zmianie ulega punkt 3.1. umowy zlecenia obowiązującej od dnia 01.01.2022 г. dotyczący wynagrodzenia. Strony zgodnie ustalają, że począwszy od dnia 01.09.2023 r. wynagrodzenie z tytułu umowy zlecenia będzie wynosić brutto X zł brutto/godzinę; X %ceny zabiegu higienizacji.
To znaczy za w ramach stawki godzinowej mam także procent od zabiegu czy jest to rozdzielone?
1.Nie jest to pytanie z zakresu prawa pracy, jak również nie ma tu pracodawcy, ani pracownika. Zleceniodawca może wszystko, co wynika z zawartej umowy, a tą zna Pani, nie my. Więc również tylko Pani zna odpowiedź na zadane pytanie.
2. A co na ten temat mówią inne postanowienia umowy?
anonim cytuj
11-04-2024
A to przepraszam, ale się nie znam.
O wynagrodzeniu jest tylko to co napisałam.
Co ma Pan na myśli inne? Więcej informacji odnośnie wynagrodzenia nie ma. Więc nie do końca rozumiem ten zapis.
Przebywam za granicą do końca marca, a na moje nazwisko nieoczekiwanie przyszło awizo z sądu. Sprawa dotyczy zapewne zmian w księdze wieczystej nieruchomości. Mam ustanowionego pełnomocnika do załatwiania formalności związanych z tą nieruchomością. Na kopercie jest tylko sygnatura sprawy, która jest mi nieznana. Pełnomocnik nie ma pełnomocnictwa pocztowego. Co zrobić w tej sytuacji, jak odebrać polecony z sądu?...
Dzień dobry,
Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Dzień dobry,
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone.
Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy.
Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: