Podwyżka czynszu za najem lokalu.

Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w marcu o 300 zł, a w kwietniu będzie to już podwyżka o 500zł. Łącznie od kwietnia będę płacił już 3000 zł, gdzie to jest duża suma, której daleko od kwoty z umowy.
Umowę mam podpisaną na czas nieokreślony. Na umowie właściciel dołączył punkt który brzmi: "Wynajmujący ma prawo podnieść czynsz po uprzednim powiadomieniu o tym Najemcy na 1 miesiąc naprzód przed terminem wprowadzania podwyżki. Jednorazowa podwyżka nie będzie mogła przekraczać ---- % miesięcznej stawki czynszu".
Facet kompletnie nic nie robi w salonie, przyjeżdża i zabiera tylko pieniądze do kieszeni w dodatku wystawiając mi odręcznie wypisaną fakturę. Nie wysyłam mu żadnych przelewów z racji tego, że wymaga ode mnie przekazania do rąk własnych.
Dłużej już nie wytrzymam tych podwyżek, salon robi się coraz mniej opłacalny, co mogę zrobić ? Czy stawki czynszu są legalnie naliczane? Czy mogę starać się o zwrot nadwyżek czynszu ? Czy facet powinien mi przedstawić nową umowę skoro już chce 3000 zł?
anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z przepisem art. 685[1] k.c.

PRZEPIS PRAWNY:
wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego

anonim cytuj
03-03-2024
Rozumiem, że zapis w Twojej umowie "Jednorazowa podwyżka nie będzie mogła przekraczać ---- % miesięcznej stawki czynszu" nie zawiera wskazania konkretnego %? Jeśli nie, to wynajmujący nie ma żadnego ograniczenia.
Oczywiście procedura wypowiedzenia dotychczasowej wysokości czynszu wymaga zachowania terminu. Dziś właściciel może Ci wypowiedzieć czynsz i nowa stawka wejdzie dopiero od 01.04.2024r. Zatem wczorajsza podwyżka o 300 zł od marca 2024r. nie ma racji bytu. Możesz też nie zaakceptować podwyżki, co spowoduje, że umowa najmu wygaśnie po upływie miesięcznego terminu wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-03-2024
Nie zawiera wskazania procentowego. W Polsce z tego co się dowiedziałem jest obowiązek przedstawienia planowanej podwyżki czynszu na piśmie oraz planowanego terminu jego wprowadzenia. Skoro tego nie robił (słowna informacja), to czy wszystkie podwyżki były niezgodnie z prawem naliczane?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Zasiłek chorobowy vs. zasiłek opiekuńczy
Witam wszystkich, mam taką zagwozdkę, może ktoś z Was będzie wiedział, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na ten konkretny przypadek. Od tego roku nowy zasiłek chorobowy (nowe 182 dni) liczone są, jeżeli pracownik przepracował 60 dni od ostatniego L4 (bez względu na rodzaj choroby/zwolnienia L4). Jak ma się zasiłek opiekuńczy (L4 na dziecko) do tych 60 dni? Przykład (skrajny, ale najlepiej zobrazuje pytanie): Pracownica była na zwolnie...
Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...
Zwrot towaru w sklepie stacjonarnym.
Stacjonarny sklep z odzieżą używaną - jak wyglądają zwroty i reklamacje? Czy jako sprzedawca mogę odmówić przyjęcia zwrotu?...
Zwrot auta przez kupującego.
Mam taki problem a mianowicie jestem sprzedającym i sprzedałem samochód na umowę kupna sprzedaży auto sprowadzone z zagranicy nie zarejestrowane w kraju Kupujący przyjechał obejrzał nie narzekał przejechał się zapłacił spisaliśmy umowę wziął dokumenty od auta wszystko było przygotowane do rejestracji zarejestrował przyjechał z blachami założył blachy wsiadł i z auta i nagle coś mu nie pasowało ze sprzęgłem zadzwonił do mechanika powiedział mu że...

Wyszukiwarka