Podwyżka czynszu za najem lokalu.

Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w marcu o 300 zł, a w kwietniu będzie to już podwyżka o 500zł. Łącznie od kwietnia będę płacił już 3000 zł, gdzie to jest duża suma, której daleko od kwoty z umowy.
Umowę mam podpisaną na czas nieokreślony. Na umowie właściciel dołączył punkt który brzmi: "Wynajmujący ma prawo podnieść czynsz po uprzednim powiadomieniu o tym Najemcy na 1 miesiąc naprzód przed terminem wprowadzania podwyżki. Jednorazowa podwyżka nie będzie mogła przekraczać ---- % miesięcznej stawki czynszu".
Facet kompletnie nic nie robi w salonie, przyjeżdża i zabiera tylko pieniądze do kieszeni w dodatku wystawiając mi odręcznie wypisaną fakturę. Nie wysyłam mu żadnych przelewów z racji tego, że wymaga ode mnie przekazania do rąk własnych.
Dłużej już nie wytrzymam tych podwyżek, salon robi się coraz mniej opłacalny, co mogę zrobić ? Czy stawki czynszu są legalnie naliczane? Czy mogę starać się o zwrot nadwyżek czynszu ? Czy facet powinien mi przedstawić nową umowę skoro już chce 3000 zł?
anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z przepisem art. 685[1] k.c.

PRZEPIS PRAWNY:
wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego

anonim cytuj
03-03-2024
Rozumiem, że zapis w Twojej umowie "Jednorazowa podwyżka nie będzie mogła przekraczać ---- % miesięcznej stawki czynszu" nie zawiera wskazania konkretnego %? Jeśli nie, to wynajmujący nie ma żadnego ograniczenia.
Oczywiście procedura wypowiedzenia dotychczasowej wysokości czynszu wymaga zachowania terminu. Dziś właściciel może Ci wypowiedzieć czynsz i nowa stawka wejdzie dopiero od 01.04.2024r. Zatem wczorajsza podwyżka o 300 zł od marca 2024r. nie ma racji bytu. Możesz też nie zaakceptować podwyżki, co spowoduje, że umowa najmu wygaśnie po upływie miesięcznego terminu wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-03-2024
Nie zawiera wskazania procentowego. W Polsce z tego co się dowiedziałem jest obowiązek przedstawienia planowanej podwyżki czynszu na piśmie oraz planowanego terminu jego wprowadzenia. Skoro tego nie robił (słowna informacja), to czy wszystkie podwyżki były niezgodnie z prawem naliczane?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

czy współwłaściciel mieszkania może zdemontować piec bez mojej zgody?
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Sprawa spadkowa
Witam serdecznie mam pytanie założono sprawę spadkową już rok temu. Czy ktoś wie ile można czekać? Wiem ze jest pandemia ale czy jest na taka sprawę jakieś termin ze 2 lata czy 3? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Prywatna pożyczka.
W udzielonej pożyczce prywatnej podałem termin do zapłaty . Termin już dawno upłynął ale nie mam w umowie zapis że mogę tą umowę wypowiedzieć . Co mogę zrobić ? Napisać nakaz zapłaty ? Czy jednak mogę wypowiedzieć tą umowę z czasem natychmiastowym bez zachowania okresu 6 tygodniu ?...

Wyszukiwarka