Podwyżka czynszu za najem lokalu.

Dzień dobry. Piszę odnośnie mojej sytuacji, która z miesiąca na miesiąc staje się nie do wytrzymania. Wynajmuje lokal pod działalność gospodarczą w której prowadzony jest salon fryzjerski. Z miesiąca na miesiąc właściciel podnosi mi czynsz za lokal, bez uzasadnienia tego na piśmie, jest to słowna forma. Przykładowo na umowie z 1.08.2023r mam 1300 czynszu miesięcznie, a wczoraj właściciel lokalu odwiedzając mnie - poinformował, że podnosi czynsz w marcu o 300 zł, a w kwietniu będzie to już podwyżka o 500zł. Łącznie od kwietnia będę płacił już 3000 zł, gdzie to jest duża suma, której daleko od kwoty z umowy.
Umowę mam podpisaną na czas nieokreślony. Na umowie właściciel dołączył punkt który brzmi: "Wynajmujący ma prawo podnieść czynsz po uprzednim powiadomieniu o tym Najemcy na 1 miesiąc naprzód przed terminem wprowadzania podwyżki. Jednorazowa podwyżka nie będzie mogła przekraczać ---- % miesięcznej stawki czynszu".
Facet kompletnie nic nie robi w salonie, przyjeżdża i zabiera tylko pieniądze do kieszeni w dodatku wystawiając mi odręcznie wypisaną fakturę. Nie wysyłam mu żadnych przelewów z racji tego, że wymaga ode mnie przekazania do rąk własnych.
Dłużej już nie wytrzymam tych podwyżek, salon robi się coraz mniej opłacalny, co mogę zrobić ? Czy stawki czynszu są legalnie naliczane? Czy mogę starać się o zwrot nadwyżek czynszu ? Czy facet powinien mi przedstawić nową umowę skoro już chce 3000 zł?
anonim cytuj
03-03-2024
Zgodnie z przepisem art. 685[1] k.c.

PRZEPIS PRAWNY:
wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego

anonim cytuj
03-03-2024
Rozumiem, że zapis w Twojej umowie "Jednorazowa podwyżka nie będzie mogła przekraczać ---- % miesięcznej stawki czynszu" nie zawiera wskazania konkretnego %? Jeśli nie, to wynajmujący nie ma żadnego ograniczenia.
Oczywiście procedura wypowiedzenia dotychczasowej wysokości czynszu wymaga zachowania terminu. Dziś właściciel może Ci wypowiedzieć czynsz i nowa stawka wejdzie dopiero od 01.04.2024r. Zatem wczorajsza podwyżka o 300 zł od marca 2024r. nie ma racji bytu. Możesz też nie zaakceptować podwyżki, co spowoduje, że umowa najmu wygaśnie po upływie miesięcznego terminu wypowiedzenia.

anonim cytuj
03-03-2024
Nie zawiera wskazania procentowego. W Polsce z tego co się dowiedziałem jest obowiązek przedstawienia planowanej podwyżki czynszu na piśmie oraz planowanego terminu jego wprowadzenia. Skoro tego nie robił (słowna informacja), to czy wszystkie podwyżki były niezgodnie z prawem naliczane?

anonim cytuj
03-03-2024

Sugerowane Tematy

Jak zabezpieczyć rodzinę na wypadek swojej śmierci?
Mam taki dylemat i nie wiem jak go ugryźć. A mianowicie mam syna z byłą partnerką (nie żoną), a niedawno rodzice przepisali mi gospodarstwo rolne. Mam również dwóch braci i teraz właśnie moje pytanie. Jak prawnie zrobić żeby jakoś podzielić to gospodarstwo po mojej śmierci, czy wystarczy testament i jaką część maksymalnie otrzyma mój syn, taką jaką mu zapisze?...
Umowa najmu czy użyczenia.
Dzień dobry. W związku z rejestracją działalności gospodarczej potrzebuje tytułu prawnego do nieruchomości, w której będzie wykonywana działalność. Od kilku lat mieszkam z chłopakiem. Dwa lata temu kupowaliśmy mieszkanie, ale wszystko jest na niego. Jak w najłatwiejszy sposób bez ponoszenia kosztów uzyskać tytuł prawny do nieruchomości? W przypadku podpisania umowy najmu nawet na jakąś małą kwotę, to i tak on będzie musiał rozliczać podatek, a wi...
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
Postępowanie spadkowe.
Chciałbym się dowiedzieć czy postępowanie spadkowe jest potrzebne czy zbędne. Moi rodzice byli właścicielami dwóch mieszkań, jednego spółdzielczego w Sopocie w bloku, które z czasem wykupili na własność oraz drugiego zakupionego bezpośrednio od developera w Gdyni. W obu przypadkach własność potwierdzona jest aktami notarialnymi. Niestety prawie 3 lata temu mój Tata zmarł a Mama żyje i zastanawia się czy zachodzi potrzeba uregulowania prawa własno...

Wyszukiwarka