Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę

Witam serdecznie,
piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w mocno nie posprzątanym stanie. Kobieta sie skarzyla na złamaną rękę i dużo stresu. Kobieta chciała wyprowadzić się wcześniej i znalazła lokatorów na swoje miejsce. Mieszkanie przegladnalem z grubsza, zrobilo mi sie jej troche szkoda. Zrobiłem z nia protokół zdawczo odbiorczy, gdzie nie uwzględniłem rzeczy, które odkryłem podczas porządkowania mieszkania później, bo były ukryte. Protokół zdawczo odbiorczy był w piątek, a podpisanie nowej umowy i rozwiązanie starej w niedziele.
Mieszkanie po późniejszym oglądnięciu było w strasznym stanie. Odbiór zaburzał zapach lenora od świeżo wypranych zasłon i koca z kanapy. Kanapa okazała się bardzo poplamiona i śmierdziała moczem zwierzęcym. Znalazłem również zaschnięte odchody za lodowka i duzo ukrytch usterek. To cale doswiadczenie kosztowalo mnie czyszczenie kanapy (200zl), wszelkich zakupów na 700zl, nie wliczając w to robocizny, gdzie udalo mich sie to zalatwic z pomoca rodziny.
Chciałbym potrącić z kaucji chociaz za czyszczenie kanapy i cenę materiałów dodatkowo rachunki, poniewaz Pani zalega za prąd dwa miesiące i jeden za gaz. Jak to wygląda prawnie, kiedy nie uwzględniłem tych rzeczy w protokole zdawczo - odbiorczym? Teoretycznie z tego co mi wiadomo to nie powinien tego robić. Dla dowodu mam zdjecia, ktore zostaly wykonane kilka godzin po odbiorze mieszkania. (Niestety). Dodatkowo świadków jak wyglądało przed, w tym kolejny najemca z dziewczyną.
Kobieta się na to nie zgadza i twierdzi, ze to nieprawda i powołuje się na ten dokument. O zwierzęciu nic nic wiedzialem i nie myslalem, ze tak moja czujność zawiedzie przy odbieraniu mieszkania. Jako ciekawostke nadmienie, ze Pani byla w ndz bez przesłanek, które by wskazywały na wcześniejszą złamaną rękę.

Dziekuje za pomoc!
anonim cytuj
16-07-2023
Witaj,

Twój problem to kwestia niezwykle skomplikowana. Zgodnie z Kodeksem cywilnym (Art. 672 § 1), najemca jest zobowiązany zwrócić wynajmowaną rzecz w stanie nienaruszonym, chyba że zmiany nastąpiły wskutek okoliczności, za które nie odpowiada.

Natomiast protokół zdawczo-odbiorczy jest dokumentem potwierdzającym stan nieruchomości w momencie jej zwrócenia. Jak wspomniałeś, w protokole zdawczo-odbiorczym nie uwzględniłeś pewnych rzeczy, które odkryłeś później. Skoro podpisałeś ten dokument, który potwierdzał stan nieruchomości, będzie to stanowiło dla Ciebie pewne utrudnienie.

Jeżeli chodzi o potrącenie z kaucji za czyszczenie kanapy, zakup materiałów oraz za rachunki za prąd i gaz, które wynajmująca nie uregulowała, to teoretycznie możesz to zrobić. Przepisy Kodeksu cywilnego (Art. 671) przewidują, że wynajmujący może potrącić z kaucji kwoty należne mu z tytułu niewykonania przez najemcę obowiązków.

Co do zwierzęcia, jeśli w umowie najmu było jasno określone, że nie można go trzymać, to najemca naruszył umowę i możesz żądać odszkodowania za szkody wyrządzone przez zwierzę.

Moja rada: możesz skierować sprawę do sądu. Będziesz musiał udowodnić, że szkody zostały spowodowane po zakończeniu najmu (np. za pomocą świadków, którzy widzieli mieszkanie przed i po najemcy, a także zdjęć). Jednakże, musisz być świadomy, że proces sądowy może być długi i kosztowny, a jego wynik niepewny.

Zawsze zalecam skonsultować takie sytuacje z prawnikiem lub radcą prawnym, który będzie mógł udzielić Ci dokładnej porady prawnej po zapoznaniu się z wszystkimi dokumentami i okolicznościami Twojego przypadku.

Pamiętaj, że ta informacja jest ogólna i nie jest poradą prawną. Każda sytuacja jest inna i może wymagać indywidualnej analizy.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Jaki zapisek w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie? Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
Czy sąd może zniec mi tego komornika?
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...
Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...

Wyszukiwarka