Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?

W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę "poza swój urząd" czyli w dniu przekazania sprawy do Urzędu Skarbowego
b) wtedy kiedy Komornik rozpoczął egzekucję i pobrał pierwszą ratę (1000 zł)
c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi.
W momencie przekazania sprawy z Organu do Urzędu Skarbowego te zapłacone pieniądze trafiają już chyba na inny rachunek bankowy...
Przeszukałem trochę w necie i w książkach i nie mam żadnej odpowiedzi. W ciemno strzeliłbym odpowiedź C ale będzie lepiej dla mnie jeśli prawidłowa odpowiedź to A.
anonim cytuj
06-11-2023
Doprecyzuj, kto prowadził egzekucję, poborca skarbowy z ramienia urzędu skarbowego czy też komornik sądowy?
Jesteś pewny że zapłaciłeś całość wynikającą z tytułu na podstawie którego prowadzona jest/była egzekucja? Pytam, ponieważ ze środków wyegzekwowanych nie zaspakaja się w pierwszej kolejności należności wynikającej z tytułu. Kolejność zaspakajania jest ustalona w art. 115 w przypadku egzekucji administracyjnej lub art. 1025 kc w przypadku egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego. Może się więc okazać, że tych 5 tyś. jeszcze nie zapłaciłeś w całości. Dodał bym jeszcze punkt d o treści:
d) wtedy kiedy wierzyciel otrzymał należne środki w wysokości określonej decyzją
i czekaj na odpowiedzi. Skłaniałbym się do odpowiedzi C - czyli z dniem kiedy wierzyciel został zaspokojony w całości w wyniku egzekucji, ale pewności nie mam.

anonim cytuj
06-11-2023
Egzekucję prowadził poborca skarbowy z ramienia Urzędu Skarbowego.
Całość została zapłacona w 5 ratach, od stycznia do maja.
Nie było Komornika sądowego więc raczej KC nie ma tu zastosowania.

anonim cytuj
06-11-2023
Prawidłową odpowiedzią będzie c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi. Przyjmując, że decyzja nakładała wyłącznie zobowiązanie finansowe.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Zgubiona umowa kupna auta.
Zgubiłam umowę od auta i również nie mam kontaktu do osoby od której kupowałam auto. Co teraz mam robić jakby czasem auto się całkowicie zepsuło i chciała bym oddać na złom? A nie mogę bez umowy. Nie chcę do końca życia płaci za auto którym na przykład nie jeżdżę (auto jest nie przerejestrowane )....
Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...
Koniec umowy a L4.
Za chwilkę kończy mi się 3 miesięczny okres próbny którego nie chce przedłużać, umowę mam podpisana do 16, zaś 12 grudnia mam zabieg i prawdopodobne będę musiał iść na l4 teraz pytanie czy mam obowiązek uprzedzić szefostwo o takiej sytuacji czy mogę iść na l4 a od 16 grudnia moja umowa automatycznie wygaśnie. Moje szefostwo i ja wspólnie zdecydowaliśmy że dalsza współpraca nie ma sensu....
Zmiana miejsca zamieszkania dziecka po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie, ojciec ma nieograniczona władze rodzicielska, mamy dwójkę dzieci. Ojciec ma widzenia dwa razu w tyg. i co drugi weekend wedle porozumienia rodzicielskiego zawartego w pozwie. Mam partnera i planujemy założyć rodzinę, ze względu na jego dobrze zarobkowa prace wolelibyśmy przeprowadzić się 50 km od obecnego miasta. Były mąż wciąż się mną interesuje, często wypytuje o mnie dzieci i opowiada różne rzeczy na mojego partnera, nie m...

Wyszukiwarka