Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie:
1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł.
2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna.
3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika.
4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł.
Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej?
a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę "poza swój urząd" czyli w dniu przekazania sprawy do Urzędu Skarbowego
b) wtedy kiedy Komornik rozpoczął egzekucję i pobrał pierwszą ratę (1000 zł)
c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi.
W momencie przekazania sprawy z Organu do Urzędu Skarbowego te zapłacone pieniądze trafiają już chyba na inny rachunek bankowy...
Przeszukałem trochę w necie i w książkach i nie mam żadnej odpowiedzi. W ciemno strzeliłbym odpowiedź C ale będzie lepiej dla mnie jeśli prawidłowa odpowiedź to A.
Doprecyzuj, kto prowadził egzekucję, poborca skarbowy z ramienia urzędu skarbowego czy też komornik sądowy?
Jesteś pewny że zapłaciłeś całość wynikającą z tytułu na podstawie którego prowadzona jest/była egzekucja? Pytam, ponieważ ze środków wyegzekwowanych nie zaspakaja się w pierwszej kolejności należności wynikającej z tytułu. Kolejność zaspakajania jest ustalona w art. 115 w przypadku egzekucji administracyjnej lub art. 1025 kc w przypadku egzekucji prowadzonej przez komornika sądowego. Może się więc okazać, że tych 5 tyś. jeszcze nie zapłaciłeś w całości. Dodał bym jeszcze punkt d o treści:
d) wtedy kiedy wierzyciel otrzymał należne środki w wysokości określonej decyzją
i czekaj na odpowiedzi. Skłaniałbym się do odpowiedzi C - czyli z dniem kiedy wierzyciel został zaspokojony w całości w wyniku egzekucji, ale pewności nie mam.
anonim cytuj
06-11-2023
Egzekucję prowadził poborca skarbowy z ramienia Urzędu Skarbowego.
Całość została zapłacona w 5 ratach, od stycznia do maja.
Nie było Komornika sądowego więc raczej KC nie ma tu zastosowania.
anonim cytuj
06-11-2023
Prawidłową odpowiedzią będzie c) wtedy kiedy Strona zapłaciła ostatnią ratę Komornikowi. Przyjmując, że decyzja nakładała wyłącznie zobowiązanie finansowe.
Sprawa jest dość ciężka dla Nas i dla Naszego dziecka.
Moi rodzice wytoczyli nam pismo sądowe o nakaz spotkania z wnukiem.
Od kilku lat nie ma z nimi kontaktu. Jestem w terapii z racji problemów które zapoczątkowały się już w życiu dziecka, rodzice znęcali się nade mną i rodzeństwem. Przemoc fizyczna i psychiczna była na początku dziennym. To strasznie toksyczni ludzie, wszystkie swoje niepowodzenia zwalali na nas, i obarczali nas wina za wszys...
Witam, dostałem pozew z sądu o uchylenie alimentów przez ojca. Nie chce się kłócić ponieważ się nie uczę. Jak napisać odpowiedź do sądu, że nie chce żeby mi już płacił. Pismo zostało złożone przez niego w lutym. Na odpowiedź mam 2 tygodnie. Czy sąd może wydać wyrok z miesiącem luty ? I wtedy będę musiał zwracać te alimenty jak to wygląda ? I kto poniesie koszty za rozprawę?...
Witam pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie. Ot usłyszałem wprost, że po wyleczeniu mogę po prostu przyjść już tylko po wypowiedzenie umowy. Czy mogę się starać o jakieś zadośćuczynienie jeśli jest to umowa zlecenie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: