Mam sytuację taka że z mężem od prawie dwóch lat nam się nie układa( on alkoholik) dwa miesiące temu kupiliśmy auto...umowa na mnie ( on nie ma prawa jazdy) OC na mnie, przerejestrowany na mnie. Jego rodzice dali mu jakieś pieniądze na ten samochód. A teraz się wyprowadził i chce zabrać mi auto...jak to wygląda prawnie?
Zgodnie z polskim prawem majątkowym, w przypadku małżeństwa w systemie wspólności majątkowej, majątek nabyty w trakcie trwania małżeństwa jest uważany za wspólny, niezależnie od tego, na kogo zarejestrowana jest umowa. To oznacza, że nawet jeśli auto jest zarejestrowane na Ciebie, nadal może być uznane za majątek wspólny małżonków, chyba że udowodnione zostanie, że zostało zakupione wyłącznie za środki prywatne jednego z małżonków.
Jeśli chodzi o środki przekazane przez rodziców męża, kluczowe będzie ustalenie, czy były to środki prywatne (np. darowizna) czy pochodziły ze wspólnego majątku małżeńskiego. Jeśli środki na zakup samochodu pochodziły z darowizny, mogą być traktowane jako majątek osobisty męża.
Jednakże, Twoje wkłady finansowe do zakupu samochodu również mają znaczenie. Zgodnie z art. 34 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w przypadku rozwodu, majątek wspólny małżonków zostanie podzielony, przy czym wkłady każdego z małżonków będą brane pod uwagę.
W Twoim przypadku, ponieważ samochód został zarejestrowany na Ciebie, a Ty również wniosłaś wkład finansowy, istnieje podstawa do uznania go za majątek wspólny. W przypadku rozwodu, sąd dokona podziału majątku, uwzględniając wkłady obu stron.
W sytuacji rozwodu i podziału majątku, zaleca się skonsultowanie się z prawnikiem, który pomoże w dokładnej analizie sytuacji i reprezentacji Twoich interesów prawnych.