Wspólny dom wybudowany na działce narzeczonej.

Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?
anonim cytuj
03-02-2024
O ile nie sporządzi testamentu to żadnych. Takie akcje budowania domu za wspólne pieniądze to się po ślubie robi albo zabezpiecza notarialnie bo w razie w jak jej się narzeczony odwidzi zostaniesz z małymi szansami na odzyskanie czegokolwiek

anonim cytuj
03-02-2024
O ile wcześniej mi to nie przeszkadzało tak teraz jak się dowiedziałem że sępy się zleciały już do podziału w razie "w" tak zacząłem nad tym myśleć. Notarialnie musiałaby po prostu przepisać na mnie część albo ustanowić mnie współwłaścicielem tak? Ewentualnie w razie ślubu automatycznie stanę się współwłaścicielem i wtedy mam pełne prawo w razie śmierci małżonki?

anonim cytuj
03-02-2024
Niestety po ślubie nie będziesz automatycznie współwłaścicielem. Nadal będzie to jej majątek osobisty. Musiałaby rozszerzyć współwłasność. W przypadku śmierci by obowiązywało dziedziczenie ustawowe.

anonim cytuj
03-02-2024
Nieruchomość jest związana z gruntem. Dom Jest tego czyj jest grunt.

anonim cytuj
03-02-2024
Czyli dajmy na to, nawet jeśli dom zaczęlibyśmy budować po ślubie to i tak będzie to tylko jej własność ze względu na to, że działka została kupiona przez nią? I mój wkład w budowę nie ma tu żadnego znaczenia.

anonim cytuj
03-02-2024
Tak, dom należeć będzie do właściciela działki na której został wybudowany. Podstawę prawną stanowi art. 48 Kodeksu cywilnego zgodnie z którym do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży, czy może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona?
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Wspólność majątkowa a darowizna.
Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych). Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości. Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, ...
List polecony z sądu
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...
Problem z przelewem w banku Revolut.
Problem z przelewem w banku Revolut. 12.10.2022r. dokonałam przelewu z mojego konta Revolut na moje drugie konto w banku PKO Bank Polski. Do dzisiaj przelewu nie otrzymałam. Stan przelewu opisany jest jako oczekujący. Pisałam 4 skargi. Na jedną dostałam odpowiedź oraz 400 zł zadośćuczynienia. Na resztę nadal nie dostałam odpowiedzi. Kontaktuje się z Revolutem poprzez czat na aplikacji, jednak nikt nie jest w stanie mi pomóc. Dostaję codziennie...

Wyszukiwarka