Wspólny dom wybudowany na działce narzeczonej.

Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?
anonim cytuj
03-02-2024
O ile nie sporządzi testamentu to żadnych. Takie akcje budowania domu za wspólne pieniądze to się po ślubie robi albo zabezpiecza notarialnie bo w razie w jak jej się narzeczony odwidzi zostaniesz z małymi szansami na odzyskanie czegokolwiek

anonim cytuj
03-02-2024
O ile wcześniej mi to nie przeszkadzało tak teraz jak się dowiedziałem że sępy się zleciały już do podziału w razie "w" tak zacząłem nad tym myśleć. Notarialnie musiałaby po prostu przepisać na mnie część albo ustanowić mnie współwłaścicielem tak? Ewentualnie w razie ślubu automatycznie stanę się współwłaścicielem i wtedy mam pełne prawo w razie śmierci małżonki?

anonim cytuj
03-02-2024
Niestety po ślubie nie będziesz automatycznie współwłaścicielem. Nadal będzie to jej majątek osobisty. Musiałaby rozszerzyć współwłasność. W przypadku śmierci by obowiązywało dziedziczenie ustawowe.

anonim cytuj
03-02-2024
Nieruchomość jest związana z gruntem. Dom Jest tego czyj jest grunt.

anonim cytuj
03-02-2024
Czyli dajmy na to, nawet jeśli dom zaczęlibyśmy budować po ślubie to i tak będzie to tylko jej własność ze względu na to, że działka została kupiona przez nią? I mój wkład w budowę nie ma tu żadnego znaczenia.

anonim cytuj
03-02-2024
Tak, dom należeć będzie do właściciela działki na której został wybudowany. Podstawę prawną stanowi art. 48 Kodeksu cywilnego zgodnie z którym do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Naruszenie zasad miru domowego
Gdzie zgłosić naruszenie zasad miru domowego właścicielka chce wejść do wynajmowanego mieszkania bez mojej obecności oraz ustalenia że mną konkretnego czasu (podane około południa tylko) - komisariat osobiście czy przez 112? I jeżeli mieszkanie jest w rejonie Czuby Lublin a mieszka na Tatatach Lublin to który komisariat ? Czuby czy Tatary?...
Śmierć współwłaściciela pojazdu.
Jakiś czas temu odszedł główny właściciel pojazdu, którego ja jestem współwłaścicielką (stosunek rodzinny: dziadek-wnuczka). Zagwozdka polega na tym, czy w takiej sytuacji automatycznie stałam się główną właścicielką pojazdu czy też teraz współdzielę pojazd z żoną głównego właściciela, w następnej kolejności z jego dziećmi? Nikt się w rodzinie nie wykłóca, ale chcielibyśmy załatwić prawne sprawy do porządku tak, aby samochód był już wyłącznie moj...
Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...

Wyszukiwarka