Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?
O ile nie sporządzi testamentu to żadnych. Takie akcje budowania domu za wspólne pieniądze to się po ślubie robi albo zabezpiecza notarialnie bo w razie w jak jej się narzeczony odwidzi zostaniesz z małymi szansami na odzyskanie czegokolwiek
anonim cytuj
03-02-2024
O ile wcześniej mi to nie przeszkadzało tak teraz jak się dowiedziałem że sępy się zleciały już do podziału w razie "w" tak zacząłem nad tym myśleć. Notarialnie musiałaby po prostu przepisać na mnie część albo ustanowić mnie współwłaścicielem tak? Ewentualnie w razie ślubu automatycznie stanę się współwłaścicielem i wtedy mam pełne prawo w razie śmierci małżonki?
anonim cytuj
03-02-2024
Niestety po ślubie nie będziesz automatycznie współwłaścicielem. Nadal będzie to jej majątek osobisty. Musiałaby rozszerzyć współwłasność. W przypadku śmierci by obowiązywało dziedziczenie ustawowe.
anonim cytuj
03-02-2024
Nieruchomość jest związana z gruntem. Dom Jest tego czyj jest grunt.
anonim cytuj
03-02-2024
Czyli dajmy na to, nawet jeśli dom zaczęlibyśmy budować po ślubie to i tak będzie to tylko jej własność ze względu na to, że działka została kupiona przez nią? I mój wkład w budowę nie ma tu żadnego znaczenia.
anonim cytuj
03-02-2024
Tak, dom należeć będzie do właściciela działki na której został wybudowany. Podstawę prawną stanowi art. 48 Kodeksu cywilnego zgodnie z którym do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.
Dzień dobry. Żona pracuje od 5 lat w jednym zakładzie pracy, umowa na czas nieokreślony. Okazało się że jest w ciąży (test pozytywny robiony ok 2 tyg temu). Czy jeżeli powie o tym przełożonemu a nie była jeszcze u lekarza może dostać wypowiedzenie i zostać zwolniona? Chciałaby pracodawcę poinformować jak najszybciej lecz boi się jak zareaguje. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam...
Jeszcze przed zawarciem małżeństwa, moja obecna małżonka nabyła grunt rolny (nie była to darowizna, typowa transakcja osób fizycznych niespokrewnionych).
Kilka miesięcy po zawarciu małżeństwa chcielibyśmy przenieść własność z jej majątku osobistego do majątku wspólnego poprzez rozszerzenie wspólności majątkowej, co ułatwi nam budowę domu w przyszłości.
Notariusz twierdzi, że jest to możliwe tylko na drodze darowizny do majątku wspólnego. Wiem, ...
Mam taki problem. Osoba w wieku 93 lat i mająca problemy z poruszaniem czekała na list z Sądu. Pech chciał, że listonosz przyszedł, gdy byla przez krótka chwilę sama i kiedy udało jej się dojść do drzwi domofon przestał dzwonić. Na poczcie usłyszeliśmy, ze opcja dostarczenie powtórne na życzenie za opłatą działa tylko w przypadku zwykłych poleconych. Czy można cos zrobić, żeby pismo z sadu po powrocie do niego nie błąkało się gdzieś w nieskonczon...
Problem z przelewem w banku Revolut.
12.10.2022r. dokonałam przelewu z mojego konta Revolut na moje drugie konto w banku PKO Bank Polski. Do dzisiaj przelewu nie otrzymałam. Stan przelewu opisany jest jako oczekujący. Pisałam 4 skargi.
Na jedną dostałam odpowiedź oraz 400
zł zadośćuczynienia. Na resztę nadal nie dostałam odpowiedzi. Kontaktuje się z Revolutem poprzez czat na aplikacji, jednak nikt nie jest w stanie mi pomóc. Dostaję codziennie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: