Witam, budujemy wraz z narzeczoną dom na jej działce. Działkę kupiła ona, ale do budowy domu również się dokładam. Co w razie jej śmierci, jeśli nie mamy sformalizowanego związku i żadnego testamentu? Czy wszystko przechodzi na jej rodziców/brata? Ja w tym wypadku nie mam żadnych praw?
O ile nie sporządzi testamentu to żadnych. Takie akcje budowania domu za wspólne pieniądze to się po ślubie robi albo zabezpiecza notarialnie bo w razie w jak jej się narzeczony odwidzi zostaniesz z małymi szansami na odzyskanie czegokolwiek
anonim cytuj
03-02-2024
O ile wcześniej mi to nie przeszkadzało tak teraz jak się dowiedziałem że sępy się zleciały już do podziału w razie "w" tak zacząłem nad tym myśleć. Notarialnie musiałaby po prostu przepisać na mnie część albo ustanowić mnie współwłaścicielem tak? Ewentualnie w razie ślubu automatycznie stanę się współwłaścicielem i wtedy mam pełne prawo w razie śmierci małżonki?
anonim cytuj
03-02-2024
Niestety po ślubie nie będziesz automatycznie współwłaścicielem. Nadal będzie to jej majątek osobisty. Musiałaby rozszerzyć współwłasność. W przypadku śmierci by obowiązywało dziedziczenie ustawowe.
anonim cytuj
03-02-2024
Nieruchomość jest związana z gruntem. Dom Jest tego czyj jest grunt.
anonim cytuj
03-02-2024
Czyli dajmy na to, nawet jeśli dom zaczęlibyśmy budować po ślubie to i tak będzie to tylko jej własność ze względu na to, że działka została kupiona przez nią? I mój wkład w budowę nie ma tu żadnego znaczenia.
anonim cytuj
03-02-2024
Tak, dom należeć będzie do właściciela działki na której został wybudowany. Podstawę prawną stanowi art. 48 Kodeksu cywilnego zgodnie z którym do części składowych gruntu należą w szczególności budynki i inne urządzenia trwale z gruntem związane, jak również drzewa i inne rośliny od chwili zasadzenia lub zasiania.
Siostra chce w przyszłym roku ode mnie i męża kupić mieszkanie. Mieszkanie na ten moment warte ok 370 tys. Jednak na chwilę obecną ma 200 tys. Resztę zadeklarowała się, że może zapłacić za kilka lat. (Kredytu nie dostanie)
My budujemy się, siostra może już nam dać te 200 tys. Jednakże my jeszcze musimy w tym mieszkaniu mieszkać do czasu wykończenia domu. Ona wyraża na to zgodę. Jak to udokumentować aby było zgodne z prawem ? I pytanie czy już w...
Witam moja sytuacja wygląda tak...
Pracodawca wysłał mi przelew (wynagrodzenie) na konto bankowe znajomego z którym mieszkam, poniewaz nie zdążyłem założyć wlasnego... I okazalo sie ze ma zadłużenie u komornika... Zostałem poszkodowany o 1600 złotych. Mam możliwość odzyskania tych pieniędzy od komornika? Proszę o pomoc...
Witam. Mam problem z sąsiadem. Nawet z dwoma. Jeden sąsiad ma około 10 kotów których ilość z roku na rok się powiększa, na wiosnę i jesień kotki chodzą w ciąży. Drugi też ma ale około pięciu. Te stworzonka całymi dniami siedzą u mnie koło domu, chodzą po samochodach rysując je, jak zostawię otwarty garaż lub piwnice od razu tam wchodzą i wszystko obsikują. Zostawię buty na zewnatrz? Już obsikane, urządziły sobie u mnie toaletę wszędzie są ich odc...
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne.
Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: