Witam,
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie.
2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie.
3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam.
moje pytanie:
Czy mogę odpowiadać na ich odpowiedź skoro są tam kłamstwa i sugerowanie, że zawyżyłam koszty, oszczerstwa co do mojej osoby? Przypomnę, że Sąd jeszcze nie wydał decyzji w sprawie.
Z tego co się orientuje, to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa. Czy to prawda?
Możesz wnieś replikę na odpowiedź na złożony wcześniej pozew.
Replika na odpowiedź na pozew musi zawierać :
1) miejsce i datę sporządzenia pisma ,
2) nazwę i adres sądu,
3) oznaczenie stron,
4) sygnaturę sprawy,
5) tytuł pisma: Replika na odpowiedź na pozew,
6) treść pisma (odpowiedź na zarzuty strony przeciwnej) z uzasadnieniem,
7) wymienienie załączników, jeżeli są dodane do pisma.
Niniejsze pismo wnosisz w dwóch jednakowych egzemplarzach ( nie kserokopie). Każdy egzemplarz własnoręcznie i czytelnie podpisujesz.
anonim cytuj
17-01-2024
Napisz w tej replice , z czym nie zgadzasz się we wniesionej odpowiedzi na pozew i dlaczego.
anonim cytuj
17-01-2024
mam wątpliwości co do zarobków
Możesz poprosić sąd o zobowiązanie udokumentowania dochodów pozwanego.
to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa.
Tak.
anonim cytuj
17-01-2024
Dzień dobry,
ustalony dzień sprawy, pozwany twierdzi, że zarabia najniższą krajową a ja wiem, że jest inaczej.
Czy jest jakiś sposób aby sąd zobowiązał pozwanego do ujawnienia np. pit? Albo inne dokumenty, które to udowodnią?
anonim cytuj
17-01-2024
Trzeba o to poprosić sąd w czasie rozprawy. Zostanie to wtedy ujęte w protokole rozprawy.
anonim cytuj
17-01-2024
Ile czasu zostało do rozprawy?
Możesz Ty zawnioskować o to aby sąd sprawdził zarobki/dochody ojca.
Sąd sam powinien wykazać aktywność w tej kwestii, ale może trzeba go "zmotywować" skoro nie uznał tego sam zrobić.
Witam
Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania:
Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"?
Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Sprawa wygląda tak: pozwany miał zwrócić pożyczkę do 30.06.2023r (umowa pożyczki).Wysłałam przedsądowe wezwanie do zapłaty- przesyłka odebrana, pozwany nie ustosunkował się do wezwania.
Sprawa skierowana do sądu...czekam na termin i dzisiaj zaskoczenie-pozwany pisze SMS, żebym podała jemu numer konta ( nr.konta nie zmieniałam)bo chce mi przesłać jakąś część pożyczki, ale nie całość.
Co w takim przypadku powinnam zrobić?...
Jestem w pierwszym miesiącu ciąży.
Mam umowę o pracę do 31 stycznia.
1. Czy mogę iść na zwolnienie ciążowe przed zakończeniem umowy i wtedy pracodawca musi mi przedłużyć umowę przynajmniej do porodu? Będę dostawała świadczenia do dnia porodu?
2. Co jeżeli nie pójdę teraz na zwolnienie i pracodawca nie przedłuży mi umowy? Z racji, że nie będę miała pracy, to w lutym już nie będę mogła iść na płatne L4?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: