Wniosek o podwyższenie alimentów.

Witam,
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie.
2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie.
3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam.
moje pytanie:
Czy mogę odpowiadać na ich odpowiedź skoro są tam kłamstwa i sugerowanie, że zawyżyłam koszty, oszczerstwa co do mojej osoby? Przypomnę, że Sąd jeszcze nie wydał decyzji w sprawie.
Z tego co się orientuje, to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa. Czy to prawda?
anonim cytuj
17-01-2024
Możesz wnieś replikę na odpowiedź na złożony wcześniej pozew.
Replika na odpowiedź na pozew musi zawierać :
1) miejsce i datę sporządzenia pisma ,
2) nazwę i adres sądu,
3) oznaczenie stron,
4) sygnaturę sprawy,
5) tytuł pisma: Replika na odpowiedź na pozew,
6) treść pisma (odpowiedź na zarzuty strony przeciwnej) z uzasadnieniem,
7) wymienienie załączników, jeżeli są dodane do pisma.
Niniejsze pismo wnosisz w dwóch jednakowych egzemplarzach ( nie kserokopie). Każdy egzemplarz własnoręcznie i czytelnie podpisujesz.

anonim cytuj
17-01-2024
Napisz w tej replice , z czym nie zgadzasz się we wniesionej odpowiedzi na pozew i dlaczego.

anonim cytuj
17-01-2024
mam wątpliwości co do zarobków

Możesz poprosić sąd o zobowiązanie udokumentowania dochodów pozwanego.
to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa.

Tak.

anonim cytuj
17-01-2024
Dzień dobry,
ustalony dzień sprawy, pozwany twierdzi, że zarabia najniższą krajową a ja wiem, że jest inaczej.
Czy jest jakiś sposób aby sąd zobowiązał pozwanego do ujawnienia np. pit? Albo inne dokumenty, które to udowodnią?

anonim cytuj
17-01-2024
Trzeba o to poprosić sąd w czasie rozprawy. Zostanie to wtedy ujęte w protokole rozprawy.

anonim cytuj
17-01-2024
Ile czasu zostało do rozprawy?
Możesz Ty zawnioskować o to aby sąd sprawdził zarobki/dochody ojca.
Sąd sam powinien wykazać aktywność w tej kwestii, ale może trzeba go "zmotywować" skoro nie uznał tego sam zrobić.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Zamknięcie konta po śmierci rodzica.
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....
Zakończenie najmu okazjonalnego lokalu.
Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie. Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ? Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?...
Ulga na dziecko przy dobrowolnej składce emerytalnej.
Cześć. Czy mogę odliczyć ulgę na dziecko w przypadku kiedy nie pracowałam tylko dobrowolnie płaciłam składki emerytalną i rentową przez cały rok? Czy z takich składek w ogóle można cokolwiek odliczać a jeśli tak to do jakiej kwoty......
Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocn...

Wyszukiwarka