Wniosek o podwyższenie alimentów.

Witam,
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie.
2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie.
3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam.
moje pytanie:
Czy mogę odpowiadać na ich odpowiedź skoro są tam kłamstwa i sugerowanie, że zawyżyłam koszty, oszczerstwa co do mojej osoby? Przypomnę, że Sąd jeszcze nie wydał decyzji w sprawie.
Z tego co się orientuje, to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa. Czy to prawda?
anonim cytuj
17-01-2024
Możesz wnieś replikę na odpowiedź na złożony wcześniej pozew.
Replika na odpowiedź na pozew musi zawierać :
1) miejsce i datę sporządzenia pisma ,
2) nazwę i adres sądu,
3) oznaczenie stron,
4) sygnaturę sprawy,
5) tytuł pisma: Replika na odpowiedź na pozew,
6) treść pisma (odpowiedź na zarzuty strony przeciwnej) z uzasadnieniem,
7) wymienienie załączników, jeżeli są dodane do pisma.
Niniejsze pismo wnosisz w dwóch jednakowych egzemplarzach ( nie kserokopie). Każdy egzemplarz własnoręcznie i czytelnie podpisujesz.

anonim cytuj
17-01-2024
Napisz w tej replice , z czym nie zgadzasz się we wniesionej odpowiedzi na pozew i dlaczego.

anonim cytuj
17-01-2024
mam wątpliwości co do zarobków

Możesz poprosić sąd o zobowiązanie udokumentowania dochodów pozwanego.
to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa.

Tak.

anonim cytuj
17-01-2024
Dzień dobry,
ustalony dzień sprawy, pozwany twierdzi, że zarabia najniższą krajową a ja wiem, że jest inaczej.
Czy jest jakiś sposób aby sąd zobowiązał pozwanego do ujawnienia np. pit? Albo inne dokumenty, które to udowodnią?

anonim cytuj
17-01-2024
Trzeba o to poprosić sąd w czasie rozprawy. Zostanie to wtedy ujęte w protokole rozprawy.

anonim cytuj
17-01-2024
Ile czasu zostało do rozprawy?
Możesz Ty zawnioskować o to aby sąd sprawdził zarobki/dochody ojca.
Sąd sam powinien wykazać aktywność w tej kwestii, ale może trzeba go "zmotywować" skoro nie uznał tego sam zrobić.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Sprawa z oskarżenia prywatnego.
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia. Czy przeważnie za to jest grzywna. Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych. Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....
Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Czy można odliczyć koszty operacji w zeznaniu rocznym podatkowym?
Witam, mam pytanie do państwa, czy można odliczyć koszty operacji w zeznaniu rocznym podatkowym. Mam fakturę na operację....
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...

Wyszukiwarka