Witam,
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie.
2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie.
3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam.
moje pytanie:
Czy mogę odpowiadać na ich odpowiedź skoro są tam kłamstwa i sugerowanie, że zawyżyłam koszty, oszczerstwa co do mojej osoby? Przypomnę, że Sąd jeszcze nie wydał decyzji w sprawie.
Z tego co się orientuje, to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa. Czy to prawda?
Możesz wnieś replikę na odpowiedź na złożony wcześniej pozew.
Replika na odpowiedź na pozew musi zawierać :
1) miejsce i datę sporządzenia pisma ,
2) nazwę i adres sądu,
3) oznaczenie stron,
4) sygnaturę sprawy,
5) tytuł pisma: Replika na odpowiedź na pozew,
6) treść pisma (odpowiedź na zarzuty strony przeciwnej) z uzasadnieniem,
7) wymienienie załączników, jeżeli są dodane do pisma.
Niniejsze pismo wnosisz w dwóch jednakowych egzemplarzach ( nie kserokopie). Każdy egzemplarz własnoręcznie i czytelnie podpisujesz.
anonim cytuj
17-01-2024
Napisz w tej replice , z czym nie zgadzasz się we wniesionej odpowiedzi na pozew i dlaczego.
anonim cytuj
17-01-2024
mam wątpliwości co do zarobków
Możesz poprosić sąd o zobowiązanie udokumentowania dochodów pozwanego.
to jest pozew, ich odp i kolejny krok to rozprawa.
Tak.
anonim cytuj
17-01-2024
Dzień dobry,
ustalony dzień sprawy, pozwany twierdzi, że zarabia najniższą krajową a ja wiem, że jest inaczej.
Czy jest jakiś sposób aby sąd zobowiązał pozwanego do ujawnienia np. pit? Albo inne dokumenty, które to udowodnią?
anonim cytuj
17-01-2024
Trzeba o to poprosić sąd w czasie rozprawy. Zostanie to wtedy ujęte w protokole rozprawy.
anonim cytuj
17-01-2024
Ile czasu zostało do rozprawy?
Możesz Ty zawnioskować o to aby sąd sprawdził zarobki/dochody ojca.
Sąd sam powinien wykazać aktywność w tej kwestii, ale może trzeba go "zmotywować" skoro nie uznał tego sam zrobić.
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda.
18 listopada złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu.
Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle.
Jes...
Po okresie próbnym podpisałem umowę o pracę na rok. Niestety los chciał że wylądowałem na chorobowym i teraz pracodawca nie chce zapłacić chorobowego, bo jak twierdzi to już ZUS musi zapłacić, a z tego co wyczytałem w Internecie za pierwsze 30 dni płaci pracodawca. Jak to wygląda naprawdę?...
Zostałem wezwany w sprawie o podwyższenie alimentów. Jeśli w pełni zgadzam się z racją powódki i i chcę płacić dokładnie taką kwotę jak ona żąda na dziecko, to czy muszę poza wyrażeniem zgody na podwyższenie alimentów załączać zaświadczenie o zarobkach za ostatnie 6 miesięcy i składniki wynagrodzenia ?
Zarabiam za granica i otrzymuję wypłaty tygodniowo, pracodawca nie umie wystawiać zaświadczeń lub nie chce. Ale skoro zgadzam się w 100% z powódk...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: