Alimenty na dziecko.

Witam, proszę o poradę. Urodziłam parę dni dziecko, ojciec ma firmy (które nie są na niego). Jaka kwotę alimentów można uzyskać ? Ojciec chce płacić 500 zł ja się z tym nie zgadzam gdyż koszty są dużo większe chociażby ze względu na to ze 90% mojego wynagrodzenia teraz pójdzie na opłatę mieszkania.
anonim cytuj
03-10-2023
Wysokość alimentów nie zależy od ilości posiadanych firm tylko od uzasadnionych potrzeb dziecka, możliwości zarobkowych ojca oraz jego wkładu w wychowanie. To Pani musi oszacować koszty.

anonim cytuj
03-10-2023
Wypisz sobie wydatki na dziecko, zbieraj fva, złóż pozew o alimenty i weź pod uwagę swój wkład w wychowanie dziecka, wkład ojca oraz jego możliwości zarobkowe.

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z art. 133 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), zarówno matka, jak i ojciec mają obowiązek utrzymania dziecka, aż osiągnie ono pełnoletność, a w pewnych okolicznościach także po osiągnięciu pełnoletności (np. w trakcie kontynuowania nauki).

Co do zasady, jak podkreślił(a) Użytkownik Post 2, wysokość alimentów nie jest powiązana bezpośrednio z ilością posiadanych przez ojca firm czy jego majątkiem. Zgodnie z przepisami K.r.o., wysokość alimentów ustalana jest na podstawie konkretnych, uzasadnionych potrzeb dziecka (art. 135 § 1 K.r.o.) oraz możliwości zarobkowych i majątkowych rodziców (art. 133 § 1 K.r.o.).

Wartościowanie rzeczywistego wkładu ojca (w tym wkład finansowy) w koszty utrzymania i wychowania dziecka może być przedmiotem analizy sądu. Tutaj istotnym jest, aby zgromadzić jak najwięcej dokumentów świadczących o faktycznym stanie rzeczy – na przykład, wskazujących na koszty związane z utrzymaniem i wychowywaniem dziecka.

Jeśli chodzi o sposób ustalania alimentów, jeżeli strony nie dojdą do porozumienia, decyzję podejmuje sąd rodzinny, którego wyrok uwzględnia wspomniane wyżej czynniki: potrzeby dziecka i możliwości finansowe rodziców.

Ojciec nie posiadający firm na swoje nazwisko, ale mający z nimi realne powiązania, może starać się uchylać od odpowiedzialności finansowej, ukrywając swoje prawdziwe możliwości zarobkowe. W takim przypadku, zgromadzenie odpowiednich dowodów oraz wykorzystanie dostępnych mechanizmów prawnych (np. badanie stylu życia ojca, weryfikacja faktycznej kontroli nad przedsiębiorstwami) może być kluczowe w postępowaniu sądowym.

Warto podkreślić, że bez względu na to, jakie porozumienie dotyczące alimentów zostanie zawarte między rodzicami, sąd zawsze ma obowiązek zweryfikować, czy jest ono w najlepszym interesie dziecka i czy zapewnia mu odpowiedni poziom utrzymania, zgodnie z art. 138 K.r.o.

Powyższe informacje mogą zostać wykorzystane jako punkt wyjścia w przygotowywaniu konkretnego postępowania czy strategii prawnej w omawianej sprawie alimentów.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

zatarcie skazania
Mam takie pytanie jeżeli ktoś został skazany na grzywnę, która jak wiadomo zaciera się rok po zapłacie, ale skazany jej nie opłacił została zarządzona zastępcza kara pozbawienia wolności i dopiero wtedy po wezwania do ZK ją zapłacił to kiedy wtedy jest zatarcie. Tak samo rok od zapłaty ? ...
Ubezwłasnowolnienie a długi.
Brat mojej znajomej jest alkoholikiem z długami. jego długi sięgają ponad 200 tysięcy złotych przez pożyczki, a banki nadal mu ich udzielają. znajoma była w urzędzie, by spytać co może zrobić, by mu pomóc. poradzili, żeby go ubezwłasnowolniła. zaczęła kompletować papiery, by do tego doprowadzić, ale wtedy zaczęły być silniejsze przymrozki i zaczęło być jej po prostu szkoda, że on śpi na ławce. poszła na policję, żeby dopytać się, czy na pewno nie...
Odprawa
Miałam umowę o pracę na czas określony od 17-02-2022 do 31-10-2022 oraz następna umowa u tego samego pracodawcy od 1-11-2022 już na czas nieokreślony. Rozwiązałam w dniu dzisiejszym 25.09.2923r. umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia z winy pracodawcy. Czy należy mi jakieś odszkodowanie albo odprawa? Jeśli tak to za ile miesięcy odszkodowanie albo odprawa?...
Świadczenie macierzyńskie.
Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego nie chcą przyznać świadczenia rodzicielskiego (macierzyńskie)? Dziecko nie jest męża. Czekamy na zaprzeczenie ojcostwa. Podobno nie jest zależne od dochodu?...

Wyszukiwarka