Darowizna dla córki.

Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?
anonim cytuj
27-10-2023
Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki. Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

anonim cytuj
27-10-2023
Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.
Muszę wpłacić daną kwotę na konto i zrobić przelew ?

Tak jeżeli córka ma uniknąć podatku.

anonim cytuj
27-10-2023
Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?

W świetle przepisów prawa polskiego, w przypadku darowizny pieniężnej nie ma obowiązku dokonywania jej u notariusza. Przelew bankowy będzie wystarczający. Jednakże ważne jest, aby tytuł przelewu jednoznacznie wskazywał, że jest to darowizna, co może pomóc w późniejszym uniknięciu ewentualnych problemów z urzędem skarbowym.

Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki.

Zgadza się. Przelew powinien być zrealizowany z rachunku darczyńcy bezpośrednio na rachunek obdarowanego. Jest to kluczowe dla skorzystania ze zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

Tak, to prawda. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, jeśli suma wszystkich otrzymanych darowizn od tej samej osoby w ciągu ostatnich 5 lat (łącznie z aktualną darowizną) nie przekroczy kwoty 36.120 zł, obdarowany jest zwolniony z obowiązku zgłaszania darowizny do urzędu skarbowego oraz z obowiązku zapłaty podatku.

Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.

Dokładnie. Darowizny pieniężne powinny być przekazywane przelewem bankowym w celu skorzystania ze zwolnienia z podatku. Przekazanie gotówki nie będzie spełniać tego wymogu i obdarowany będzie zobligowany do zapłaty podatku, chyba że darowizna mieści się w wyżej wspomnianym progu zwolnienia 36.120 zł w ciągu ostatnich 5 lat.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Skarga na sędziego.
Bliska mi osoba wniosła pozew rozwodowy przeciw swojemu mężowi + alimenty, bo dysproporcja w zarobkach jest kolosalna. Sprawa niedawno się skończyła z wyłączną winą pozwanego, ale alimentów sąd nie zasądził. Problem pojawił się podczas rozprawy-sędzina prowadząca rozprawę sprawiała wrażenie nienawidzącej kobiet, poniżała powódkę i przesłuchiwała jak na policji w sprawie zabójstwa... natomiast pozwanego praktycznie nie (mimo że powódka dostarczyła...
Odprawa pośmiertna.
Zmarły przez wiele lat (ponad 10 lat) pracował na umowę o pracę na rzecz pracodawcy X. Później odszedł na emeryturę. Po kilku miesiącach przebywania na emeryturze powrócił do pracy na pół etatu lecz umowa o pracę nie była zawarta z pracodawcą X lecz z agencją pracy która świadczyła usługi dla firmy pracodawcy X tj. zmarły był pracownikiem tymczasowym na umowę i pracę. W trakcie trwania umowy o pracę zmarł. Czy rodzinie (dzieciom pełnoletnim) prz...
Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.
Witam, Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi: Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego...
Darowizna dla syna.
Mam taką sprawę. Moja teściowa razem z teściem chcą przepisać darowizną dom wraz z działką mojemu mężowi. Mąż ma dwóch braci. Moje pytanie jest takie czy po ich śmierci ( oczywiście nikomu śmierć nie życzę), czy ci dwaj bracia będą mogli ubiegać się o zachowek? Co zrobić by tego uniknąć. Czy jest w ogóle szansa. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi....

Wyszukiwarka