Darowizna dla córki.

Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?
anonim cytuj
27-10-2023
Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki. Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

anonim cytuj
27-10-2023
Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.
Muszę wpłacić daną kwotę na konto i zrobić przelew ?

Tak jeżeli córka ma uniknąć podatku.

anonim cytuj
27-10-2023
Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?

W świetle przepisów prawa polskiego, w przypadku darowizny pieniężnej nie ma obowiązku dokonywania jej u notariusza. Przelew bankowy będzie wystarczający. Jednakże ważne jest, aby tytuł przelewu jednoznacznie wskazywał, że jest to darowizna, co może pomóc w późniejszym uniknięciu ewentualnych problemów z urzędem skarbowym.

Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki.

Zgadza się. Przelew powinien być zrealizowany z rachunku darczyńcy bezpośrednio na rachunek obdarowanego. Jest to kluczowe dla skorzystania ze zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

Tak, to prawda. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, jeśli suma wszystkich otrzymanych darowizn od tej samej osoby w ciągu ostatnich 5 lat (łącznie z aktualną darowizną) nie przekroczy kwoty 36.120 zł, obdarowany jest zwolniony z obowiązku zgłaszania darowizny do urzędu skarbowego oraz z obowiązku zapłaty podatku.

Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.

Dokładnie. Darowizny pieniężne powinny być przekazywane przelewem bankowym w celu skorzystania ze zwolnienia z podatku. Przekazanie gotówki nie będzie spełniać tego wymogu i obdarowany będzie zobligowany do zapłaty podatku, chyba że darowizna mieści się w wyżej wspomnianym progu zwolnienia 36.120 zł w ciągu ostatnich 5 lat.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...
Dowód osobisty i meldunek.
Właśnie za 2 miesiące kończy mi się ważność dowodu osobistego. Jak teraz jest z tym adresem zamieszkania (stały meldunek) ? Ja osobiście chciałbym ten adres zamieszkania mieć w dowodzie osobistym tak jak miałem. Nie mam nic do ukrywania i jako obywatel czuję się źle bez adresu zamieszkania w dowodzie osobistym. Ponadto nie przekonuje mnie że jakoby brak stałego meldunku w dowodzie osobistym to dla mnie kłopot ???? Jak trzeba to zapłacę jak si...
usunięcie współwłaściciela z konta bankowego
Dzień dobry. Pytanie na prośbę znajomego, który nie ma konta na Facebooku (i w ogóle nie jest za bardzo techniczny).. Otóż kiedyś jego żona miała konto typu ROR w banku PKO BP, i on do tego konta został wpisany jako współwłaściciel (Zaznaczam - NIE jako upoważniony, tylko współwłaściciel). Przez całe lata żona zarządzała tym kontem (on nawet do niego nie zaglądał, bo ma swoje w innym banku), a teraz niedawno przypadkowo dowiedział się, że już ni...
Problem z utwardzeniem drogi dojazdowej do posesji.
Witam, sprawa wygląda tak, kupiłam działkę budowlaną z dojazdem drogą gminną, która w momencie zakupu wyglądała jak zwykłe pole, po licznych pismach nawieźli kamienia ale tylko z jednej strony działki, wybudowałam się, zrobiłam sobie podjazd, teraz robię kolejny podjazd z drugiej strony domu a tam już nie ma kamieni, byłam prosiłam, pisałam pismo prosto do burmistrza i nic. Przyjechał samochód z towarem i zakopał się w drodze gminnej. Jak mam ...

Wyszukiwarka