Darowizna dla córki.

Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?
anonim cytuj
27-10-2023
Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki. Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

anonim cytuj
27-10-2023
Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.
Muszę wpłacić daną kwotę na konto i zrobić przelew ?

Tak jeżeli córka ma uniknąć podatku.

anonim cytuj
27-10-2023
Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?

W świetle przepisów prawa polskiego, w przypadku darowizny pieniężnej nie ma obowiązku dokonywania jej u notariusza. Przelew bankowy będzie wystarczający. Jednakże ważne jest, aby tytuł przelewu jednoznacznie wskazywał, że jest to darowizna, co może pomóc w późniejszym uniknięciu ewentualnych problemów z urzędem skarbowym.

Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki.

Zgadza się. Przelew powinien być zrealizowany z rachunku darczyńcy bezpośrednio na rachunek obdarowanego. Jest to kluczowe dla skorzystania ze zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

Tak, to prawda. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, jeśli suma wszystkich otrzymanych darowizn od tej samej osoby w ciągu ostatnich 5 lat (łącznie z aktualną darowizną) nie przekroczy kwoty 36.120 zł, obdarowany jest zwolniony z obowiązku zgłaszania darowizny do urzędu skarbowego oraz z obowiązku zapłaty podatku.

Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.

Dokładnie. Darowizny pieniężne powinny być przekazywane przelewem bankowym w celu skorzystania ze zwolnienia z podatku. Przekazanie gotówki nie będzie spełniać tego wymogu i obdarowany będzie zobligowany do zapłaty podatku, chyba że darowizna mieści się w wyżej wspomnianym progu zwolnienia 36.120 zł w ciągu ostatnich 5 lat.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?
Witam. 1,5 miesiąca temu sprzedałem samochód z 2007 roku. Auto w dniu sprzedania było sprawne. Kupujący dostał wszystkie faktury co i kiedy było robione przy aucie. W dniu wczorajszym kupujący napisał mi wiadomość "padł silnik w aucie". Kupiec ma prawo żądać zwrotu pieniędzy?...
Wskazanie osoby poszukiwanej.
Dzień Dobry Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem. Jej dane personalne są dla policji nieznane. Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy. Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości. Ch...
Nadzór budowlany.
Czy Nadzór budowlany może nakazać winowajcy doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem budowlanym pozostawionej po rozbudowie części budynku poszkodowanego ? Innymi słowy kto ma wykonać czynności naprawcze budynku, który został pozostawiony po rozbudowie (budowie nowego budynku ). Właściciel pozostawionego budynku, czy inwestor który postawił nowy budynek ?...
Odprawa i ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Jestem na L4 od końca grudnia. Pod koniec stycznia poroniłam. Do 20 kwietnia jestem na L4. Mój pracodawca ma mnie na celowniku ( chce mnie zwolnić). Wiem że nie może tego zrobić jak przebywam na L4. Jak wrócę do pracy jestem świadoma że mnie zwolnią ( specyficzna firma ). Należy mi się ekwiwalent za nie wykorzystany urlop ? ( Z tamtego roku zostały mi 3 dni a z tego nie wiem ) Czy jeśli mnie zwolnią należy mi się odprawa ??...

Wyszukiwarka