Darowizna dla córki.

Dzień dobry. Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?
anonim cytuj
27-10-2023
Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki. Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

anonim cytuj
27-10-2023
Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.
Muszę wpłacić daną kwotę na konto i zrobić przelew ?

Tak jeżeli córka ma uniknąć podatku.

anonim cytuj
27-10-2023
Chciałabym zrobić córce darowiznę 10% wkładu własnego na mieszkanie, czy muszę załatwić to u notariusza, czy wystarczy przelew na konto?

W świetle przepisów prawa polskiego, w przypadku darowizny pieniężnej nie ma obowiązku dokonywania jej u notariusza. Przelew bankowy będzie wystarczający. Jednakże ważne jest, aby tytuł przelewu jednoznacznie wskazywał, że jest to darowizna, co może pomóc w późniejszym uniknięciu ewentualnych problemów z urzędem skarbowym.

Przelew powinien być z Twojego rachunku bankowego na rachunek bankowy córki.

Zgadza się. Przelew powinien być zrealizowany z rachunku darczyńcy bezpośrednio na rachunek obdarowanego. Jest to kluczowe dla skorzystania ze zwolnienia z podatku od spadków i darowizn.

Córka zgłasza tę darowiznę do urzędu skarbowego w terminie 6 miesięcy i dzięki temu jest zwolniona z podatku. Nie trzeba zgłaszać jeżeli suma darowizn włącznie z tą z ostatnich 5 lat nie przekracza 36.120 zł.

Tak, to prawda. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku od spadków i darowizn, jeśli suma wszystkich otrzymanych darowizn od tej samej osoby w ciągu ostatnich 5 lat (łącznie z aktualną darowizną) nie przekroczy kwoty 36.120 zł, obdarowany jest zwolniony z obowiązku zgłaszania darowizny do urzędu skarbowego oraz z obowiązku zapłaty podatku.

Warunkiem zwolnienia z podatku jest przekazanie darowizny przelewem bankowym od darczyńcy do obdarowanego. Czyli przy tej kwocie przekazanie darowizny gotówką spowoduje konieczność zapłaty podatku od spadków i darowizn.

Dokładnie. Darowizny pieniężne powinny być przekazywane przelewem bankowym w celu skorzystania ze zwolnienia z podatku. Przekazanie gotówki nie będzie spełniać tego wymogu i obdarowany będzie zobligowany do zapłaty podatku, chyba że darowizna mieści się w wyżej wspomnianym progu zwolnienia 36.120 zł w ciągu ostatnich 5 lat.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

kolizja - nowe dowody
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...
Udostępnienie mieszkania na okresie wypowiedzenia.
Witam. Mam takie pytanie. Wynajmuję mieszkanie od Pani X. I Napisałam jej dzisiaj, że za miesiąc się wyprowadzamy i tak jak w umowie, którą mamy spisana mam miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani X mi dzisiaj napisała, że ona podczas naszego mieszkania będzie przyprowadzała ludzi do oglądania mieszkania, i czy to tak może wyglądać? Bo wydaje mi się, że nie powinna, no rozumiem, że chce wynająć mieszkanie bez żadnej luki ale wydaje mi się, że zach...
mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...
Mam zajęcie komornicze za alimenty, przyznano mi rentę. Czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty?
Od 2018 roku mam zajęcie komornicze za alimenty. W tej chwili komornik zabiera 60% wynagrodzenia. Sytuacja się zmieniła bo przyznano mi rentę. W dalszym ciągu pracuje. Pytanie moje jest czy komornik będzie zabierał i z wynagrodzenia i renty kwoty na alimenty. Dodam ze place bieżące i zaległe alimenty. Dziękuje za odpowiedź....

Wyszukiwarka