Czy komornik może zająć świadczenia na dzieci?

Komornik wszedł mi na konto, na które wpływają świadczenia na dzieci, czy ma prawo cokolwiek ruszyć z tych pieniędzy?
anonim cytuj
11-02-2024
Do banku z decyzjami jakie to świadczenia. Bank musi wiedzieć aby nie blokować tych pieniędzy.

anonim cytuj
11-02-2024
Hej, musisz zgłosić się do komornika, weź ze sobą zaświadczenia o wysokości świadczeń na dzieci i wszystko wyjaśnij. Sprawdź też kwotę wolną od zajęć komorniczych. Taką informację ma każdy bank. Wtedy będziesz wiedział ile Ci zabierze. Natomiast może zabrać całą premię, nagrody. Lepiej spróbować się z nim dogadać.

anonim cytuj
11-02-2024

Sugerowane Tematy

Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...
Zleceniodawca obciążył stratami pracowników.
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...

Wyszukiwarka