Jeśli teraz zgłoszę to na Policję, czy istnieje ryzyko, że moje dane osobowe, takie jak numer telefonu czy imię i nazwisko, zostaną ujawnione sprawcy nękania?
Zgodnie z polskim prawem, Twoje dane osobowe są chronione i nie mogą być ujawniane bezprawnie. Po złożeniu zawiadomienia w Polskiej Policji, dane pokrzywdzonej osoby są traktowane jako tajemnica służbowa. Jednakże, w trakcie postępowania sądowego, mogą być sytuacje, w których sprawca dowie się o tożsamości pokrzywdzonego, zwłaszcza jeśli będzie konieczność składania zeznań przed sądem. Ważne jest, aby w trakcie zgłaszania przestępstwa wyrazić obawy dotyczące bezpieczeństwa, co pozwoli organom ścigania podjąć odpowiednie środki ostrożności.
A co jeśli nie znam osoby, która mnie nęka? Czy mogę liczyć na wsparcie Policji w ustaleniu tożsamości nadawcy tych SMSów?
Tak, możesz liczyć na wsparcie Policji. Organy ścigania mają narzędzia i metody pozwalające na ustalenie tożsamości nadawcy wiadomości, np. poprzez współpracę z operatorami sieci komórkowych. Istotne jest jednak zgłoszenie sprawy jak najszybciej, aby dane nie zostały usunięte lub nadpisane.
I czy muszę martwić się o to, żeby te wiadomości nie zostały przypadkiem skasowane? Jak mogę je odpowiednio zabezpieczyć, żeby służyły jako dowód w sprawie?
Aby zabezpieczyć wiadomości jako dowód, najlepiej jest wykonać zrzuty ekranu zawierające treść, datę i godzinę otrzymania SMS-a. Dodatkowo, warto zachować oryginalne wiadomości w pamięci telefonu. Możesz też rozważyć przekazanie informacji na temat nękania bliskiej osobie lub zaufanemu znajomemu, aby mieli świadomość sytuacji i mogli potwierdzić Twoje zeznania w razie potrzeby.
Czy jest możliwość anonimowego zgłoszenia takiego zdarzenia?
Anonimowe zgłoszenie jest możliwe, ale może ograniczyć możliwości działania Policji. W sytuacji, gdy pokrzywdzony chce, aby przestępstwo było ścigane, konieczne jest podanie swoich danych osobowych. Jednak, jak wcześniej wspomniano, te dane są chronione. Jeśli masz obawy o swoje bezpieczeństwo, powiedz o tym funkcjonariuszowi przy składaniu zawiadomienia.
Mam nadzieję, że udzieliłem wyczerpujących odpowiedzi na Państwa pytania. W razie dalszych wątpliwości proszę o kontakt.