Jak przeprowadzić ubezwłasnowolnienie bliskiej osoby?

Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?
anonim cytuj
07-04-2024
O jakie kruczki prawne Pani pyta?
Złożyła już Pani wniosek do sądu?

anonim cytuj
07-04-2024
Ma Pani jakieś konkretne plany względem rodzica, że się Pani obawia sądu umieszczającego go np. w szpitalu?

anonim cytuj
07-04-2024

Sugerowane Tematy

Wypadek w pracy.
Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?...
Mieszkanie komunalne.
Od stycznia jest możliwość złożenia wniosku o mieszkanie komunalne bądź socjalne w tym problem że mam tytuł prawny bo wynajmuje.. Jestem rodzina 6osobowa nie stać mnie na kredyt na mieszkanie.. Czy da się to jakoś ugryź żeby dostać chociaż komunalne? Od 2 lat płynnie przelewam 2.500tys za mieszkanie czy nie ma jakiegoś programu dla rodzin wielodzietnych ? Myślę na przyszłość żeby nie bać się o to że któregoś dnia właściciel nam podziękuje i nie b...
Czy musze podać powód przy zrzekaniu się spadku?
Cześć Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku. Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia. Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
umowa słowna o alimenty
Jeśli matka dziecka umówi się z ojcem dziecka na daną wysokość alimentów słownie - czy wezmą to pod uwagę w sądzie na sprawie o alimenty, jeśli ojciec dziecka się nie zjawi? (Weźmy też pod uwagę, że matka ma nagranie) Czy po takim umówieniu się trzeba przedstawiać paragony itd (ile wydaje się na dziecko)?...

Wyszukiwarka