W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano.
Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodzie. Upominałem się kilkukrotnie się o umowę, ale Pan nie chce mi przysłać bo "nie ma czasu" a jak później wywnioskowałem czas ma. Zacząłem się kulturalnie kłócić, na co mi odpowiedział, że on ma ważniejsze sprawy, że go to auto nie obchodzi i zaczął mnie wyzywać. Powiedziałem, że skoro 10 minut to za dużo to zakładam sprawę cywilną w sądzie i to zajmie mu na pewno więcej czasu.
Aktualnie mam na roboczo sporządzone zawiadomienie, żebym miał podstawę, że go informowałem i ubiegałem się o umowę.
Czy jest jakiś sposób, żeby go zmusić do oddania mi tej umowy?
Z tego co mi wiadomo umowy znikąd nie wyciągnę, a policja nie pomoże bo pytałem. Ile kosztuje ewentualne założenie takiej sprawy i gdzie ją założyć?
Poinformuj pana że auto ma wadę prawna i że je zwracasz w takim razie i żądasz zwrotu gotówki a on niech sobie auto zabiera. Może go to ocuci.
anonim cytuj
06-11-2023
Tylko, że auto mam od kilku miesięcy (od maja)
Nieistotne.
anonim cytuj
06-11-2023
Wcale to nie jest takie pewne. jeżeli w umowie znajduje się zapis o przekazaniu wszelkich dokumentów, to wątpię aby pytający był w stanie udowodnić, że faktycznie ich nie otrzymał.
Nawet jeżeli takowego zapisu nie ma, jak udowodni, że nie otrzymał dokumentów, a na nim ciąży ten obowiązek.
Jedynym dowodem będzie zapis w umowie, że brak załączonych poprzednich umów.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...
Dzień dobry,
1) Jeżeli mąż przed ślubem otrzymał w darowiznę działkę , na której postawił dom - odbiór domu był miesiąc po ślubie czy ewentualnie po rozwodzie należy się żonie połowa domu i połowa działki ?
2) Jeżeli zona będąc Panna otrzymała notarialnie z zapisem dożywocia działkę z nieruchomością to czy ewentualnie po rozwodzie mężowi należałaby się połowa lub jakąś część?
3) Jeżeli żona po ślubie otrzymałabym notarialnie z zapisem dożywoc...
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...
11 września 2021 rokumiałam ślub. W czerwcu 2020 podpisałam umowę z dekoratorka (ubiór sali i Kościoła). Przez ten czas dogrywalysmy szczegóły. Od 6 września 2021 próbowałam się z Panią skontaktować. Dzwoniłam i pisałam. Zero odzewu. 7 września 2021 (5dni przed ślubem) Pani napisała mi wiadomość że jest chora i nie wykona usługi i że odda zaliczkę. Była to jedna wiadomość. I dalej zero kontaktu pomimo dzwonienia. Po x razie oddzwonila i mąż powi...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: