Przerejestrowanie auta bez umowy.

W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano.
Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodzie. Upominałem się kilkukrotnie się o umowę, ale Pan nie chce mi przysłać bo "nie ma czasu" a jak później wywnioskowałem czas ma. Zacząłem się kulturalnie kłócić, na co mi odpowiedział, że on ma ważniejsze sprawy, że go to auto nie obchodzi i zaczął mnie wyzywać. Powiedziałem, że skoro 10 minut to za dużo to zakładam sprawę cywilną w sądzie i to zajmie mu na pewno więcej czasu.
Aktualnie mam na roboczo sporządzone zawiadomienie, żebym miał podstawę, że go informowałem i ubiegałem się o umowę.
Czy jest jakiś sposób, żeby go zmusić do oddania mi tej umowy?
Z tego co mi wiadomo umowy znikąd nie wyciągnę, a policja nie pomoże bo pytałem. Ile kosztuje ewentualne założenie takiej sprawy i gdzie ją założyć?
anonim cytuj
06-11-2023
Poinformuj pana że auto ma wadę prawna i że je zwracasz w takim razie i żądasz zwrotu gotówki a on niech sobie auto zabiera. Może go to ocuci.

anonim cytuj
06-11-2023
Tylko, że auto mam od kilku miesięcy (od maja)
Nieistotne.

anonim cytuj
06-11-2023
Wcale to nie jest takie pewne. jeżeli w umowie znajduje się zapis o przekazaniu wszelkich dokumentów, to wątpię aby pytający był w stanie udowodnić, że faktycznie ich nie otrzymał.
Nawet jeżeli takowego zapisu nie ma, jak udowodni, że nie otrzymał dokumentów, a na nim ciąży ten obowiązek.
Jedynym dowodem będzie zapis w umowie, że brak załączonych poprzednich umów.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po zmarłej.
Niedawno umarła moja mama i okazało się że zostawiła nam sporo długów. Już po kolei wszyscy odrzucamy spadek u notariusza. Teraz takie pytanie. Czego nie można brać po mamie żeby długi nie przeszły? Tzn. Ubezpieczenie w pracy i prywatne, ZUS ? Czy powinniśmy powiadomić banki że nie żyje i komorników ?...
Wycofanie zawiadomienia.
Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompe...
Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy. Gdzie zgłosić mobbing? Co zrobić?
Witam , pracuje w firmie gastronomicznej od 1,5 roku , Szef stosuje wobec nas mobbing w pracy , między innymi wydarzyła się sytuacja że trafiłam do szpitala z przemęczenia , w zamian po powrocie ze szpitala szef daje mi tylko pracować 2 dni w tygodniu i o tą pracę jeszcze muszę prosić , prześmiewczo mówi że nie bo się ,,przemeczysz hehe " i chce dać mi umowę teraz na pół etatu. Czy muszę przyjąć umowę na pół etatu? Gdzie zgłosić mobbing? ...
NORMY DŹWIGANIA DLA KOBIET
Witam. Pracuję w gastronomii,do moich obowiązków należy również ogarnięcie śmietnika. Mamy wielkie kontenery na kółkach,które trzeba przesuwać. Nie mam pojęcia ile ważą,ale są bardzo ciężkie (kontenery jak na zdjęciu). Nigdzie nie widzę informacji odnośnie dopuszczalnej wagi,jeśli chodzi o przesuwanie,a nie wiem,czy dźwiganie się pod to zalicza. Proszę o pomoc i ewentualnie konkretne przepisy. Z góry dziękuję...

Wyszukiwarka