W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano.
Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodzie. Upominałem się kilkukrotnie się o umowę, ale Pan nie chce mi przysłać bo "nie ma czasu" a jak później wywnioskowałem czas ma. Zacząłem się kulturalnie kłócić, na co mi odpowiedział, że on ma ważniejsze sprawy, że go to auto nie obchodzi i zaczął mnie wyzywać. Powiedziałem, że skoro 10 minut to za dużo to zakładam sprawę cywilną w sądzie i to zajmie mu na pewno więcej czasu.
Aktualnie mam na roboczo sporządzone zawiadomienie, żebym miał podstawę, że go informowałem i ubiegałem się o umowę.
Czy jest jakiś sposób, żeby go zmusić do oddania mi tej umowy?
Z tego co mi wiadomo umowy znikąd nie wyciągnę, a policja nie pomoże bo pytałem. Ile kosztuje ewentualne założenie takiej sprawy i gdzie ją założyć?
Poinformuj pana że auto ma wadę prawna i że je zwracasz w takim razie i żądasz zwrotu gotówki a on niech sobie auto zabiera. Może go to ocuci.
anonim cytuj
06-11-2023
Tylko, że auto mam od kilku miesięcy (od maja)
Nieistotne.
anonim cytuj
06-11-2023
Wcale to nie jest takie pewne. jeżeli w umowie znajduje się zapis o przekazaniu wszelkich dokumentów, to wątpię aby pytający był w stanie udowodnić, że faktycznie ich nie otrzymał.
Nawet jeżeli takowego zapisu nie ma, jak udowodni, że nie otrzymał dokumentów, a na nim ciąży ten obowiązek.
Jedynym dowodem będzie zapis w umowie, że brak załączonych poprzednich umów.
Cześć, mam takie pytanie, składając wniosek o ubezwłasnowolnienie, można wnioskować o wyłączenie ze sprawy osobę, której wniosek dotyczy? Nie chodzi o pominięcie biegłych, a brak konieczności bycia na sprawie, dla tej osoby będzie to bardzo duży stres, co potwierdza sam wniosek, nie chciałbym musieć targać tej osoby po sądach i tak nachodzi się po biegłych, z resztą już nie pierwszy raz....
Witam, kilka dni temu zostałem potrącony umyślnie przez samochód w strefie mieszkalnej. Miedzy mną a "sąsiadem", a raczej osobą która masowo kupuje mieszkania i daje pod wynajem doszło do sprzeczki a w zasadzie zniszczył moje mienie i oddalił się z miejsca. Nie wiele myśląc poszedłem za nim, stanąłem naprzeciwko maski samochodu aby uniemożliwić mu odjazd i wyciągnąłem telefon w celu poinformowania Policji o zajściu. Pan "Z" si...
Dzień dobry
Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc:
Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis:
"W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: