Przerejestrowanie auta bez umowy.

W skrócie - kupiłem auto, spisałem umowę, dostałem dowód rejestracyjny i kartę pojazdu, ale auto nie było przerejestrowane na ówczesnego właściciela. Powiedział mi, że poprzednią umowę przyśle bo musi poszukać, a że to gruz i mi się nie spieszyło, zgodziłem się, strzelając sobie w kolano.
Po kilku miesiącach gruz mi nie potrzebny i chcę sprzedać, a sprzedać nie mogę bo do przerejestrowania potrzebne są poprzednie umowy aż do właściciela w dowodzie. Upominałem się kilkukrotnie się o umowę, ale Pan nie chce mi przysłać bo "nie ma czasu" a jak później wywnioskowałem czas ma. Zacząłem się kulturalnie kłócić, na co mi odpowiedział, że on ma ważniejsze sprawy, że go to auto nie obchodzi i zaczął mnie wyzywać. Powiedziałem, że skoro 10 minut to za dużo to zakładam sprawę cywilną w sądzie i to zajmie mu na pewno więcej czasu.
Aktualnie mam na roboczo sporządzone zawiadomienie, żebym miał podstawę, że go informowałem i ubiegałem się o umowę.
Czy jest jakiś sposób, żeby go zmusić do oddania mi tej umowy?
Z tego co mi wiadomo umowy znikąd nie wyciągnę, a policja nie pomoże bo pytałem. Ile kosztuje ewentualne założenie takiej sprawy i gdzie ją założyć?
anonim cytuj
06-11-2023
Poinformuj pana że auto ma wadę prawna i że je zwracasz w takim razie i żądasz zwrotu gotówki a on niech sobie auto zabiera. Może go to ocuci.

anonim cytuj
06-11-2023
Tylko, że auto mam od kilku miesięcy (od maja)
Nieistotne.

anonim cytuj
06-11-2023
Wcale to nie jest takie pewne. jeżeli w umowie znajduje się zapis o przekazaniu wszelkich dokumentów, to wątpię aby pytający był w stanie udowodnić, że faktycznie ich nie otrzymał.
Nawet jeżeli takowego zapisu nie ma, jak udowodni, że nie otrzymał dokumentów, a na nim ciąży ten obowiązek.
Jedynym dowodem będzie zapis w umowie, że brak załączonych poprzednich umów.

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
Wypowiedzenie umowy o pracę na zwolnieniu chorobowym.
Dzień dobry, chciałabym zapytać o kwestię złożenia wypowiedzenia umowy o pracę na czas nieokreślony, pow. 3 lat. na zwolnieniu lekarskim. Według typu wystawionego przez lekarza l4 mogę się poruszać, jednak sprawia to spore trudności dlatego zastanawiam się w jaki sposób mogłabym to zrobić, aby takie wypowiedzenie było w mocy a okres wypowiedzenia rozpoczął się od przyszłego miesiąca - października. Zdaję sobie sprawę z tego, że można to zrobić po...
Brak wypłaty odprawy emerytalnej.
Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie...
Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...

Wyszukiwarka