Czy po podziale majątku, kiedy mieszkanie zostanie w przydziale dla mnie (a ja muszę spłacić byłego męża ).
Po podziale majątku, jeżeli nieruchomość została przydzielona jednej ze stron, a druga strona ma prawo do wypłaty równoważnej wartości nieruchomości, należy podjąć stosowne kroki, aby wprowadzić te zmiany do księgi wieczystej.
Powinnam udać się do notariusza sporządzić akt notarialny na mnie czy z postanowieniem sądu to jest automatycznie wpisywane do księgi wieczystej?
Prawomocne postanowienie sądu w sprawie podziału majątku jest podstawą do wpisu do księgi wieczystej, ale samo postanowienie nie powoduje automatycznego wpisu. Musisz złożyć odpowiedni wniosek o wpis do odpowiedniego sądu rejonowego, w którym prowadzona jest księga wieczysta dla nieruchomości. Wniosek taki powinien zawierać załącznik w postaci postanowienia sądu oraz być opłacony.
Prawomocne postanowienie sądu jest podstawą wpisu do KW.
Dokładnie tak, postanowienie sądu dotyczące podziału majątku stanowi podstawę do wpisu, ale sama procedura wymaga złożenia wniosku.
Postanowienie jest załącznikiem do wniosku o wpis w księdze wieczystej. Proszę również pamiętać aby wniosek był opłacony.
To prawda, opłata sądowa jest jednym z wymogów do złożenia wniosku o wpis. Wysokość opłaty można ustalić w oparciu o ustawę o kosztach sądowych w sprawach cywilnych. Jeśli wniosek nie zostanie prawidłowo opłacony, może to prowadzić do jego odrzucenia.
Reasumując, po uzyskaniu prawomocnego postanowienia sądu w sprawie podziału majątku, należy podjąć kroki w celu wprowadzenia tej zmiany do księgi wieczystej. Wymaga to złożenia wniosku, dołączenia postanowienia sądu jako załącznika oraz opłacenia wniosku.