Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej

Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem do mojego mieszkania nieczystości. Budynek jest stary i mogłoby to naruszyć konstrukcje.
Czy ja mogę nie zgodzić się na takie podłączenie?
Czy zarządca może mnie zmusić do udostępnienia mieszkania sąsiadowi w celu podłączenia?
anonim cytuj
18-11-2021
Jeśli właściciel się zgodzi to będziesz musiała skontaktować się z nadzorem budowlanym lub wydziałem budownictwa i architektury w urzędzie gminy. Takich rzeczy nie można robić bez zezwolenia lub zgłoszenia ( chodzi o ścianę nośna) Oni także podadzą Ci podstawę prawną .

anonim cytuj
18-11-2021
Do wykonania takich remontów jest potrzebna zgoda administratora budynku, to jest jednak ściana nośna i nie powinna być ruszana.

anonim cytuj
18-11-2021

Sugerowane Tematy

Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Nieobecność podczas kontroli zwolnienia lekarskiego.
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować. Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...

Wyszukiwarka