Dzień dobry,
Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki.
Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło.
Kupno działki marzec 2018
Sprzedaż działki sierpień 2023.
Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia.
Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł.
Dziękuję
Wskutek tej sprzedaży nie osiągnął Pan żadnego dochodu, więc podatku Pan nie płaci.
Tak rozumiem, że płaci się od dochodu, ale tak sobie myślę, znając US, ze może stwierdzić, że wg nich działka jest warta więcej, no bo jak może przez 5 lat nie zyskać na wartości. Dziwnie wyszło ale własnie tak jest. Ok dziękuję, wiem na czym stoję
Mam problem w kwestii umowy w pracy.
Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...
Dzień dobry. Mój mąż chciałby pomóc swojej siostrze. Ona chce kupić dom, niestety ona musi się wstrzymać z kredytem na kilka miesięcy, więc wpadli na pomysł, że to my moglibyśmy wziąć kredyt, a ona za kilka miesięcy mogła by ten dom od nas odkupić lub zrobić przeniesienie kredytu. Co więcej, chce sprzedać dotychczasowe mieszkanie i kwotę że sprzedaży dać jako wkład własny. Ja nie jestem przekonana, ale oni twierdzą, że być może można zawrzeć u no...
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: