Podatek od sprzedaży działki.

Dzień dobry,
Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki.
Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło.
Kupno działki marzec 2018
Sprzedaż działki sierpień 2023.
Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia.
Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł.
Dziękuję
anonim cytuj
30-08-2023
Wskutek tej sprzedaży nie osiągnął Pan żadnego dochodu, więc podatku Pan nie płaci.
Tak rozumiem, że płaci się od dochodu, ale tak sobie myślę, znając US, ze może stwierdzić, że wg nich działka jest warta więcej, no bo jak może przez 5 lat nie zyskać na wartości. Dziwnie wyszło ale własnie tak jest. Ok dziękuję, wiem na czym stoję

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy umowa o pracę bez podpisów jest nieważna?
W dniu 02.02 skończyła się moja umowa o pracę, dostałam kolejną umowę póki co drogą elektroniczną, ale jej nie podpisałam. Przepracowałam jeden dzień na nowej umówie, ale postanowiłam nie przedłużać jej. Mój pracodawca niestety nie jest w porządku, nie szanuje swoich pracowników, bardzo negatywnie to wpływa na moje zdrowie psychiczne. Po przemyśleniu wszystkiego stwierdziłam, ze nie chce nawiązywać dalszej współpracy z tym zakładem. Proszę o in...
Zwolnienie dyscyplinarne.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży?
Dzień dobry, czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego (mieszkanie) przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży? W ogłoszeniu nie ma informacji że oferta jest skierowana do osób bezdzietnych....

Wyszukiwarka