Dzień dobry,
Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki.
Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło.
Kupno działki marzec 2018
Sprzedaż działki sierpień 2023.
Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia.
Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł.
Dziękuję
Wskutek tej sprzedaży nie osiągnął Pan żadnego dochodu, więc podatku Pan nie płaci.
Tak rozumiem, że płaci się od dochodu, ale tak sobie myślę, znając US, ze może stwierdzić, że wg nich działka jest warta więcej, no bo jak może przez 5 lat nie zyskać na wartości. Dziwnie wyszło ale własnie tak jest. Ok dziękuję, wiem na czym stoję
Witam,
jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania.
1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić?
Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy.
2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
Witam, otrzymałem zaoczny wyrok sądu czyli w posiedzeniu niejawnym o alimenty i zostało przyznane na córki po 800zł czyli 1600zł na dwie. Jest to dla mnie kwota bardzo wysoka gdyż jestem w jednym z gorszych momentów swojego życia, posiadam jeszcze kredyty I raty do spłacenia a sam też muszę z czegoś żyć...z tego co przeczytałem mam 7 dni na zażalenie, czy jest ktoś kto wie jak dobrze napisać to zażalenie? I czy w zażaleniu mogę napisać informacje...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: