Podatek od sprzedaży działki.

Dzień dobry,
Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki.
Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło.
Kupno działki marzec 2018
Sprzedaż działki sierpień 2023.
Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia.
Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł.
Dziękuję
anonim cytuj
30-08-2023
Wskutek tej sprzedaży nie osiągnął Pan żadnego dochodu, więc podatku Pan nie płaci.
Tak rozumiem, że płaci się od dochodu, ale tak sobie myślę, znając US, ze może stwierdzić, że wg nich działka jest warta więcej, no bo jak może przez 5 lat nie zyskać na wartości. Dziwnie wyszło ale własnie tak jest. Ok dziękuję, wiem na czym stoję

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Kradzież w sklepie.
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy karani. Sprawa wygląda tak że na monitoringu widać jak chodzimy po sklepie pakujemy różne rzeczy wspólnie do koszyka i pod koniec chłopak chowa jedna rzecz pod koszulkę, ja nigdy nic nie ukradłam i wtedy teoretycznie też nic ze sklepu nie wyniosłam nic nie płacąc, policja twierdzi ze stawia mi takie same zarzuty jak chło...
Pełnomocnictwo bez mojej zgody.
Witam, dzisiaj dowiedziałem się nagle od mojego ojca, że podpisał za mnie jakieś pełnomocnictwo u swojego adwokata. Po pierwsze, jakim prawem ojciec może za mnie coś podpisywać bez mojej zgody? Po drugie, jakie są tego reperkusję, do czego to upoważnia prawnika/ojca (kompletnie jestem laikiem jeżeli chodzi o sądy, prawo cywilne.) Interesuje mnie to tym bardziej, bo mam z nim skomplikowane relacje ze względu, że oszukiwał mnie w wielu kwestiach ...
Próg podatkowy.
Pracuje na etat w firmie, gdzie zarabiam ok 5500-6000 w zależności od przepracowanych godzin - umowa zlecenie, status studenta i 24 lata. Dodatkowo mam dwie umowy zlecenie, z obu mam około 1500zl. Czy biorąc pod uwagę ten fakt zarobku ok 7/8k miesięcznie muszę się czegoś obawiać? Mam na myśli rozliczanie i próg podatkowy...
rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim
Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br. Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?...

Wyszukiwarka