Dzień dobry,
Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki.
Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło.
Kupno działki marzec 2018
Sprzedaż działki sierpień 2023.
Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia.
Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł.
Dziękuję
Wskutek tej sprzedaży nie osiągnął Pan żadnego dochodu, więc podatku Pan nie płaci.
Tak rozumiem, że płaci się od dochodu, ale tak sobie myślę, znając US, ze może stwierdzić, że wg nich działka jest warta więcej, no bo jak może przez 5 lat nie zyskać na wartości. Dziwnie wyszło ale własnie tak jest. Ok dziękuję, wiem na czym stoję
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...
Witam macocha pokazała mi testament ojca w którym rzekomo po śmierci mojego taty stała się właścicielką wszystkiego co zostawił i tu mam wątpliwości gdyż ojciec wielokrotnie mówił mi że zmienił testament dodatkowo macocha nie odczytuje tego testamentu gdyż twierdzi że skoro jest jedyną spadkobierczynią to nie musi tego robić i nie zrobi gdyż musiała by opłacić podatek od wzbogacenia i twierdzi że po pięciu latach nie będzie musiała takowego podat...