Jak przysposobić dziecko?

Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie:
Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej
Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci.
Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dokumenty itp.
Jakie kroki mamy podjąć aby partner został opiekunem prawnym?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie ma możliwości aby partner równolegle z tobą był opiekunem prawnym dziecka.
a po ślubie? A przez sąd?

Po ślubie przysposobienie. Tylko wtedy to już mąż będzie uważany jako ojciec i to on będzie zobowiązany do utrzymania dziecka.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli partner chce zostać prawnym opiekunem dziecka, przysposobić je - to z pełnią praw, ale też obowiązków. Nie da się nim zostać "częściowo" i korzystać z przywilejów takiego zobowiązania wybiórczo, wedle własnego uznania.

anonim cytuj
18-10-2023
opieka prawna nad dzieckiem należy do rodziców, którzy posiadają władzę rodzicielską. Jeśli jeden z rodziców jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, drugi rodzic staje się jedynym opiekunem prawnym dziecka.

Z tego, co rozumiem z treści postu, partner chciałby uzyskać pewne prawa opiekuńcze w stosunku do dzieci, takie jak podpisywanie dokumentów w przypadku awarii itp., ale nie chce oficjalnie adoptować dzieci, aby nie utracić praw do alimentów od biologicznego ojca.

Post 2:
Rzeczywiście, w polskim prawie nie ma możliwości, aby partner był równolegle z Tobą opiekunem prawnym. Po ślubie możliwe jest przysposobienie dziecka przez małżonka, co oznacza, że mąż staje się prawnym ojcem dziecka i przejmuje wszystkie obowiązki z tym związane, w tym obowiązek alimentacyjny w stosunku do dziecka. W takim przypadku alimenty od biologicznego ojca zostaną zniesione.

Post 3:
Masz absolutnie rację. Jeśli partner chce przysposobić dziecko, oznacza to, że przejmuje pełne prawa i obowiązki wobec dziecka, takie jak prawo do opieki, wychowania, a także obowiązek alimentacyjny. Nie ma możliwości "częściowego" przysposobienia czy wybiórczego korzystania z przywilejów opiekuńczych.

Jeśli chodzi o konkretne kroki do podjęcia, aby partner mógł podpisywać dokumenty w Twojej nieobecności, istnieje możliwość udzielenia przez Ciebie pełnomocnictwa partnerowi do reprezentowania Twoich dzieci w określonych sytuacjach, np. w przypadku wypadku czy potrzeby podpisania dokumentów szkolnych. Jednak pełnomocnictwo nie daje partnerowi statusu opiekuna prawnego i nie uprawnia go do podejmowania decyzji dotyczących ważnych aspektów życia dziecka, takich jak wybór miejsca zamieszkania czy edukacji.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Chcę pozbyć się byłego małżonka z mieszkania moich rodziców.
Mieszkamy w domu który jest własnością mojej mamy, chcę się rozwieść . Do kiedy mój jeszcze mąż ma prawo mieszkać w domu mojej matki? Kiedy powinien się wyprowadzić. Nie mamy w żadnej formie umowy użyczenia, mąż nie robił żadnych nakładów remontowych w domu....
Nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu, Jestem na L4
Zrezygnowałam z urlopu wychowawczego ponieważ jestem w ciąży. Z dniem powrotu do pracy mam wystawione L4, od dziś do 30 grudnia. Księgowa najpierw mówiła, że nie muszę składać wniosku o rezygnację z urlopu.. a kiedy już ten wniosek złożyłam zadzwoniła do mnie z pretensjami, że nie może naliczać mi stawki wg nowych wyliczeń bo nie podpisałam aneksu (nie było mnie ani jeden dzień w pracy, z dniem powrotu l4) Czy jeśli po tych 30 dniach grudnia wr...
Mieszkanie od teściów za dożywocie. Teść żyje, czy możemy to mieszkanie przepisać?
W 2014 roku razem z mężem dostaliśmy mieszkanie od teściów za dożywocie. Czy jeśli jeszcze teść żyje, to my możemy to mieszkanie przepisać w darowiźnie na naszą trójkę dzieci, aby to one były właścicielami mieszkania a nie my, czy dopiero po śmierci teścia?...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...

Wyszukiwarka