Jak przysposobić dziecko?

Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie:
Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej
Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci.
Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dokumenty itp.
Jakie kroki mamy podjąć aby partner został opiekunem prawnym?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie ma możliwości aby partner równolegle z tobą był opiekunem prawnym dziecka.
a po ślubie? A przez sąd?

Po ślubie przysposobienie. Tylko wtedy to już mąż będzie uważany jako ojciec i to on będzie zobowiązany do utrzymania dziecka.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli partner chce zostać prawnym opiekunem dziecka, przysposobić je - to z pełnią praw, ale też obowiązków. Nie da się nim zostać "częściowo" i korzystać z przywilejów takiego zobowiązania wybiórczo, wedle własnego uznania.

anonim cytuj
18-10-2023
opieka prawna nad dzieckiem należy do rodziców, którzy posiadają władzę rodzicielską. Jeśli jeden z rodziców jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, drugi rodzic staje się jedynym opiekunem prawnym dziecka.

Z tego, co rozumiem z treści postu, partner chciałby uzyskać pewne prawa opiekuńcze w stosunku do dzieci, takie jak podpisywanie dokumentów w przypadku awarii itp., ale nie chce oficjalnie adoptować dzieci, aby nie utracić praw do alimentów od biologicznego ojca.

Post 2:
Rzeczywiście, w polskim prawie nie ma możliwości, aby partner był równolegle z Tobą opiekunem prawnym. Po ślubie możliwe jest przysposobienie dziecka przez małżonka, co oznacza, że mąż staje się prawnym ojcem dziecka i przejmuje wszystkie obowiązki z tym związane, w tym obowiązek alimentacyjny w stosunku do dziecka. W takim przypadku alimenty od biologicznego ojca zostaną zniesione.

Post 3:
Masz absolutnie rację. Jeśli partner chce przysposobić dziecko, oznacza to, że przejmuje pełne prawa i obowiązki wobec dziecka, takie jak prawo do opieki, wychowania, a także obowiązek alimentacyjny. Nie ma możliwości "częściowego" przysposobienia czy wybiórczego korzystania z przywilejów opiekuńczych.

Jeśli chodzi o konkretne kroki do podjęcia, aby partner mógł podpisywać dokumenty w Twojej nieobecności, istnieje możliwość udzielenia przez Ciebie pełnomocnictwa partnerowi do reprezentowania Twoich dzieci w określonych sytuacjach, np. w przypadku wypadku czy potrzeby podpisania dokumentów szkolnych. Jednak pełnomocnictwo nie daje partnerowi statusu opiekuna prawnego i nie uprawnia go do podejmowania decyzji dotyczących ważnych aspektów życia dziecka, takich jak wybór miejsca zamieszkania czy edukacji.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Głośna muzyka u sąsiada
Od jakiegoś tygodnia. Sąsiad słucha strasznie głośno muzyki i mi to przeszkadza, tylko że słucha jej gdzieś od 19 gdzie po pracy chce odpocząć czy nawet w spokoju chce spędzić wieczór. Gdyby była to normalna muzyka to bym jeszcze zrozumiała, a nie bas na cały regulator żeby wszystko podskakiwało. Czy mogę coś z tym zrobić czy niestety nie?...
Własność i udział w spadku.
Witam wszystkich Dowiedziałam się, że mogę domagać się czynszu od użytkowniczki pozostałego majątku, chciałabym wiedzieć czy takie mam prawo Osoba ta nie trzyma się kawałka posiadłości, w skład wchodzą (przestrzeń otwarta i budynek gospodarczy) korzysta ona z całości a ja nie zgadzam się z tym ponieważ połowa tej posiadłości należy do mnie Na podział spadku przez Sąd i zniesienie współwłasności jeszcze czekamy Proszę o potwierdzenie czy czyns...
Przyjęcie spadku, a długi jednego z rodziców
Dzień dobry. Mama brała kredyty na siebie, Tata zmarł. Nie mieli rozdzielności majątkowej. Czy jako ich dziecko dziedziczę w tym przypadku długi po przyjęciu części spadku po zmarłym Ojcu dopóki Mama żyje ?...
Praca zdalna.
Witam, zacząłem ostatnio pracę zdalna i dowiedziałem się od pracowników, że na komputerze firmowym jest program team viewer, który ma włączona opcję nagrywania dźwięku i kamerki. Zacząłem się zastanawiać czy w ogóle jest to legalne. Dodam, że w umowie nie było żadnego zapisu o tym....

Wyszukiwarka