Jak przysposobić dziecko?

Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie:
Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej
Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci.
Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dokumenty itp.
Jakie kroki mamy podjąć aby partner został opiekunem prawnym?
anonim cytuj
18-10-2023
Nie ma możliwości aby partner równolegle z tobą był opiekunem prawnym dziecka.
a po ślubie? A przez sąd?

Po ślubie przysposobienie. Tylko wtedy to już mąż będzie uważany jako ojciec i to on będzie zobowiązany do utrzymania dziecka.

anonim cytuj
18-10-2023
Jeśli partner chce zostać prawnym opiekunem dziecka, przysposobić je - to z pełnią praw, ale też obowiązków. Nie da się nim zostać "częściowo" i korzystać z przywilejów takiego zobowiązania wybiórczo, wedle własnego uznania.

anonim cytuj
18-10-2023
opieka prawna nad dzieckiem należy do rodziców, którzy posiadają władzę rodzicielską. Jeśli jeden z rodziców jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, drugi rodzic staje się jedynym opiekunem prawnym dziecka.

Z tego, co rozumiem z treści postu, partner chciałby uzyskać pewne prawa opiekuńcze w stosunku do dzieci, takie jak podpisywanie dokumentów w przypadku awarii itp., ale nie chce oficjalnie adoptować dzieci, aby nie utracić praw do alimentów od biologicznego ojca.

Post 2:
Rzeczywiście, w polskim prawie nie ma możliwości, aby partner był równolegle z Tobą opiekunem prawnym. Po ślubie możliwe jest przysposobienie dziecka przez małżonka, co oznacza, że mąż staje się prawnym ojcem dziecka i przejmuje wszystkie obowiązki z tym związane, w tym obowiązek alimentacyjny w stosunku do dziecka. W takim przypadku alimenty od biologicznego ojca zostaną zniesione.

Post 3:
Masz absolutnie rację. Jeśli partner chce przysposobić dziecko, oznacza to, że przejmuje pełne prawa i obowiązki wobec dziecka, takie jak prawo do opieki, wychowania, a także obowiązek alimentacyjny. Nie ma możliwości "częściowego" przysposobienia czy wybiórczego korzystania z przywilejów opiekuńczych.

Jeśli chodzi o konkretne kroki do podjęcia, aby partner mógł podpisywać dokumenty w Twojej nieobecności, istnieje możliwość udzielenia przez Ciebie pełnomocnictwa partnerowi do reprezentowania Twoich dzieci w określonych sytuacjach, np. w przypadku wypadku czy potrzeby podpisania dokumentów szkolnych. Jednak pełnomocnictwo nie daje partnerowi statusu opiekuna prawnego i nie uprawnia go do podejmowania decyzji dotyczących ważnych aspektów życia dziecka, takich jak wybór miejsca zamieszkania czy edukacji.

anonim cytuj
22-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...
Zapisy w Księdze Wieczystej.
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Najemca spóźnia się z zapłatą
Witam, jestem właścicielem mieszkania które wynajmuje, wynajęłam je na 4 miesiące osobie X natomiast osoba X nie mieszka w tym lokalu tylko jej syn, niestety ale X spóźnia się z opłatą 1 miesiąc, co mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę wyrzucić syna osoby X z mieszkania?...

Wyszukiwarka