Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów.

Witam.
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?
anonim cytuj
18-11-2021
Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

anonim cytuj
18-11-2021
Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

anonim cytuj
18-11-2021
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?

Aby przestać pobierać alimenty, które są egzekwowane przez komornika:

Dziecko, które jest już pełnoletnie, może zwrócić się do komornika z wnioskiem o zakończenie egzekucji. Wniosek taki powinien być pisemny i zawierać uzasadnienie decyzji oraz podpisanie przez zainteresowanego.

W celu trwałego zakończenia obowiązku alimentacyjnego, warto również złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Wnioskodawca powinien wykazać, że spełniły się przesłanki do zakończenia obowiązku, na przykład wskazując na fakt ukończenia nauki i uzyskania samodzielności finansowej.

Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

Tak, to jest prawidłowe podejście. Wysyłając pismo do sądu, warto podać konkretne przesłanki uzasadniające rezygnację z alimentów, takie jak fakt posiadania stałego dochodu czy ukończenie kształcenia.

Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

To jest dokładne streszczenie tego, co trzeba zrobić. Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do komornika o zakończenie egzekucji. Następnie, jeśli dziecko chce całkowicie zrezygnować z praw do alimentów, można podjąć kroki w sądzie, aby zniesienie obowiązku alimentacyjnego stało się oficjalne.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Dopisanie współkredytobiorcy do aktu notarialnego.
Dzień dobry. Ponad 7 lat temu wzięliśmy wspólnie kredyt hipoteczny z MDM, tzw. "Singiel na swoim", ale jako, iż nie jesteśmy małżeństwem i skorzystać przy MDM, mogłem tylko z opcji singiel, ja jestem tylko beneficjentem, a więc mimo, że kredyt był wzięty wspólnie, tylko ja i bank jesteśmy w akcie notarlamymy. Z racji, że minęło już ponad 5 lat od wzięcia kredytu, chciałbym dopisać swojego współkredytobiorcę do aktu notarialnego (nie jes...
Odszkodowanie za pogryzienie.
Cześć, Znajoma dostała list polecony od sąsiadki pod tytułem "Ostateczne wezwanie do odszkodowania" - list prywatny, w którym wzywa ją do zapłaty odszkodowania 3000 zł za szkody wywołane przez jej psa na jej nastoletnim synu (koszt za zastrzyki oraz trauma i strach przed psami). Kilka miesięcy temu do jej drzwi zapukali policjanci, którzy wystawili jej mandat za to, że jej pies ugryzł właśnie tego chłopca. 500 zł, mandat opłaciła bo c...
Uporczywi sąsiedzi.
Witam. Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po pros...
Zgubiona tablica rejestracyjna
Dzień dobry. Prośba o odpowiedz . Wiem ze mogę zapytać w urzędzie komunikacji ale niestety potrzebuje wiedzieć w ten weekend. Otóż wujek chce mi sprzedać starą przyczepkę za symboliczną kwotę. Przyczepka jest legalna, ma papiery . Niestety wujek zgubił tablice rejestracyjną dawno temu. Jak to teraz sprawnie zorganizować prawnie w urzędzie aby nie namnozyc kosztów. Tzn chciałbym ubiknąć konieczności wyrabiania duplikatu aby za chwilę zwracać t...

Wyszukiwarka