Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów.

Witam.
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?
anonim cytuj
18-11-2021
Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

anonim cytuj
18-11-2021
Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

anonim cytuj
18-11-2021
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?

Aby przestać pobierać alimenty, które są egzekwowane przez komornika:

Dziecko, które jest już pełnoletnie, może zwrócić się do komornika z wnioskiem o zakończenie egzekucji. Wniosek taki powinien być pisemny i zawierać uzasadnienie decyzji oraz podpisanie przez zainteresowanego.

W celu trwałego zakończenia obowiązku alimentacyjnego, warto również złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Wnioskodawca powinien wykazać, że spełniły się przesłanki do zakończenia obowiązku, na przykład wskazując na fakt ukończenia nauki i uzyskania samodzielności finansowej.

Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

Tak, to jest prawidłowe podejście. Wysyłając pismo do sądu, warto podać konkretne przesłanki uzasadniające rezygnację z alimentów, takie jak fakt posiadania stałego dochodu czy ukończenie kształcenia.

Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

To jest dokładne streszczenie tego, co trzeba zrobić. Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do komornika o zakończenie egzekucji. Następnie, jeśli dziecko chce całkowicie zrezygnować z praw do alimentów, można podjąć kroki w sądzie, aby zniesienie obowiązku alimentacyjnego stało się oficjalne.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem. Wydaje mi się, że to chodzi o...
Ogrodzenie działki.
Są dwie działki obok siebie, moja i sąsiada. Sąsiad chce grodzić dość drogim ogrodzeniem. Ja na razie nie planuje w ogóle. Sąsiad chce żebym zapłacił połowę za część wspólną. Czy może mnie zmusić do tego? Po drugie. Nawet jak kiedyś bym grodził to zwykłą tania siatką. Jego ogrodzenie będzie już stało równo w granicy, moje będzie stało po mojej części, czy tak może być? Bardzo bym prosił o rzeczowe podpowiedzi do opisanej sytuacji....
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
Czy dzieci mają obowiązek płacić alimenty dla ojca z ograniczonymi prawami?
Proszę o poradę. Ojciec dzieci ma ograniczone prawa. Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego. Ma duże zaległości do dziś. Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny. Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?...

Wyszukiwarka