Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów.

Witam.
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?
anonim cytuj
18-11-2021
Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

anonim cytuj
18-11-2021
Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

anonim cytuj
18-11-2021
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?

Aby przestać pobierać alimenty, które są egzekwowane przez komornika:

Dziecko, które jest już pełnoletnie, może zwrócić się do komornika z wnioskiem o zakończenie egzekucji. Wniosek taki powinien być pisemny i zawierać uzasadnienie decyzji oraz podpisanie przez zainteresowanego.

W celu trwałego zakończenia obowiązku alimentacyjnego, warto również złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Wnioskodawca powinien wykazać, że spełniły się przesłanki do zakończenia obowiązku, na przykład wskazując na fakt ukończenia nauki i uzyskania samodzielności finansowej.

Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

Tak, to jest prawidłowe podejście. Wysyłając pismo do sądu, warto podać konkretne przesłanki uzasadniające rezygnację z alimentów, takie jak fakt posiadania stałego dochodu czy ukończenie kształcenia.

Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

To jest dokładne streszczenie tego, co trzeba zrobić. Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do komornika o zakończenie egzekucji. Następnie, jeśli dziecko chce całkowicie zrezygnować z praw do alimentów, można podjąć kroki w sądzie, aby zniesienie obowiązku alimentacyjnego stało się oficjalne.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

ZUS
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia w ZUS. Czy jeżeli mając 20 lat (nie uczę się oraz nie pracuję), może mnie "podpiąć" pod swoje ubezpieczenie np. tata, który jest obecnie na emeryturze? Za konkretne odpowiedzi bardzo dziękuję....
Ograniczenie władzy rodzicielskiej - pytania do biegłych sądowych
Dzień dobry, mam następujący problem. W lutym 2023 złożyłam wniosek o ograniczenie władzy rodzicielskiej ojcu dziecka. Głównie chodzi o to, iż ojciec nie wyraża zgody na diagnozstykę i leczenie (terapię) dziecka pod kątem spektrum, aspergera, adhd, nie wyraża zgody na szczepienia. Nie wyraża też zgody na wyjazd za granicę, ale najważniejsze jest to leczenie. Dodatkowo dziecko jest uzależnione od grania na telefonie (telefon jest od ojca, do gru...
Zabezpieczenie w postaci testamentu.
Wraz z mężem chcemy zabezpieczyć się na wypadek śmierci i spisać testamenty. Nie mamy wspólnych dzieci, ja mam syna z innego związku i jestem jego jedynym opiekunem prawnym. Oboje mamy rodzeństwo, wszyscy z rodzeństwa mają dzieci. Moi rodzice żyją, są po rozwodzie. U męża żyje tylko tata. Planujemy zakup domu i nie chcemy, aby nasze rodziny próbowały starać się choćby o zachowek. Czy jest możliwość zabezpieczenia się jakoś przed tym? Przys...
Zapisy w Księdze Wieczystej.
Na działce ,którą chcemy nabyć znajdują się obiekty budowlane ( stary dom, studnia i budynek gospodarczy) w Księdze Wieczystej nie ma na ten temat żadnych zapisów, jest tylko określona powierzchnia nieruchomości. Czy jest jakieś niebezpieczeństwo przy nabywaniu takiej nieruchomości i czy w akcie notarialnym zapisy dotyczące tego co się znajduje na działce powinny być szczegółowo opisane ? Budynki są stare i nie posiadają dokumentacji....

Wyszukiwarka