Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów.

Witam.
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?
anonim cytuj
18-11-2021
Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

anonim cytuj
18-11-2021
Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

anonim cytuj
18-11-2021
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?

Aby przestać pobierać alimenty, które są egzekwowane przez komornika:

Dziecko, które jest już pełnoletnie, może zwrócić się do komornika z wnioskiem o zakończenie egzekucji. Wniosek taki powinien być pisemny i zawierać uzasadnienie decyzji oraz podpisanie przez zainteresowanego.

W celu trwałego zakończenia obowiązku alimentacyjnego, warto również złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Wnioskodawca powinien wykazać, że spełniły się przesłanki do zakończenia obowiązku, na przykład wskazując na fakt ukończenia nauki i uzyskania samodzielności finansowej.

Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

Tak, to jest prawidłowe podejście. Wysyłając pismo do sądu, warto podać konkretne przesłanki uzasadniające rezygnację z alimentów, takie jak fakt posiadania stałego dochodu czy ukończenie kształcenia.

Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

To jest dokładne streszczenie tego, co trzeba zrobić. Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do komornika o zakończenie egzekucji. Następnie, jeśli dziecko chce całkowicie zrezygnować z praw do alimentów, można podjąć kroki w sądzie, aby zniesienie obowiązku alimentacyjnego stało się oficjalne.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Czy jest (i jeśli tak to jaki??) próg dochodu (na osobę ponieważ ma własną rodzinę) dla dziecka którego rodzic/rodzice lub MOPS chce podać o alimenty. Czy jeśli taki próg istnieje rodzic lub MOPS mimo to mogą wnieść do sądu o alimenty? Czy jeśli rodzice żyją w związku małżeńskim ewentualne alimenty przyznawane są na każdego rodzica z osobna(jeśli oboje się domagają)?...
Przerejestrowanie auta po rozwodzie.
Jestem po rozwodzie. W trakcie małżeństwa nabyliśmy dwa pojazdy, oba zarejestrowane na mnie, w tym jeden użytkuje była żona. Jak najrozsądniej "podzielić się" autami? 1. Chciałbym to auto przerejestrować na nią. Jak tego dokonać? 2. Co z autem, które ja użytkuję?...
Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Umowa najmu okazjonalnego.
Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wynajmem nie chcą podpisać umowy najmu okazjonalnego, tłumacząc się komplikacjami prywatnymi, których nie chcą mówić. Czy ta umowa w jakiś sposób różni się od umowy na czas określony dla najemcy? Czy np. po zakończeniu umowy na czas określony trzeba znaleźć lokal zastępczy w sytuacji kiedy najemca nie chce się wyprowadz...

Wyszukiwarka