Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów.

Witam.
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?
anonim cytuj
18-11-2021
Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

anonim cytuj
18-11-2021
Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

anonim cytuj
18-11-2021
Dziecko zakończyło naukę, usamodzielniło sie i chce zrezygnować z pobierania alimentów. Co musi zrobić (jakie i gdzie wnioski z złożyć) aby przestać pobierać alimenty, które dostaje pocztą od rodzica za pośrednictwem komornika?

Aby przestać pobierać alimenty, które są egzekwowane przez komornika:

Dziecko, które jest już pełnoletnie, może zwrócić się do komornika z wnioskiem o zakończenie egzekucji. Wniosek taki powinien być pisemny i zawierać uzasadnienie decyzji oraz podpisanie przez zainteresowanego.

W celu trwałego zakończenia obowiązku alimentacyjnego, warto również złożyć wniosek do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego. Wnioskodawca powinien wykazać, że spełniły się przesłanki do zakończenia obowiązku, na przykład wskazując na fakt ukończenia nauki i uzyskania samodzielności finansowej.

Do sądu pismo wysłać ze ma wystarczające środki na utrzymanie się i ze dobrowolnie rezygnuje z alimentów.

Tak, to jest prawidłowe podejście. Wysyłając pismo do sądu, warto podać konkretne przesłanki uzasadniające rezygnację z alimentów, takie jak fakt posiadania stałego dochodu czy ukończenie kształcenia.

Ze strony dziecka wystarczy jak zrezygnuje z egzekucji u komornika. Mozna również od razu zniesc obowiązek alimentacyjny w sadzie.

To jest dokładne streszczenie tego, co trzeba zrobić. Pierwszym krokiem jest złożenie wniosku do komornika o zakończenie egzekucji. Następnie, jeśli dziecko chce całkowicie zrezygnować z praw do alimentów, można podjąć kroki w sądzie, aby zniesienie obowiązku alimentacyjnego stało się oficjalne.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

najem mieszkania a rezygnacja
Witam. Od 1 sierpnia wynajmuję mieszkanie z umową na czas określony (1 rok). Mieszkam w nim od 1 października, jednak chciałabym przeprowadzić się do innego. Właścicielka ma zapłacone za listopad z góry oraz kaucję. Jak wygląda kwestia rozwiązania takiej umowy? Jedynie porozumienie stron? (chciałabym odzyskać przynajmniej pieniądze za nadpłacony miesiąc, bo kaucji pewnie nie mogę). ...
Ubezwłasnowolnienie bez zgody.
Próbowano mnie na wniosek osoby z rodziny ubezwłasnowolnić bez mojej zgody. Proces w sądzie się odbył i decyzja procesowa była umarzająca. Jednak z tego powodu po poradzie u adwokata zostałem zmuszony do zamknięcia działalności z dużym kredytem na firmę i staraniu się w banku o cesję pojazdu na inny podmiot. Rozsypało mi się życie prywatne, które tworzyłem w tym czasie z osobą najbliższą i również z tego powodu mam problemy by spotykać się normal...
Banery wyborcze.
Mam pytanie, Czy jeśli na ogrodzeniu mojej posesji pojawił się plakat/ baner wyborczy, bez mojej wiedzy i zgody, to czy mogę go legalnie usunąć?...
Kupujący chce obciążyć mnie naprawą auta.
Witam, opisując moją sytuację. Sprzedałem swój samochód który był zarejestrowany na moją znajomą i po ponad pół roku odzywa się kupujący twierdząc, że zepsuł się silnik lub rozrząd i chce się podzielić kosztami lub podać do sądu. Co mam zrobić jeśli wiem że samochód sprzedałem bez żadnych wad ukrytych i to że był zarejestrowany na znajomą jak to może wyglądać w sądzie w takiej sytuacji ?...

Wyszukiwarka