Prawo Cywilne 01-11-2023 1 odpowiedź

Zwrot kaucji

Pytanie użytkownika
Dzień dobry.
Wynajmowałem mieszkanie ponad 4 lata. Pod koniec najmu poinformowałem właściciela o zużytym materacu (kupiony był najtańszy sprężynowy i po 5 latach użytkowania po prostu się zużył, był także pobrudzony od potu). W protokole oprócz materaca były wpisane pobudzone ściany (wynajmujący zrobił zdjęcia pobrudzonych ścian). Pobrudzenia lub wgniotki na tynku są punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe. Kupiłem do mieszkania nową płytę indukcyjną (szklana tafla mi pękła - moja wina w 100%) jednakże nowa płyta jest na gwarancji i nieznacznie ale jednak zwiększa to wartość mieszkania. Zdając mieszkanie 30.09.2023 r. nie było możliwości odczytu licznika C.O. (wpisane w protokole, że niezwłocznie wynajmujący napisze do wspólnoty).Na słowo byłem dogadamy w wynajmującym za zwrot 1300 z 2000 zł, jednakże termin 30 dni minął 30.10.2023 r., i nie otrzymałem do tej pory żadnej faktury za malowanie ani zwrotu kaucji. Czy po tym terminie może przedłużyć mi jakieś dokumenty faktury etc. które miałyby obciążyć moją kieszeń lub obniżyć coś z kaucji? Ustawowy czas na rozliczenie się z kaucji minął już.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
1 odpowiedź
Odpowiedź
14 dni temu
Ustawowy czas na rozliczenie się z kaucji minął już.

Tak, termin na zwrot kaucji minął. Przy najmie lokalu mieszkalnego kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu, po potrąceniu należności wynajmującego z tytułu najmu — art. 6 ust. 4 ustawy o ochronie praw lokatorów.
To nie znaczy jednak, że po upływie miesiąca właściciel magicznie traci każde roszczenie za zniszczenia. Znaczy to tyle, że powinien rozliczyć kaucję w terminie i wskazać, co potrąca oraz z jakiej podstawy. Jeżeli tego nie zrobił, można żądać zwrotu kaucji, a ewentualne swoje roszczenia za szkody musi potem normalnie wykazać.
Najemca nie odpowiada za zwykłe zużycie rzeczy wynikające z prawidłowego używania. Wynika to z art. 675 § 1 kc. Po ponad 4 latach najmu zużycie materaca, ślady użytkowania, drobne zabrudzenia czy punktowe wgniotki nie zawsze są „szkodą”, za którą można automatycznie zabrać kaucję. Trzeba odróżnić normalne zużycie od zniszczenia.
materac (...) po 5 latach użytkowania po prostu się zużył

Jeżeli materac był tani, kilkuletni i zużył się normalnie, to właściciel nie powinien przerzucać na najemcę kosztu zakupu nowego materaca w pełnej wysokości. Co innego trwałe zabrudzenia ponad normalne używanie — tu może próbować potrącenia, ale musi wykazać zakres szkody i wartość, nie rzucić kwoty z sufitu.
pobrudzone ściany (...) punktowe i zajmują łącznie może 2-3 metry kwadratowe

Po 4 latach najmu odmalowanie całego mieszkania na koszt najemcy tylko dlatego, że są punktowe ślady użytkowania, jest do podważenia. Najemca odpowiada za uszkodzenia i nadmierne zużycie, a nie za zwykłe odświeżenie lokalu po kilkuletnim najmie. Jeżeli właściciel chce potrącić malowanie, powinien wykazać, że zabrudzenia przekraczają normalne zużycie i jaka część kosztu rzeczywiście wynika z Pana odpowiedzialności.
Co do płyty indukcyjnej: skoro poprzednia pękła z Pana winy i kupił Pan nową, to ten element zasadniczo został naprawiony. Właściciel nie powinien drugi raz potrącać za tę samą szkodę, jeżeli dostał sprawną płytę. To, czy zwiększyła wartość mieszkania, ma mniejsze znaczenie; ważniejsze, że uszkodzony element został zastąpiony.
Rozliczenie C.O. może być osobnym tematem. Jeżeli w protokole wpisano brak możliwości odczytu licznika, właściciel może rozliczyć rzeczywiste niedopłaty po otrzymaniu danych ze wspólnoty, ale powinien je udokumentować. Nie może na tej podstawie bezterminowo przetrzymywać całej kaucji bez żadnego rozliczenia.
Na teraz najprościej wysłać pisemne wezwanie do zwrotu kaucji, np. 1300 zł, skoro taka kwota była ustnie uzgodniona, albo całych 2000 zł pomniejszonych tylko o udokumentowane i zasadne potrącenia. W piśmie trzeba zażądać szczegółowego rozliczenia potrąceń: faktury/rachunki, opis szkody, podstawa potrącenia, zdjęcia, protokół.
Jeżeli właściciel po terminie przedstawi fakturę za malowanie, to sama faktura nie przesądza sprawy. Może być dowodem poniesienia kosztu, ale nadal trzeba ocenić, czy koszt obciąża najemcę, czy jest zwykłym kosztem odświeżenia mieszkania po kilkuletnim najmie. Kaucja nie jest funduszem remontowym właściciela.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne 22-04-2023
Podpisanie umowy najmu u notariusza.

Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pi...

27 odpowiedzi 22-04-2023