Zwrot darowizny.

Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?
anonim cytuj
25-01-2024
Skoro to była darowizna to należy ją zgłosić w terminie by nie było podatku od nadwyżki kwoty wolnej. A co znaczy zwróciłeś? Dlaczego?

anonim cytuj
25-01-2024
Po prostu uzgodniliśmy, że nie jest mi potrzebna już ta darowizna.
I przelałem dokładnie taką samą kwotę jaką otrzymałem z powrotem na konto rodzica.

anonim cytuj
25-01-2024
W przepisach prawa nie ma czegoś takiego jak rozmyślenie się po otrzymaniu darowizny. Zwrot odbywa się poprzez odwołanie darowizny i na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.

anonim cytuj
25-01-2024
Czyli jeśli dobrze rozumiem ja muszę zgłosić otrzymanie darowizny od rodzica, i rodzic musi zgłosić teraz darowiznę ode mnie?

anonim cytuj
25-01-2024
Tak właśnie to wygląda. Jaki był tytuł przelewu?

anonim cytuj
25-01-2024
Od rodziców "Darowizna", a z mojej strony: "zwrot darowizny".

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Zapis mieszkania w testamencie.
Cześć, Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie- •czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci? •I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?...
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Bezskuteczność egzekucji.
Witam. W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności. Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę. Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika? Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może ko...
Sprawa z oskarżenia prywatnego.
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia. Czy przeważnie za to jest grzywna. Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych. Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....

Wyszukiwarka