Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?
Skoro to była darowizna to należy ją zgłosić w terminie by nie było podatku od nadwyżki kwoty wolnej. A co znaczy zwróciłeś? Dlaczego?
anonim cytuj
25-01-2024
Po prostu uzgodniliśmy, że nie jest mi potrzebna już ta darowizna.
I przelałem dokładnie taką samą kwotę jaką otrzymałem z powrotem na konto rodzica.
anonim cytuj
25-01-2024
W przepisach prawa nie ma czegoś takiego jak rozmyślenie się po otrzymaniu darowizny. Zwrot odbywa się poprzez odwołanie darowizny i na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.
anonim cytuj
25-01-2024
Czyli jeśli dobrze rozumiem ja muszę zgłosić otrzymanie darowizny od rodzica, i rodzic musi zgłosić teraz darowiznę ode mnie?
anonim cytuj
25-01-2024
Tak właśnie to wygląda. Jaki był tytuł przelewu?
anonim cytuj
25-01-2024
Od rodziców "Darowizna", a z mojej strony: "zwrot darowizny".
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Dobry wieczór,
W listopadzie 2019 otrzymaliśmy postanowienie sądu, które dotyczy podziału spadku na 10 spadkobierców. W marcu 2020 jedna ze spadkobierczyń, zorientowała się że jej część jest źle policzona- wkradł się błąd matematyczny. Został złożony wniosek o naniesienie korekty. Zaczęła się pandemia i lockdown, wiec tą sprawą nikt się nie zajął. We wrześniu skontaktowaliśmy się z sądem i okazało się, że nadal nikt nie zainteresował się tym wn...
Witam serdecznie,
piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne.
Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: