Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?
Skoro to była darowizna to należy ją zgłosić w terminie by nie było podatku od nadwyżki kwoty wolnej. A co znaczy zwróciłeś? Dlaczego?
anonim cytuj
25-01-2024
Po prostu uzgodniliśmy, że nie jest mi potrzebna już ta darowizna.
I przelałem dokładnie taką samą kwotę jaką otrzymałem z powrotem na konto rodzica.
anonim cytuj
25-01-2024
W przepisach prawa nie ma czegoś takiego jak rozmyślenie się po otrzymaniu darowizny. Zwrot odbywa się poprzez odwołanie darowizny i na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.
anonim cytuj
25-01-2024
Czyli jeśli dobrze rozumiem ja muszę zgłosić otrzymanie darowizny od rodzica, i rodzic musi zgłosić teraz darowiznę ode mnie?
anonim cytuj
25-01-2024
Tak właśnie to wygląda. Jaki był tytuł przelewu?
anonim cytuj
25-01-2024
Od rodziców "Darowizna", a z mojej strony: "zwrot darowizny".
Cześć,
Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie-
•czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci?
•I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?...
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...
Witam.
W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności.
Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę.
Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika?
Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może ko...
Sprawa karna z prywatnego oskarżenia o pomówienia.
Czy przeważnie za to jest grzywna.
Do osoby powiedziałem bandyto bo wtargnęła mi do mieszkania w godzinach nocnych.
Czy na pierwszej rozprawie mogę być sam bo nie stać mnie na adwokata....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: