Zwrot darowizny.

Otrzymałem darowiznę od rodzica w wysokości 40 000 PLN. Darowiznę zwróciłem po tygodniu na konto rodzica, z którego ją otrzymałem. Czy taką darowiznę trzeba zgłaszać do Urzędu Skarbowego?
anonim cytuj
25-01-2024
Skoro to była darowizna to należy ją zgłosić w terminie by nie było podatku od nadwyżki kwoty wolnej. A co znaczy zwróciłeś? Dlaczego?

anonim cytuj
25-01-2024
Po prostu uzgodniliśmy, że nie jest mi potrzebna już ta darowizna.
I przelałem dokładnie taką samą kwotę jaką otrzymałem z powrotem na konto rodzica.

anonim cytuj
25-01-2024
W przepisach prawa nie ma czegoś takiego jak rozmyślenie się po otrzymaniu darowizny. Zwrot odbywa się poprzez odwołanie darowizny i na podstawie przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.

anonim cytuj
25-01-2024
Czyli jeśli dobrze rozumiem ja muszę zgłosić otrzymanie darowizny od rodzica, i rodzic musi zgłosić teraz darowiznę ode mnie?

anonim cytuj
25-01-2024
Tak właśnie to wygląda. Jaki był tytuł przelewu?

anonim cytuj
25-01-2024
Od rodziców "Darowizna", a z mojej strony: "zwrot darowizny".

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Prawo pacjenta.
Czy lekarz może nie wydać mi, na moją prośbę, moich wyników badań? Dostałam skierowanie na prześwietlenie od lekarza. Wynik, czyli zdjęcie i opis dostarczyłam mu w oryginale, nie mam żadnej kopii. Czy lekarz może mi nie oddać tego prześwietlenia? Czy jest to zgodne z prawem? Poproszę o akty prawne. Z góry dziękuję za odpowiedź...
Czy comiesięczne przelewy od męża są darowizną ?
Mąż co miesiąc robi mi przelewy ze swojej wypłaty na rachunki, życie itp. Czy ja mam to traktować jak darowiznę? Czy przelewy na życie od męża to darowizna?...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...
Umowa przedwstępna - czy da się zrezygnować?
Witam. W poniedziałek podpisałem umowę przedwstępną na rozpoczęcie pracy w nowej firmie nie później niż do 2.10 (mój okres wypowiedzenia w obecnej firmie kończy się z końcem września). Umowa ma być na czas określony 6 miesięcy (do marca 2024). W umowie jest punkt, który mówi, że zobowiązuję się zapłacić jednomiesięczne wynagrodzenie (13000 brutto), na które się z nimi umówiłem jeśli nie dojdzie do podpisania umowy z mojej winy. 1. Pytanie do ...

Wyszukiwarka