Jak rozmawiać z UFG?

Wezwaniem z 26-06-2023 UFG nałożyło na mnie maksymalną karę za brak OC na podstawie kontroli w dniu 09-05-2023.
Przedmiotowe auto sprzedałem w dniu 14-09-2018. Zbycie auta do ubezpieczyciela zgłosiłem 04-11-2018. Zbycie auta do starosty zgłosiłem dopiero 31-01-2023.
Do UFG przesłałem zaświadczenie wydane przez organ rejestracyjny potwierdzające, że zgłosiłem zbycie w dniu 31/01/2023 na podstawie umowy sprzedaży z dnia 14-09-2018.
Na to UFG, że na zgłoszenie zbycia do starosty mam 30 dni i karę dostałem, ponieważ widnieję w CEP, jako ostatni właściciel.
Ja im na to, że kara za brak zgłoszenie zbycia w terminie ma inną podstawę prawną i leży w kompetencji starosty oraz że nie mam wpływu na brak zgłoszenia nabycia przez kupującego. Tu korespondencja się urwała.
Również mój ostatni ubezpieczyciel potwierdził mi telefonicznie, że od dnia sprzedaży w ich bazie danych widnieje inny niż ja ubezpieczający.
Jeśli brak zgłoszenia zbycia do starosty w terminie miałby się z automatu przedkładać na karę za brak OC, było by to absurdalne.
Jak rozmawiać z UFG? Do kogo się odwołać?
anonim cytuj
16-09-2023
Z UFG nie ma żadnego dialogu, to jakbyś rozmawiał z automatem generującym odpowiedzi na zadane pytania. Jak zdecydują się złożyć przeciwko Tobie pozew cywilny o zapłatę tejże kary, wtedy będziesz mógł się odwołać.

anonim cytuj
16-09-2023
W takim przypadku zebrałbym wszystko to co piszesz jako dowody i odmówił zapłaty. Podnosząc te argumenty w sadzie powinieneś na 99% wygrać. Nikt ci nie powie 100, bo czasami wyroki sądów są absurdalne.

anonim cytuj
16-09-2023
Kluczowe w tej sytuacji są przepisy prawa dotyczące odpowiedzialności za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC i zgłoszenia zbycia pojazdu. W odniesieniu do przedstawionego problemu:

Zgodnie z art. 86a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2020 r. poz. 568 z późn. zm.), w przypadku sprzedaży pojazdu, zbywca jest obowiązany zgłosić zbycie do wydziału komunikacji odpowiedniego dla miejsca jego zamieszkania w ciągu 30 dni od daty sprzedaży. Niezgłoszenie tego w terminie skutkuje karą.

Jeżeli samochód nie jest ubezpieczony, odpowiedzialność za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC spoczywa na ostatnim znanym właścicielu, który widnieje w Centralnej Ewidencji Pojazdów (CEP).

Tu korespondencja się urwała.

Skoro korespondencja z UFG się urwała, warto kontynuować komunikację, ewentualnie w formie pisemnej, gdzie jasno przedstawisz wszystkie fakty i dowody potwierdzające Twoje stanowisko.

W odniesieniu do wypowiedzi o braku dialogu z UFG i o możliwości odwołania się w przypadku pozwu cywilnego - jeśli UFG zdecyduje się na wystąpienie z pozwem, będziesz miał możliwość przedstawienia swojego stanowiska oraz dowodów przed sądem. Procedura sądowa daje szansę na skuteczne obronienie się przed niesłusznie nałożoną karą.

W takim przypadku zebrałbym wszystko to co piszesz jako dowody i odmówił zapłaty.

Zgadza się, zgromadzenie wszystkich dostępnych dowodów jest kluczowe. Jeżeli masz potwierdzenie z ubezpieczyciela, że od dnia sprzedaży w ich bazie danych widnieje inny ubezpieczający, warto załączyć je do ewentualnego odwołania lub odpowiedzi na pozew.
Podsumowując, w oparciu o obowiązujące przepisy prawne i przedstawione fakty, powinieneś być w stanie obronić się przed niesłusznie nałożoną karą. Kluczowe jest zgromadzenie wszystkich niezbędnych dowodów i ich właściwe przedstawienie w toku postępowania.

anonim cytuj
17-09-2023

Sugerowane Tematy

Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Odwołanie darowizny.
Oddałem swojej byłej partnerce auto w darowiźnie, przy określeniu wartości na 5 tysięcy złotych. Miało to miejsce chyba w maju br. Z racji na niewdzięczność obdarowanej wobec mnie, chciałbym te darowiznę cofnąć, ale obdarowana auto uszkodziła a w dniu wczorajszym sprzedała. Co w takiej sytuacji mogę zrobić?...
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Wyrobienie paszportu przez pełnomocnika.
Mam pytanie dotyczące paszportu... a mianowicie, obecnie mieszkam poza granicami kraju, chciałabym się dowiedzieć czy adwokat za pełnomocnictwem może ubiegać się o nowy paszport dla osoby poszukiwanej listem gończym (za wyłudzenia bankowe) nie posiadającej obecnie żadnego dokumentu (ważnego) stwierdzającego tożsamość i z powodów zdrowotnych nie może podróżować (w obecnym miejscu zamieszkania nie ma konsulatu polskiego)....

Wyszukiwarka