Zakaz konkurencji w umowie o dzieło.

Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.
Zastanawiam się dokładnie nad fragmentem który mówi, że przez okres x lat od dnia jej rozwiązania lub odstąpienia muszę powstrzymać się od świadczenia jakichkolwiek usług w jakiejkolwiek formie na rzecz klientów zamawiającego, dla których za pośrednictwem Zamawiającego świadczyłem jakiekolwiek usługi. To oznacza, że mogę nawiązać współpracę z inną firmą (z tej samej branży) z wyjątkiem firm które świadczą usługi dla konkretnych klientów, dla których jako wykonawca za pośrednictwem zamawiającego świadczyłem usługi?
Czyli przykładowo, jeśli świadczyłem usługi informatyczne w firmie dla klienta z branży hotelarskiej, to czy po zakończeniu umowy o dzieło mogę pracować nad projektem o podobnym charakterze w innej firmie dla innego klienta?
anonim cytuj
15-08-2023
A jakie wynagrodzenie przez te x lat będzie Ci wypłacane z tego tytułu?
W umowie nie ma zapisu o wysokości odszkodowania dla mnie. Rozumiem jednak, że jedynie nie mogę świadczyć usług dla aktualnych klientów dla których pracowałem.

Jeżeli nie będziesz otrzymywał w tym czasie rekompensaty to taki zapis jest nieważny.
A sam zapis rozumiem że nie możesz obsługiwać w jakikolwiek sposób klientów dla których wykonywałeś usługi w ramach umowy.

anonim cytuj
15-08-2023
Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.

Klauzula zakazu konkurencji w umowie o dzieło, w kontekście polskiego prawa, może być problematyczna w niektórych sytuacjach. Warto przyjrzeć się kilku kwestiom:

Zakaz konkurencji jest możliwy w umowie o pracę, gdzie pracownik zobowiązuje się nie prowadzić konkurencyjnej działalności w stosunku do pracodawcy, a pracodawca zobowiązuje się wypłacać pracownikowi odszkodowanie za czas trwania zakazu. Jest to regulowane przez art. 101[1]-101[4] kodeksu pracy.

W przypadku umów cywilnoprawnych, takich jak umowa o dzieło, kwestia zakazu konkurencji nie jest tak ściśle uregulowana. Jednakże taka klauzula powinna być jasna, konkretnej i nie naruszać dobra wspólnego oraz praw osobistych.

W umowie nie ma zapisu o wysokości odszkodowania dla mnie. Rozumiem jednak, że jedynie nie mogę świadczyć usług dla aktualnych klientów dla których pracowałem.

Jeżeli klauzula zakazuje wykonywania pewnych działań (takich jak współpraca z konkurencyjnymi klientami) bez zapewnienia adekwatnej rekompensaty za okres trwania zakazu, istnieje ryzyko, że taki zakaz może być uznany za nieważny, bowiem stanowi nierównowagę stron i narusza interes wykonawcy.

Podsumowując, jeżeli klauzula zakazuje konkurencji, ale nie przewiduje rekompensaty za okres trwania zakazu, istnieje ryzyko, że może być ona nieważna. Aby była skuteczna, zakaz konkurencji powinien być adekwatny, czyli nieza długo trwać i nie obejmować zbyt szerokiego zakresu. Ponadto zapisy takie jak ten, o ile są stosowane w umowie o dzieło, powinny być klarowne, konkretne i nie naruszać praw stron.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

jestem współwłaścicielem domu
Witam. Mam pytanie: jestem współwłaścicielem domu w którym nie zamieszkuje. Prócz mnie jest jeszcze 3 współwłaścicieli którzy ten dom zamieszkują. Chce nałożyć im czynsz za użytkowanie mojej części (trwa to już 17 lat). Nie ma mowy aby podpisać z nimi dobrowolnie umowy najmu. Co mogę dalej z tym zrobić?? ...
Wyrok sądu, kiedy i jak do mnie dotrze?
Witam miałam sprawę o alimenty z ojcem dziecka wygrana. Problem w tym że się przeprowadziłam a wyrok sądu nie dotarł. Cóż mogę zrobić gdzie go szukać? Nie było też żadnego awizo. Wyrok miał przyjść pocztą....
Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę. Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej. Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy. Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...
Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...

Wyszukiwarka