Witam, dostałem do podpisania umowę o dzieło, na której widnieje zapis o zakazie konkurencji.
Klauzula zakazu konkurencji w umowie o dzieło, w kontekście polskiego prawa, może być problematyczna w niektórych sytuacjach. Warto przyjrzeć się kilku kwestiom:
Zakaz konkurencji jest możliwy w umowie o pracę, gdzie pracownik zobowiązuje się nie prowadzić konkurencyjnej działalności w stosunku do pracodawcy, a pracodawca zobowiązuje się wypłacać pracownikowi odszkodowanie za czas trwania zakazu. Jest to regulowane przez art. 101[1]-101[4] kodeksu pracy.
W przypadku umów cywilnoprawnych, takich jak umowa o dzieło, kwestia zakazu konkurencji nie jest tak ściśle uregulowana. Jednakże taka klauzula powinna być jasna, konkretnej i nie naruszać dobra wspólnego oraz praw osobistych.
W umowie nie ma zapisu o wysokości odszkodowania dla mnie. Rozumiem jednak, że jedynie nie mogę świadczyć usług dla aktualnych klientów dla których pracowałem.
Jeżeli klauzula zakazuje wykonywania pewnych działań (takich jak współpraca z konkurencyjnymi klientami) bez zapewnienia adekwatnej rekompensaty za okres trwania zakazu, istnieje ryzyko, że taki zakaz może być uznany za nieważny, bowiem stanowi nierównowagę stron i narusza interes wykonawcy.
Podsumowując, jeżeli klauzula zakazuje konkurencji, ale nie przewiduje rekompensaty za okres trwania zakazu, istnieje ryzyko, że może być ona nieważna. Aby była skuteczna, zakaz konkurencji powinien być adekwatny, czyli nieza długo trwać i nie obejmować zbyt szerokiego zakresu. Ponadto zapisy takie jak ten, o ile są stosowane w umowie o dzieło, powinny być klarowne, konkretne i nie naruszać praw stron.