Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?

Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę
anonim cytuj
30-11-2022
Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

anonim cytuj
30-11-2022
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego.

W sytuacji, gdy w protokole z posiedzenia są zawarte nieprawdziwe informacje lub braki, strona lub uczestnik postępowania może zwrócić się z wnioskiem o sprostowanie protokołu. Przepis dotyczący tego znajduje się w art. 245 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że jeżeli w protokole są błędy lub opuszczenia, prezes sądu albo sędzia wyznaczony do prowadzenia sprawy może je sprostować.

Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

Dokładnie tak, w sytuacji niezgodności treści protokołu z przebiegiem rozprawy, należy skierować do sądu wniosek o sprostowanie błędów lub opuszczeń w protokole.

Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

Nie, wniosek o sprostowanie protokołu powinien zostać złożony jak najszybciej po otrzymaniu wglądu w jego treść. Najlepiej złożyć go przed upływem kolejnej rozprawy w danej sprawie, aby uniknąć komplikacji i opóźnień w postępowaniu. Jednakże ostateczny termin na zgłoszenie sprostowania wynika z okoliczności konkretnej sprawy i decyzji sądu. W przypadku zaniedbania terminu warto uzasadnić przyczyny opóźnienia w składaniu wniosku.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak policzyć alimenty wstecz?
Dzień dobry, Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odw...
jak zabronic ojcu dziecka upubliczniać zdjecia dziecka
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...
Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?
Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni. Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota. Teraz w trakcie trwan...
przejście do drugiej firmy
Witam, jak to jest z pracownikiem w sytuacji gdy zbliża mu się 33 miesiące stażu pracy, powinien dostać umowę o pracę na czas nieokreślony jednak aktualny pracodawca chce aby przeszedł do drugiej firmy (obie firmy tworza spółkę cywilna) żeby tego uniknąć? Ten okres 33 miesiece zaczyna się od nowa, czy jednak przejmuje się pracownika z dobrodziejstwa inwentarza jakim jest dany staż pracy?...

Wyszukiwarka