Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?

Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę
anonim cytuj
30-11-2022
Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

anonim cytuj
30-11-2022
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego.

W sytuacji, gdy w protokole z posiedzenia są zawarte nieprawdziwe informacje lub braki, strona lub uczestnik postępowania może zwrócić się z wnioskiem o sprostowanie protokołu. Przepis dotyczący tego znajduje się w art. 245 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że jeżeli w protokole są błędy lub opuszczenia, prezes sądu albo sędzia wyznaczony do prowadzenia sprawy może je sprostować.

Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

Dokładnie tak, w sytuacji niezgodności treści protokołu z przebiegiem rozprawy, należy skierować do sądu wniosek o sprostowanie błędów lub opuszczeń w protokole.

Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

Nie, wniosek o sprostowanie protokołu powinien zostać złożony jak najszybciej po otrzymaniu wglądu w jego treść. Najlepiej złożyć go przed upływem kolejnej rozprawy w danej sprawie, aby uniknąć komplikacji i opóźnień w postępowaniu. Jednakże ostateczny termin na zgłoszenie sprostowania wynika z okoliczności konkretnej sprawy i decyzji sądu. W przypadku zaniedbania terminu warto uzasadnić przyczyny opóźnienia w składaniu wniosku.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Spłata małżonka po rozwodzie.
Witam czy 4 lata po rozwodzie można żądać od byłego męża spłaty. Zaznaczam nie było intercyzy, mąż miał pełno długów sprzedał dom ja nie byłam dopisana do aktu notarialnego z powodu tych zadłużeń. Mnie po rozwodzie nie spłacił bo twierdził ze mi się nic nie należy. Mamy dorosłą córkę....
kolizja - nowe dowody
Brałam udział w kolizji, w której policja stwierdziła moje sprawstwo i zarzuciła mi wykroczenie z art. 86 par. 1 k.w. Nie przyjęłam mandatu. Dzień później pozyskałam nagranie z kamery monitoringu, z którego wynika wina tego drugiego kierowcy. Złożyłam nagranie na Policji i złożyłam wyjaśnienia. Policja stwierdziła, że faktycznie popełnili błąd, ale nic nie może już zrobić i i tak musi skierować sprawę do Sądu, który mnie uniewinni. Co mogę zrobić...
Pytanie dotyczące najmu okazjonalnego
Mam pytanie dotyczące najmu okazjonalnego. W zasadzie powinien on zabezpieczać moje interesy w wypadku problemów z Najemcami, ale zastanawiam mnie jedna kwestia. Podpisałam umowę najmu i umowę najmu okazjonalnego u notariusza z pewnym mężczyzną, ale dowiedziałam się niedawno, że ma nową partnerką, z którą mieszka. Co z nią jeśli zaczną się problemy i dojdzie do jego eksmisji? Będę musiała bawić się w sąd mimo, że zabezpieczyłam się przed ...

Wyszukiwarka