Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?

Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę
anonim cytuj
30-11-2022
Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

anonim cytuj
30-11-2022
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego.

W sytuacji, gdy w protokole z posiedzenia są zawarte nieprawdziwe informacje lub braki, strona lub uczestnik postępowania może zwrócić się z wnioskiem o sprostowanie protokołu. Przepis dotyczący tego znajduje się w art. 245 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że jeżeli w protokole są błędy lub opuszczenia, prezes sądu albo sędzia wyznaczony do prowadzenia sprawy może je sprostować.

Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

Dokładnie tak, w sytuacji niezgodności treści protokołu z przebiegiem rozprawy, należy skierować do sądu wniosek o sprostowanie błędów lub opuszczeń w protokole.

Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

Nie, wniosek o sprostowanie protokołu powinien zostać złożony jak najszybciej po otrzymaniu wglądu w jego treść. Najlepiej złożyć go przed upływem kolejnej rozprawy w danej sprawie, aby uniknąć komplikacji i opóźnień w postępowaniu. Jednakże ostateczny termin na zgłoszenie sprostowania wynika z okoliczności konkretnej sprawy i decyzji sądu. W przypadku zaniedbania terminu warto uzasadnić przyczyny opóźnienia w składaniu wniosku.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy starsze niepełnoletnie rodzeństwo może odebrać młodsze z przedszkola?
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...
Służebność
Dzień dobry, kilka lat temu otrzymałem dom z zapisem: " [moje dane] na życzenie babci [dane] i brata ojca [dane] nieodpłatnie na ich rzecz dożywotnią służebność polegająco na prawie korzystania z parteru domu mieszkalnego z prawem wejścia, prawie korzystania z budynków gospodarczych z prawem swobodnego poruszania się po działce". Czy ten zapis oznacza że wszelkie opłaty za media, utrzymanie nieruchomości czy żywność lub ubiór ponoszę ja...
Służebność.
Witam, bardzo proszę o wytłumaczenie mi co może a co nie. Ciocia ma ustanowioną służebność mieszkalną w domu murowanym bez wyszczególnionych pomieszczeń. Co w takim razie jeśli upiera się przy prowadzeniu ogródka warzywnego i we wszystkich pomieszczeniach gospodarczych chce wprowadzać swoje rządy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam...
Wszczęcie egzekucji przez komornika.
Dostałem dziś pismo od komornika o wszczęciu egzekucji. Odnosi się to prawdopodobnie do niezapłaconego mandatu za przejazd bez biletu (nawet nie wiem czy to byłem ja - sprawa z 2003 roku). Jest podana należność, odsetki, opłata egzekucyjna. Do pisma jest dołączony nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z 2003 (z klauzulą wykonalności z 2014 roku). Do tej pory nikt się do mnie nie odzywał, nie dostawałem żadnych pism. Czy to nie za długi ok...

Wyszukiwarka