Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?

Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę
anonim cytuj
30-11-2022
Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

anonim cytuj
30-11-2022
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego.

W sytuacji, gdy w protokole z posiedzenia są zawarte nieprawdziwe informacje lub braki, strona lub uczestnik postępowania może zwrócić się z wnioskiem o sprostowanie protokołu. Przepis dotyczący tego znajduje się w art. 245 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że jeżeli w protokole są błędy lub opuszczenia, prezes sądu albo sędzia wyznaczony do prowadzenia sprawy może je sprostować.

Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

Dokładnie tak, w sytuacji niezgodności treści protokołu z przebiegiem rozprawy, należy skierować do sądu wniosek o sprostowanie błędów lub opuszczeń w protokole.

Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

Nie, wniosek o sprostowanie protokołu powinien zostać złożony jak najszybciej po otrzymaniu wglądu w jego treść. Najlepiej złożyć go przed upływem kolejnej rozprawy w danej sprawie, aby uniknąć komplikacji i opóźnień w postępowaniu. Jednakże ostateczny termin na zgłoszenie sprostowania wynika z okoliczności konkretnej sprawy i decyzji sądu. W przypadku zaniedbania terminu warto uzasadnić przyczyny opóźnienia w składaniu wniosku.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka dla znajomego.
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse odzyskać pożyczone pieniądze, kwota o jaką chodzi to 14500 zł. Od października 2022 pewna osoba jest mi dłużna wyżej wymienioną kwotę, lecz pożyczka poszła oczywiście do ręki, jedynie posiadam przelewy bankowe na 1000zł. Oprócz tych przelewów posiadam również masę SMS-ów gdzie wyżej wymieniona osoba gra na zwłokę, dziękuje za pożyczkę, przeprasza mnie że to tyle trwa, lecz pieniędzy nie oddaje...
Mieszkamy z mężem w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania.
Mieszkam z mężem oraz dziećmi w mieszkaniu, którym właścicielem jest jeszcze jego mama. Dzisiaj dostaliśmy pismo od komornika że zajmuje 1/8 mieszkania za długi jego siostry. Jak to teraz prawnie wygląda bo mieli przepisać na męża?...
Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu.
Witam. Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób. Miałam wypadek przy pracy i trzy dni urlopu. Dzisiaj po zwolnienieniu lekarskim wróciłam do pracy i kierowniczka dala mi oto takie pismo. W pracy uderzyłam głowa w metalowa szafkę i zwolnienie było od chirurga. Majster napisał notatkę, że był wypadek przy pracy i sam kazał mi do szpitala jechać. Ogólnie moja kierowniczka to straszna baba. Ma ewidentnie od samego początku jakiś problem do mn...
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...

Wyszukiwarka