Co zrobić kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego?

Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego. Proszę o radę
anonim cytuj
30-11-2022
Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

anonim cytuj
30-11-2022
Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

anonim cytuj
30-11-2022
Proszę o radę co zrobić w sytuacji kiedy w sprawie cywilnej sąd umieścił w protokole zdania których nie powiedziałem i kontekst wypowiedzi wyszedł odwrotny do zamierzonego.

W sytuacji, gdy w protokole z posiedzenia są zawarte nieprawdziwe informacje lub braki, strona lub uczestnik postępowania może zwrócić się z wnioskiem o sprostowanie protokołu. Przepis dotyczący tego znajduje się w art. 245 Kodeksu postępowania cywilnego, który mówi, że jeżeli w protokole są błędy lub opuszczenia, prezes sądu albo sędzia wyznaczony do prowadzenia sprawy może je sprostować.

Złożyć wniosek o sprostowanie protokołu.

Dokładnie tak, w sytuacji niezgodności treści protokołu z przebiegiem rozprawy, należy skierować do sądu wniosek o sprostowanie błędów lub opuszczeń w protokole.

Czy taki wniosek można złożyć w dowolnym momencie?

Nie, wniosek o sprostowanie protokołu powinien zostać złożony jak najszybciej po otrzymaniu wglądu w jego treść. Najlepiej złożyć go przed upływem kolejnej rozprawy w danej sprawie, aby uniknąć komplikacji i opóźnień w postępowaniu. Jednakże ostateczny termin na zgłoszenie sprostowania wynika z okoliczności konkretnej sprawy i decyzji sądu. W przypadku zaniedbania terminu warto uzasadnić przyczyny opóźnienia w składaniu wniosku.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...
Przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?
Witam. Od ponad 3 lat przy długotrwałych opadach deszczu zalewa mi regularnie mieszkanie. Mieszkam na poddaszu. Mieszkanie własnościowe w kamienicy wielorodzinnej z wspólnotą mieszkaniową. Jak zmusić wspólnotę mieszkaniową do wykonania generalnego remontu dachu?...
Czy darowizna wchodzi do masy spadkowej?
Dzień dobry, proszę o pomoc, będę wdzięczna za wszelkie informacje. Otóż: trzy lata temu zmarł wuj, nie pozostawiając testamentu. Jego rodzice nie żyją, wuj nie miał dzieci. Osoby dziedziczące to żona oraz czwórka jego rodzeństwa. 16 lat przed śmiercią wuj przepisał jednemu bratu oraz jednej siostrze po hektarze ziemi. Pytanie: czy te darowizny na rzecz dwójki rodzeństwa wchodzą w skład masy spadkowej? Czy jeśli wartość tych nieruchomości jest...

Wyszukiwarka