Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.

Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie braku odzewu skierować sprawę do sądu?
anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

anonim cytuj
13-10-2021
Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

Moim zdaniem protokół to dokument w , którym strony potwierdzają wzajemnie pewien stan ( w tym przypadku ewentualne wyposażenie mieszkania i jego stan techniczny ) Ma on na celu ochronę jednej i drugiej strony w ewentualnych późniejszych roszczeniach, które mogły by wystąpić. Oczywiście dla pełnej analizy problemu najlepiej byłoby zapoznać się z treścią umowy

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Zasiedzenie działki przez gminę.
Cześć wszystkim. Posiadam działkę na której gmina wybudowała budynek który nie został skończony. Budowa rozpoczęła się w 1997r. I nie jest skończona. Czy jest możliwe zasiedzenia działki przez gminę? Ile lat ewentualnie jest czasu na wszczęcie postępowania przeciwko gminie?? Czy jest możliwość przerwania tego zasiedzenia ??...
Zakaz konkurencji.
Pracowałam 4 lata na umowę zlecenie u jednego pracodawcy w prowadzeniu zajęć dodatkowych w różnych placówkach oświatowych. Co roku podpisywałam umowy zlecenia z tym jednym zleceniodawcą w których miałam zapis o zakazie konkurencji i prowadzeniu takich lub podobnych zajęć tylko za zgodą byłego zleceniodawcy w tych konkretnych placówkach przez okres 3 lat od zakończenia umowy pod rygorem kary pieniężnej. Czy te umowy się sumują i nie mogę wykonyw...
Firma a Plan zagospodarowania przestrzennego
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...

Wyszukiwarka