Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.

Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie braku odzewu skierować sprawę do sądu?
anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

anonim cytuj
13-10-2021
Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

Moim zdaniem protokół to dokument w , którym strony potwierdzają wzajemnie pewien stan ( w tym przypadku ewentualne wyposażenie mieszkania i jego stan techniczny ) Ma on na celu ochronę jednej i drugiej strony w ewentualnych późniejszych roszczeniach, które mogły by wystąpić. Oczywiście dla pełnej analizy problemu najlepiej byłoby zapoznać się z treścią umowy

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. Informacja o chęci wypowiedzenia umowy prawdopodobnie z powodu podwyżki na którą się nie zgodziliśmy.
Dzień dobry, mam pytanie. Wynajmujemy mieszkanie na umowę na czas nieokreślony. 31 lipca dostalismy informacje o chęci wypowiedzenia umowy wynajmu mieszkania. Na zdjęciu wypowiedzenia znajduje się brak powodu, jednak zakładam, że wynika to z chęci podwyżki o 150% podwyżki czynszu, na którą się nie zgodziliśmy. Moje pytanie brzmi: Czy wypowiedzenie jest skuteczne? Czy istnieje coś takiego jak umowa na czas nieokreślony z jednomiesięcznym wypowie...
Komornik zabrał wynagrodzenie narzeczonej.
Witam, jak w tytule. Piszę do Was w sprawie zajęcia komorniczego pieniędzy mojej narzeczonej. 02.11.2023 wpłynęło moje wynagrodzenie, które nie przekraczało progu minimalnej krajowej. Stety albo niestety jak dla nas na ten sam dzień wpłynęło na moje konto wynagrodzenie mojej narzeczonej. W tym momencie automatycznie zablokowali nam 2200 zł. Po rozmowie z komornikiem ten zadeklarował się, że odblokuje konto i rozłoży mi na raty tylko muszę napisać...
Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...
Rozwiązanie umowy o pracę z dnia na dzień
Witam. Podpisałam umowę na okres próbny trwający 4 miesiące . Ale po 3 dniach stwierdziłam, że kompletnie nie nadaje się do tej pracy. Jest szansa rozwiązania umowy z dnia na dzień?...

Wyszukiwarka