Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.

Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie braku odzewu skierować sprawę do sądu?
anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

anonim cytuj
13-10-2021
Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

Moim zdaniem protokół to dokument w , którym strony potwierdzają wzajemnie pewien stan ( w tym przypadku ewentualne wyposażenie mieszkania i jego stan techniczny ) Ma on na celu ochronę jednej i drugiej strony w ewentualnych późniejszych roszczeniach, które mogły by wystąpić. Oczywiście dla pełnej analizy problemu najlepiej byłoby zapoznać się z treścią umowy

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...
Rozwiązanie umowy z najemcą.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...
Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...

Wyszukiwarka