Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.

Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie braku odzewu skierować sprawę do sądu?
anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

anonim cytuj
13-10-2021
Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

Moim zdaniem protokół to dokument w , którym strony potwierdzają wzajemnie pewien stan ( w tym przypadku ewentualne wyposażenie mieszkania i jego stan techniczny ) Ma on na celu ochronę jednej i drugiej strony w ewentualnych późniejszych roszczeniach, które mogły by wystąpić. Oczywiście dla pełnej analizy problemu najlepiej byłoby zapoznać się z treścią umowy

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Postępowanie wyjaśniające fikcyjność zatrudnienia
Czy ZUS ma prawo żądać od pracownika świadectw pracy, świadectw szkolnych w trakcie postępowania wyjaśniającego fikcyjność zatrudnienia? Zdaje się, że od takich rzeczy Inspekcja pracy....
Jak sprawdzić kto jest właścicielem nieruchomości?
Niedaleko mojego miejsca zamieszkania jest niszczejący budynek z którego można zrobić lokal usługowy czy sprzedażowy. Budynek niszczeje już od dłuższego czasu .Pomimo kartki z numerem telefonu do kontaktu nikt się nie odzywa. Moje pytanie brzmi : czy można się oficjalnie dowiedzieć czyją własnością jest owy budynek? Jeśli tak, to gdzie się po tę informację udać? Dziękuję za pomoc....
wykonanie zlecenia (brak zapłaty)
Zleceniodawca zlecil prace, praca zostala wykonana. Umowa byla ustna (znajomy). W ustaleniach bylo omowione Kwota za dzien roboczy (200 zl za 9h pracy) Wyplata miala byc wyplacona od razu po wykonaniu zlecenia. Prace wykonywaly dwie osoby (w roznym stopniu, jedna mniej druga wiecej) Natomiast odgornie osoby mialy otrzymac takie samo wynagrodzenie za dzien roboczy. Zleceniodawca zgodzil sie na te warunki. Przez cale zlecenie, zleceniodawca...
Prośba zwiazana z ustaleniem okresu wypowiedzenia
Witam serdecznie, W dniu 30.11.2021 podpisałam umowę o pracę na czas określony na 2 lata z zapisem w umowie, że pracę zaczynam z dniem 1.12.2021. W dniu 31.05.2022 złożyłam wypowiedzenie umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jaki mam okres wypowiedzenia? 2 tygodnie czy 1 miesiąc? Ja uważam, że 2 tygodnie bo nie przepracowałam 6 miesięcy w tej firmie, a pracodawca mowi, że 1 miesiąc. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Marta...

Wyszukiwarka