Umowa najmu na czas okreslony. Jak wyegzekwować opuszenie lokalu.

Dzień dobry,
Umowa najmu lokalu użytkowego, podpisana pomiędzy dwoma osobami prywatnymi: właścicielem nieruchomości (wynajmującym) i najemcą. Umowa podpisana na czas określony, bez klauzul, pozwalających na wcześniejsze wypowiedzenie. Mija termin przekazania lokalu a najemca się nie pojawia, nie odpowiada na telefony, smsy ani maile. Czy ta umowa weszła w życie? Czy w tej sytuacji wynajmujący ma prawo wysłać najemcy wezwanie do zapłaty i w razie braku odzewu skierować sprawę do sądu?
anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

anonim cytuj
13-10-2021
Skoro obydwie strony umowy złożyły oświadczenie woli to umowa weszła w życie.Żeby wnieść sprawę do sądu musi być podstawa pozwu, w tym przypadku to czynsz oraz ewentualne wykazane roszczenia z tytułu.strat.W tym przypadku w procesie cywilnym trzeba udowodnić stratę

Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

anonim cytuj
13-10-2021
Dziękuję bardzo. Dla mnie istotne jest w sumie tylko to, czy fakt nie odebrania kluczy i nie podpisania protokołu zdawczo odbiorczego przez najemcę nie może zostać wykorzystany przez niego do wykazania, ze umowa nie weszła w życie.

Moim zdaniem protokół to dokument w , którym strony potwierdzają wzajemnie pewien stan ( w tym przypadku ewentualne wyposażenie mieszkania i jego stan techniczny ) Ma on na celu ochronę jednej i drugiej strony w ewentualnych późniejszych roszczeniach, które mogły by wystąpić. Oczywiście dla pełnej analizy problemu najlepiej byłoby zapoznać się z treścią umowy

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Czy moge starać się o alimenty od rodziców?
Za parę miesięcy kończę technikum. Moi rodzice postanowili, ze mam się wyprowadzić od razu po skończeniu nauki. Po technikum chciałabym jeszcze chodzić do szkoły zaocznej, aby zdobyć doświadczenie w innym zawodzie. Mimo to mam się wyprowadzić, znaleźć prace. Czy w takim przypadku jeśli zrobię tak jak moi rodzice chcą przysługują mi jakieś alimenty? Boje się, że sobie nie poradzę, a o pomoc nie mam co prosić stąd moje pytanie....
Rozwód a miejsce zamieszkania dziecka.
Witam. Biorę rozwód, bez orzekania o winie. Dziecko ma 13lat, chce mieszkać ze mną nie z matką w Innej miejscowości. Czy samo wyrażenie woli przez dziecko wystarczy na rozprawie? Czy muszę robić coś jeszcze? Matka musi wyrazić zgodę?...
Czy pracodawca może żądać wypisania wniosku urlopowego?
Witam. Sytuacja wygląda następująco. W firmie w której pracuje padł system i kazali wypisać wnioski urlopowe. Czy to jest zgodne z prawem? Jak nie to jaki paragraf jest na taką sytuację żeby nie tracić dni urlopowych nie z mojej winy? ...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...

Wyszukiwarka