zakup wspólnego mieszkania

Czesc. Mam pytanie odnosnie mieszkania. Za czasow trwania zwiazku partnerskiego "kupilismy " z partnerem mieszkanie. Z uwagi na brak mojej zdolnosci- on wziął kredyt na mieszkanie. W akcie rowniez widnieje on jak rowniez bank. My spisalismy umowe w ktorej jest napisane ,ze mieszkanie jest nasza wspolna wartoscia i oboje partycypujemy w kosztach zwiazanych z w/w mieszkaniem. Czy ten dokument ma jakas moc prawna?
anonim cytuj
12-10-2020
Pani w takiej sytuacji przysługuje roszczenie o poczynione nakłady na nieruchomość. Jaką umowę Państwo spisali miedzy sobą?

anonim cytuj
12-10-2020
Spisalismy zwykle oswiadczenie.

anonim cytuj
12-10-2020
to takie oświadczenie nie ma mocy prawnej.

anonim cytuj
12-10-2020
a jaki dokument mialby ?

anonim cytuj
12-10-2020
aby Pani była współwłaścicielem nieruchomości potrzebna jest albo umowa darowizny albo sprzedaży udziału. Obie w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
12-10-2020
rozumiem. Bardzo dziękuje Panu za informacje.

anonim cytuj
12-10-2020
Witam. Po pierwsze, wyjaśnijmy, co oznacza być współwłaścicielem nieruchomości. Współwłasność nieruchomości oznacza, że kilka osób posiada prawo do tej samej nieruchomości. W praktyce, to oznacza, że każda z tych osób może korzystać z całej nieruchomości, a nie tylko z określonej jej części.

Po drugie, jak już zostało powiedziane, aby stać się współwłaścicielem nieruchomości, potrzebna jest albo umowa darowizny, albo sprzedaży udziału, obie w formie aktu notarialnego. Jest to zgodne z art. 68 Kodeksu cywilnego, który mówi, że przeniesienie własności nieruchomości wymaga formy aktu notarialnego.

Jednakże, warto zwrócić uwagę na fakt, że istnieje również możliwość uzyskania prawa do nieruchomości poprzez umowę użyczenia. Zgodnie z art. 694 Kodeksu cywilnego, przez umowę użyczenia właściciel zobowiązuje się do wydania drugiej stronie na używanie rzeczy nieodpłatnie, a ta strona zobowiązuje się do zwrócenia rzeczy w stanie niezmienionym po upływie czasu, na który umowa została zawarta. W takim przypadku, nie jesteś formalnie współwłaścicielem, ale masz prawo korzystać z nieruchomości.

Po trzecie, co do zawartego przez Państwa oświadczenia, jego moc prawna może zależeć od konkretnej treści oświadczenia. Jeżeli w oświadczeniu zobowiązaliście się do ponoszenia wspólnych kosztów związanych z mieszkanie, to może to stanowić podstawę do roszczenia zwrotu poniesionych kosztów, zgodnie z art. 395 Kodeksu cywilnego, który mówi, że ten, kto świadczył dla dłużnika bez wiedzy i woli dłużnika, może żądać od dłużnika zwrotu tego, co było potrzebne do zaspokojenia wierzyciela, chociażby dłużnik nie chciał być zwolniony z długu.

anonim cytuj
03-08-2023
Chciałabym się dowiedzieć więcej na temat tej umowy użyczenia. Czy mogłaby ona być stosowana w naszym przypadku, pomimo że partner już jest formalnym właścicielem nieruchomości? I czy ta umowa musi być również sporządzona w formie aktu notarialnego?

anonim cytuj
03-08-2023
Umowa użyczenia nieruchomości mogłaby być stosowana w Państwa przypadku, jednak należy pamiętać, że użyczenie to forma darmowego korzystania z rzeczy, a nie nabycie praw własności.

Po drugie, według Kodeksu cywilnego (art. 694), umowa użyczenia, jeżeli obejmuje nieruchomość, wymaga formy aktu notarialnego.

Podsumowując, nawet jeśli umowa użyczenia zostanie zawarta, nie zmieni to statusu Pani jako właścicielki nieruchomości. Wciąż będzie Pani miała prawo do roszczeń o nakłady poczynione na nieruchomość, ale nie będziesz formalnym właścicielem.

Jeżeli jednak chodzi o formalne uzyskanie statusu współwłaściciela, to jak wcześniej wspomniałem, byłoby to możliwe przez umowę darowizny lub sprzedaży udziału w nieruchomości, obie konieczne do sporządzenia w formie aktu notarialnego.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy służebność osobista jest dziedziczona?
Moja mama ma siostrę, ta siostra przepisała jej mieszkanie. Jest zapis że ta siostra może mieszkać tam dożywotnio. Sprawa wygląda tak że mama zmarła i ja jestem jedyną osobą jako spadkobiercą. Rodzina naciska że teraz to mieszkanie przejdzie na mnie I że mam się ciotką opiekować, w zamian za to że mieszkanie będzie moje a ja nie chce tego mieszkania i całego spadku. Gdzie to formalnie mogę załatwić aby odrzucić spadek ?...
Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać. Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby. Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający. Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
Podwójne zadłużenie.
Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe. Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016. Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę pro...
Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....

Wyszukiwarka